3.8 млн. лв. дава София за кучешки приюти догодина

Нели Чолашка 17 декември 2012 в 17:57 3873 0

Кучета в приюта в Сеславци. Снимка: БГНЕС
Кучета в приюта в Сеславци. Снимка: БГНЕС

3.8 млн. лв. са предвидени в проектобюджета на София за 2013 г. за доизграждане и поддържане на приютите за бездомни кучета.

Предвидено е увеличаване на екипите за залавяне на глутници на "Екоравновесие" на 10 (тази година бяха увеличени от 4 на 8). Очаква се те да изловят 6 хил. бездомни кучета. 

Общината се надява да не бъде окончателно отменена наредбата на министерството на земеделието, с която беше разрешено изграждането на евтини приюти от открит тип. Благодарение на промените в наредбата в Горни Богров беше построен приют за 1000 животни за 2.5 млн. лв. При предишните изисквания общината трябваше да инвестира 6.5 млн. лв. за 500 кучета.

Върховният административен съд отмени в началото на декември наредбата на земеделското министерство, но ведомството обжалва и докато съдът се произнесе на следваща инстанция, наредбата ще е в сила.

Предвидено е разширяване на Горни Богров с още 1000 места следващата година, ако не бъдат върнати старите изисквания за луксозни приюти.

През ноември пък съдът отмени окончателно промените в наредбата за домашните любимци на Столичната община. С това отпадна задължителното поставяне на чипове на домашните кучета.

Догодина ще бъде осигурена безплатна кастрация на домашните кучета, обеща зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Като приход от такса куче за 2013 г. са заложени 120 хил. лв. За миналата бяха заложени 320 хил. лв. по настояване на Ангел Джамбазки от ВМРО, но те не са събрани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови