Съдът отмени задължителния чип за кучетата

Нели Чолашка 19 ноември 2012 в 19:10 10489 2

Домашни кучета на разходка в парка. Снимка: БГНЕС
Домашни кучета на разходка в парка. Снимка: БГНЕС

Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на животни домашни любимци в София е отменена от Върховният административен съд (ВАС), научи OFFNews.bg.

ВАС се е произнесъл на 14 ноември, с което потвърди решението на Административния съд в София от май тази година. Решението е окончателно.

Въпросната наредба беше подготвяна 3 години и многократно редактирана, докато беше приета юни 2011 г. Мотивите на съда са, че тя повтаря текстове в действащи закони, като Закона за ветеринарномедицинската дейност и в Закона за защита на животните, като въвежда нови или различни срокове от предвидените в законите.

Всичко е разписано в законите, а задължение на кмета е да го изпълнява, напомнят от ВАС.

С отмяната ú отпада и задължението за стопаните да поставят за своя сметка чипове на кучетата и да бъдат глобявани, ако не са ги поставили. Остава задължението да се носят документи на кучета при разходка, разписани в законите, както и регистрацията на животните и годишната такса от 24 лв., тъй като са предвидени в Наредбата за местните такси и цени на услугите. 

Глобите за нарушения на наредбата остават 20 лв. за първо нарушение и 200 лв. за повторно. С новата наребда, маскирана като промени в Наредбата за отглеждане на домашни животни глобите бяха 50 лв. при първо нарушение и 200 лв. при рецидив. В по-ранен вариант отменената наредба предвиждаше нереалистично висока глоба - до 500 лв. за първо нарушение и до 1000 лв. за второ.

След отмяната на най-новата наредба остава да действа Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни от 2002 г. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите