ВАС отмени евтините приюти за кучета

Нели Чолашка 04 декември 2012 в 19:09 3336 5

Кучета в приюта в Сеславци. Снимка: БГНЕС
Кучета в приюта в Сеславци. Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени променената тази година Наредба 41 към Закона за защита на животните, с която беше разрешено на общините да строят по-евтини кучкарници.

С тази наредба снижени изискванията към новите приюти за бездомни животни. 

Решението е от 2 ноември по жалба на екоорганизацията "Граждански контрол - защита на животните". Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще обжалва и до окончателното произнасяне на съда ще важи приетата тази година промяна в наредбата.

За промени в наредбата най-много настояваше кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обяви, че няма да построи приют за 500 кучета за 6.5 млн. лв., колкото струва една нова детска градина.

Темата с опасните бездомни кучета стана много актуална, след като в началото на годината проф. Ботьо Тачков беше нахапан до смърт от глутница в кв. "Малинова долина". През пролетта и друг възрастен мъж почина след нахапване от бездомни кучета.

След натиск от страна на Фандъкова МЗХ промени изискванията към кучкарниците и в София започна строителството на приют за 2000 кучета в Горни Богров. Засега са изградени клетки от открит тип за 1000 кучета и предстои разширение на местата до 2000.

На заседанието на Столичния общински съвет на 6 декември съветниците ще гласуват да се даде безвъзмездно терен в Банкя на фондация "Четири лапи" за кастрационен център и клиника, в която да бъдат прибирани и кастрирани бездомни кучета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!