200 митничари уволнени след протестите им срещу Дянков

Последна промяна на 29 юли 2012 в 17:21 3304 7

Протест на митнически служители срещу преместването на Агенция
Протест на митнически служители срещу преместването на Агенция "Митници" от София в Русе. Снимка: Сергей Антонов

Между 150 и 200 служители на Агенция "Митници" са били уволнени на фона на протестите им срещу преместването на администрацията на митниците от София в Русе.

Това съобщи Нели Христова, председател на Федерацията по търговия, услуги, контролни органи и туризъм, пред Дарик.

Официалният мотив е липса на висше образование. Някои от отстранените имат над 10 г. стаж. 

Преместването на агенцията от София в Русе е планирано за тази есен. Идеята беше прокарана от премиера Бойко Борисов и подкрепена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Преди дни служители на агенцията излязоха на протест пред сградата на Министерството на финансите.

След съкращенията митническата система ще се обезкърви, а няма разумен мотив за тази реформа, коментира Христова. Тя определи случващото се като "грубо и цинично отношение".

"Ние правим разкриваемост - хващаме, конфискуваме. Впоследствие има глоби на дадени лица, на колеги, които са им счупени колите, на други вратите са им заливани с киселини и те в момента ще останат на улицата. И в момента никой няма да ги пази. Даже едно благодаря не им е казано. Общо взето, във всички митници се вика човекът, казват му да подпише, довиждане и това е", разказа Стоян Куков, митничар от години на митница Кюстендил пред Дарик.

Той обясни, че без значение от образованието си всеки постъпил в митниците минава 6-месечни курсове в Агенция "Митници", преди да започне да практикува.

"Централното митническо управление провежда курсове за митничари, които са 6- или 7-месечни и след като ги изкараш, независимо какви дипломи имаш, може и да си професор, не можеш да станеш митничар. Митничар ставаш, след като изкараш тези изпити", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.08 2012 в 10:17

Потресена съм от изключително тенденциозното манипулиране на фактите в множество статии, появили се напоследък. Изобщо не е вярно, че освободените митничари са протестирали. Протестиращите са от централно управление, а там почти няма хора със средно образование, които да попадат в хипотезата на последните законови промени, съгласно които се освобождават служители. Въпросните двеста освободени, а не уволнени - има голяма разлика- са по пунктове и митници в страната, които нямат нищо общо нито със стачката нито с преместването в Русе.

30.07 2012 в 18:14

Що за стока са митничарите е друг въпрос. Тука става дума за безумието на министерството им. И че заради една дребна далавера, следващото правителство ще трябва да даде много-много милиони, за да върне работата в София.

30.07 2012 в 13:07

Да се потърси отговорност на хората, които са ги назначили без да са покривани необходимите изисквания. Ако такива не е имало, то да се потърси дисциплинарна отговорност от на тези, които ги съкращават в момента.
Всеки има право да неподписва и да съди агенцията, ако смята, че е неоправдан!

30.07 2012 в 11:04

Тези самозабравили се наглеци трябва да ги застрелят а не да ги уволняват.Заедно с тях до стената да сложат и 200 съдии,200 депутати и 200 кмета.........,,.и тогава,тогава ще настане такъв живот, че само си викам дано,дано"

29.07 2012 в 18:48

Колко ли калинки ще бъдат назначени на тяхно място?

29.07 2012 в 18:02

Поредната сива метла! Мишоците от ГЕРБ се уреждат! Горко на българския народ!

29.07 2012 в 17:48

ТОВА СА ПОЛИТИЧЕСКИ УВОЛНЕНИЯ! ТАКИВА, КАКВИТО СТАВАТ В ВСИЧКИ СФЕРИ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ НИ ЖИВОТ! ГЕРБ НАМЪРДВА СВОИ ХОРА НА ВСЯКЪДЕ!