Протестите в митниците продължават

Юлиан Христов 27 юли 2012 в 15:37 1260 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Служителите на Агенция „Митници" няма да прекратят протестите си. Това заявиха днес техни представител.

Стефан Стефанов - главен инспектор в Дирекция „Последващ контрол" и член Инициативния комитет внесе в деловодството на Министерския съвет писмо до министъра на финансите Симеон Дянков, в което ясно са посочени исканията на митничарите. Сред тях основно е създаването на експертна група за изготвяне на анализ във връзка проекта за Закон за допълнение на Закона за администрацията, както и за изследване на рисковете от евентуална промяна на седалището на Агенция „Митници".

„Ние сме убедени в нашата правота, затова засега не можем да говорим за компромиси. Протестите остават и ние ще бъдем в готовност, но очакваме да продължат в друг формат, а не само на улицата", заяви Стефанов.

Митничарите смятат, че всички реформи трябва да са с цел модернизиране на Агенция „Митници" предвид положението ни на член на Европейския съюза (ЕС). В обществото обаче оставя впечатление, че стартирането на структурната реформа през 2007 г. „всички служители носят клеймото на морално компрометираните".

Те обвиниха властта по време на прехода в създаването на корупцията, като отхвърлиха присъствието в редиците си. Новите промени в митниците се въвеждат изискване за наличие на диплома на висше образование. Вследствие на това нововъведение се очаква да бъдат съкратени 250 служители на базата на образование, а не на компетенция и трудов капацитет. В страните членки на ЕС няма установено подобно изискване, направи сравнение Стефанов и изтъкна, че подобна мярка не е основателна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови