20-и протест срещу Синята зона в София (видео, снимки)

Нели Чолашка 17 октомври 2012 в 20:52 2744 2

20-и протест срещу Синята зона в София  Cнимка: Сергей Антонов
20-и протест срещу Синята зона в София Cнимка: Сергей Антонов

150-200 души се събраха днес на протест срещу Синята зона в София. Това е 20-и протест срещу новите правила за платено паркиране в града.

Те се събраха на  пл. "Славейков" и тръгнаха към Столичната община по ул. "Раковски" със скандиранията "Mафия". За по пет минути блокираха кръстовищата на ул. "Раковски" с ул. "Граф Игнатиев" и после с бул. "Цар Освободител".

За 20 минути остана затворено дясното платно на ул. "Раковски" в посока от пл. "Славейков" към ул. "Московска".

На този протест нямаше известни лица с изключение на лидера на ВМРО Красимир Кракачанов и общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки.

Протестното шествие стигна до сградата на общината на ул. "Московска" 33, където протестиращите скандираха "Мафия" и искаха оставката на шефа на транспортната комисия Радослав Тошев. Кметството беше празно в този час. 

Новите правила за паркиране в центъра на София бяха гласувани в края на юни от Столичния общински съвет (СОС) и влязоха в сила от 1 септември, като имаше гратисен период от един месец само за стикерите, които си купуват живеещите в центъра.

Те предвиждат разделянето на града на две зони – Синя и Зелена. В Синята зона, която обхваща идеалният център на града, вече се плащат 2 лв. за час престой. В Зелената зона цената е 1 лв. на час.

Хората, които живеят в центъра на София, имат право на годишен винетен стикер, който е 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената. За втори автомобил в семейството цената е 3 пъти по-висока.

Тази нова такса беше основният мотив за протестите. Беше заведено и дело срещу Синята зона в административния съд в София, но гледането му тръгна с фалстарт на 5 октомври и беше отложено за 7 декември.

На протеста на 5 октомври някой направи лоша услуга на протестиращите в София като докара с автобуси от Димитровград, Габрово и Ловеч на протест срещу правила, които не ги касаят.

Протестиращите обявиха, че вече всяка сряда ще има протести до отменянето на наредбата.

 

Видео: Никола Ончев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!