Съдът отложи за декември делото за Синята зона (снимки)

Нели Чолашка 05 октомври 2012 в 08:43 4258 3

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Делото срещу новите правила за платено паркиране в София беше отложено от Административния съд за 7 декември.

Причината е, че на насроченото за днес заседание се явиха и нови жалбоподатели плюс факта, че жена, която се води жалбоподател - Милена Миткова, не се яви и се води нередовно призована.

Съдията по делото се извини, че не можа да насрочи по-ранна дата, но до 7 декември всички зали в малката сграда на Административния съд на София са заети.

Делото беше заведено от сдружение "Видовден", движение "ДНЕС" и още няколко граждани на 4 юни. Днес към жалбоподателите се присъединиха още четирима граждани. То срещу наредба на Столичната община за платеното паркиране още на 4 юни, след като беше прието от Столичния общински съвет (СОС).

"Подозираме, че делото се отлага нарочно с процедурни хватки", коментира Анджелика Цокова от сдружение "Видовден".

Докато съдът заседаваше пред сградата на Административния съд (зад Халите) се събраха близо 200 души на мълчалив протест срещу новите правила за паркиране. Бяха се събрали предимно пенсионери заради факта, че делото е в работно време. Протестиращите се отправиха към Столичната община след фалстарта на делото срещу новите правила за паркиране.

По време на похода към Столичната община към протестиращите се присъединиха още хора и станаха няколко стотин. След протеста пред общината те се преместиха пред БНТ, защото националната телевизия омаловажава протестите им и твърди в репортажите си, че се събират много по-малко хора от реалната бройка.

„Вчера в 17.00 часа Висшият административен съд се е произнесъл, че до решението на Административния съд наредбата остава в сила, тоест жалбата не е уважена.

На протеста са участвали граждани от провинцията, които са докарани с автобуси от Димитровград, Габрово, Ловеч, тоест от градове, в които няма такава система като в София за синя и зелена зона. Нямам представа каква е мотивацията на тези хора, но когато видя граждани от провинцията с автобуси в центъра на столицата, причината винаги е политическа”, коментира зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

Новите правила за паркиране в центъра на София бяха гласувани в края на юни от Столичния общински съвет (СОС) и влязоха в сила от 1 септември, като имаше гратисен период от един месец само за стикерите, които си купуват живеещите в центъра.

Те предвиждат разделянето на града на две зони - Синя и Зелена. В Синята зона, която обхваща идеалният център на града, вече се плащат 2 лв. за час престой. В Зелената зона цената е 1 лв. на час.

Хората, които живеят в центъра на София, имат право на годишен винетен стикер, който е 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената. За втори автомобил в семейството цената е 3 пъти по-висока.

Тази нова такса беше основният мотив за протеста на движение "ДНЕС". Първоначално хората се организираха чрез група във  Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!