Нов протест срещу Синята зона в сряда

Вероника Шербанова 25 септември 2012 в 16:19 1724 0

Протест срещу Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов
Протест срещу Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов

Протестите срещу Синята зона в София продължават в сряда и четвъртък. Това заяви Силвия Робова, председател на Гражданско движение "ДНЕС". 

В 18.30 часа в сряда демонстрантите ще се съберат на площад "Славейков", обясниха организаторите от Фейсбук групата "Не на данък паркинг" и Гражданско движение "ДНЕС". Стачкуващите ще преминат по улиците "Г.С. Раковски" и "Московска", за да стигнат до сградата на Столична община. 

Протестът ще продължи в четвъртък пред сградата на Столичния общински съвет (СОС) по време на редовното заседание. Всеки съветник ще получи пакет с исканията на демонстрантите и конституцията с подчертани текстовете, които са нарушени с приемането на промените за паркирането в София.  

Организаторите поискаха от правото си да паркират безплатно да се откажат всички общински служители. Преди седмица от тази своя привилегия се отказаха общинските съветници. 

"Искаме да знаем къде отиват парите от Синята и Зелената зона. С тях трябваше да се строят паркинги, но такива не бяха построени", каза Емил Йотов от Фейсбук групата "Не на данък паркинг". От групата призоваха за публичен отчет на Центъра за градска мобилност, както и за информация от Столична община колко паркоместа са заети от служебни автомобили. 

Организаторите на протеста припомниха, че са подали иск в Административния съд в София за отмяна на наредбата за паркиране в столицата. Делото ще се гледа на 5 октомври. Те отправиха покани гражданите да дойдат на мълчалив протест пред сградата на съда. 

„Трябва да спрем с това популярно българско изречение „Разделяй и владей“, заяви Силвия Кацарова, която също се включи в демонстрациите заедно с редица други популярни личности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!