17.02.2013 - Денят на гнева минута по минута (видео)

17 февруари 2013 в 10:45 22529 26

протест-2
протест-2

Снимки и видео от най-горещите точки в страната:

Протестът в София

Протестът във Варна

Протестът в Благоевград

Протестът в Пловдив

Протестът в страната

Варна счупи сградата на "Енерго-Про". София блокира Орлов мост. Благоевград затвори пътя за Гърция. Стигна се до бой между полиция и протестиращи. Има арестувани. Десетки хиляди са на протести в цялата страна. OFFNews следи минута по минута протестите в най-горещите точки.

В тази статия обновяваме през няколко минути информацията, която постъпва от кореспондентите ни в останалите градове.

OFFNews ще излъчи директно протеста в София. Можете да гледате и тук, но за да удобство на тези, които ще рефрешват тази статия за последните новини, сме отделили стрийма и в друга статия, която е ТУК

София - 10:30 часа - Цялото Народно събрание е оградено с метални решетки. Около сто полицаи са на място. Има коли на Жандармерията и полицейски коли. С лента "Полиция" са оградени и всички сгради, които са на пл. Народно събрание. "На ул. "Г. С. Раковски" пред сградата на МИЕТ също има полицейски коли, пожарна и много полицаи. Сградата на МИЕТ е също оградена с полицейска лента. Полицейски коли, включително и микробуси, има и в съседните улици – "Славянска" и "Иван Вазов".

Благоевград - 11:00 часа - Още преди началния час в центъра на града са излезли 700-800 души и продължават да прииждат.

Варна 11:15 часа - Няколко хиляди души вече са се събрали пред сградата на общината, а продължават да идват още и още хора. Очаква се всеки момент протестиращите да кажат исканията си. Ще ги прочете Иван Петров - човекът, който бе наръган с нож след края на поредния протест миналата седмица.

Смолян - 11:15 - Стотина души са се събрали пред театъра.

Благоевград - 11:20 часа - Хората на площада са вече над 3 000 души. Организаторката на протеста Люси Манова, която бе арестувана на първия протест преди седмица, се опита да държи реч. Тя обаче беше прекъсната с викове "Магистрала, магистрала". Цялото шествие в момента се отправя към Е-79, за да блокира пътя за Гърция. 

 Пловдив - 11:20 часа - Поне 5 000 души са излезли в Пловдив. В интернет се появи дезинформация, че протестът е пред сградата на ЕВН, вместо пред Централна поща, където действително беше насрочен. Така протестиращите се разделиха на 2 почти равни групи, но малко след 11 часа се събраха. В момента митингът изглежда внушителен, продължават да идват още хора.

Варна 11:30 часа - Между 5 и 6 000 са вече протестиращите в Морската столица. Те тръгнаха от сградата на общината и вървят към катедралата. Скандират: "Мафия, мафия!". Протестът тръгна с известно организационно объркване и съмнения за провокация. Още в началото, когато неформалният лидер Иван Петров се опитваше да прочете исканията, някой поведе шествието нанякъде. Ситуацията беше овладяна и шествието тръгна към катедралата. По първоначална информация протестиращите планират да затворят Аспаруховия мост или да блокират автомагистрала "Хемус".

София 11:40 - Демонстрантите носят плакати, на които вече се открояват политически послания: „Това не е протест, това е процес. Бунт за нова България”, „Неграмотните мутри нямат място във властта",  „Долу ГЕРБ”, „Еничари, краят идва”.

София 11.45 часа – Сред шествието е разпънат 15-метров трибагреник. Демонстрантите обявиха, че днешният протест е и срещу безработицата и лошото здравеопазване

Пловдив 11:50 часа - Протестиращите са вече над 10 000. Това е най-големият митинг в Пловдив от 1997 г. насам, а продължават да идват още хора към сградата на пощата.

Благоевград 11:50 часа - Плътен кордон жандармерия чака шествието близо до магистралата пред Първи корпус на ЮЗУ.

Благоевград 11:56 - Народът проби кордонът полиция и вече върви към магистралата.

Варна 11:55 - След катедралата шествието се разцепи на две. Едната част от протестиращите се струпа пред десетките жандармеристи, пазещи Аспаруховия мост. Хората започнаха да подаряват цветя на униформените с палки и щитове. Хората пеят "Боят настана...". В момента няма сблъсъци с полицията, предаде кореспондентът на OFFNews.

Благоевград 12:00 - Магистралата при Благоевград вече е блокирана от първите редици на шествието. Поне още 6-7 000 души вървят към нея.

Варна 12:00 - Протестиращите вече са поне 10 000. Вървят към Аспаруховия мост и се очаква всеки момент да го блокират. Жандармерията върви успоредно с тях и не се опитва да ги спре.

София 12:00 - Протестът вече е пред парламента, след като премина край храм-паметника „Свети Александър Невски”. Пред НС има метални заграждения.

Варна 12:20 - Протестиращите, поне 20 000, са в началото на Аспаруховия мост. Отказват да се качат заради опасността от инциденти. Започват да се изтеглят към града. Тръгват към централата на "Енерго-Про".

Благоевград 12:25 - Около 6-7 000 души вървят по магистралата към Антените при бензиностанцията на "Лукойл" на километър преди Благоевград при влизането откъм София. В момента не се знае с каква цел протестиращите са се насочили натам.

Край тях върви жандармерия и полиция, но не прави нищо.

Народът скандира: "Оставка", "Национализация", "ЧЕЗ вън!".

София 12.30 часа – Протестиращите хвърлят портокали по сградата на парламента. Организаторите на протеста обявиха, че бунтът „не е политически, а граждански“ и призоваха да се свалят националистическите знамена, за да останат само трибагрениците.

Пловдив 12:30 часа - Протестът стигна до бой, след като неизвестен към момента протестиращ се качи на трибуната, обяви се за потомък на Левски и призова народа да се включи в някаква новосъздаваща се партия, чието име на се чу добре. В този момент човек от митинга скочи при него на трибуната и го удари в гърдите. Полиция веднага се втурна към сцената. Политикантът бе свален от трибуната, а човекът, който го удари, избяга.

Варна 12:40 часа - Протестиращите вече са пред сградата на "Енерго-Про". Носят чучело, на което пише "Енерго-Про" и ковчег с надпис "ЕРП", в който са нахвърляни жълти стотинки. Сградата е обградена от кордон жандармеристи, които отстъпват назад, към сградата. В 12:43 започва обстрел на сградата с яйца.

София 12.40 часа – Сред демонстрантите се чуха призиви „Да влизаме“ - тоест да се нахлуе в парламента, но от трибуната организаторите на протеста призоваха бунтът да е мирен и да не се стига до нахлуване в Народното събрание. Чуват се и скандирания „Бойко – педераст, педераст“.

София 12.45 часа – Демонстрантите вече преминават към гражданско неподчинение и се отправят към Орлов мост

Варна 12:50 часа -  Протестиращите вече хвърлят камъни по сградата на "Енерго-Про". Има счупени прозорци. Жандармерията не се намесва.

"Виждам три счупени прозореца. Камъните свършиха, хората вече хвърлят кофички с кисело мляко, бурканчета от лютеница", разказа участник в протеста за OFFNews.

Дупница 12:50 часа - Над 2000 души протестират. Преди малко те блокираха Е-79 на същото място, където беше блокадата през 1997 г. Полицията обаче започна да отклонява движението в началото на града и така обезсмисли блокадата. Това ескалира гнева на народа и шествието тръгна към бензиностанцията на OMV в началото на града, за да спре движението и там.

Всички заподозрени като организатори са били привикани вчера в полицията, за а подпишат протоколи, че няма да организират блокади и са заплашвани със затвор.

Информацията за Дупница е на колегите от сайта Dennews.bg, които са на мястото на събитието.

Благоевград 12:55 часа - Организаторката на протеста Люси Манова призова протестиращите да освободят едно от платната на магистралата в посока Кулата за кратко, защото има коли с деца. Хората обаче решиха, че това е провокация и отказаха да я послушат. Магистралата продължава да е блокирана.

София 13:00 часа – Орлов мост е блокиран. От Ректората до Орлов мост е пълно с над 8000 демонстранти.

Варна 13:00 часа - Цивилни полицаи свалят на земята 15-годишно момче, хвърлящо камъни по сградата на "Енерго-Про". Протестиращи ги разтървават. Чува се линейка. Сградата е с изпочупени прозорци, омазана с лютеница, кисело мляко и яйца. 10-тина минути по-късно протестиращите тръгват към гарата.

Благоевград 13:00 часа - Протестиращите освободиха магистралата. Около 1500-2000 души тръгнаха към сградата на Общината, откъдето започна шествието. Другите започнаха да се разотиват.

Дупница 13:10 часа - протестиращите блокираха пътя към Гърция при бензиностанция OMV.

София 13:15 часа – Движението по Цариградско шосе до алея Яворов е спряно. Хората свободно се разхождат по пътното платно.

Варна 13:19 часа - Протестиращите пред сградата на "Енерго-Про" тръгват към Областната управа. Значително по-малко са. Не се виждат униформени полицаи. Хората скандират "Мафия!". Втората група от разделилия се протест е в района на търговския център.

София 13:40 часа - Шест коли на жандармерията и полицията с включени сирени  профучаха по бул. "Витоша" - посока НДК. Оказа се, че полицията е била изпратена заради неочаквания обрат в посоката на шествието на протестиращите. Малко преди 14 ч. то се намираше на ъгъла на ул. "Г.С. Раковски" и "Неофит Рилски".

Сградата на икономическото министерство е оградена от 25-има жандармеристи с щикове.

Благоевград 14:05 - Шофьор се опита да мине през протестиращите в Благоевград, качи се на тротоар и блъсна блъсна леко протестиращи, предаде кореспондент на OFFNews. Хората извадиха шофьора от колата и започнаха да я разбиват. Все още не е ясно дали има саморазправа и с шофьора. Малко по-късно протестиращ излезе и удари полицейска кола. Полицаите го подгониха, протестиращите обаче го скриха. Последва сблъсък между полиция и протестиращи.

Дупница 14:06 - около 2000 протестиращи се отправят от магистралата към централата на ЧЕЗ.

София 14:08 часа – Жандармерия е блокирала района между ул. „Неофит Рилски“ и „Г.С. Раковски“. Сред демонстрантите се появиха провокатори, които хвърлят бомбички и портокали по жандармерията. Шествието е блокирано.

Стигна се до масов бой между полиция и протестиращи при сградата на ЧЕЗ, предаде "Фокус".

Полицейската блокада изнерви протестиращите, които започнаха да блъскат полицейските автомобили. Полицията разгони протестиращите, които междувременно замеряха с бутилки и предмети сградата на СДС на бул. „Г.С. Раковски” 134. Много хора хвърлят стъклени бутилки по полицията, както и камъни. Скандират „Мафия!” и отстъпват пред полицаите, които ги изблъскват от мястото на протеста.

По непотвърдена информация има ранени и арестувани.

Варна, 14:20 часа - част от протестиращите са блокирали кръстовище, друга са спрени от жандармерия пред Търговския център.

Благоевград, 14:40 часа - По-голяма част от протестиращите се разотиват. Малка група остана пред общината.

София - 14:40 часа - Шествието вече е пред президентството. Сградата е обградена от жандармерия.

Варна - 15:10 часа - Протестиращите блокираха магистрала "Хемус"

София - 15: 50 часа - Демонстранти се отправиха към сградата на ДКЕВР. Полицията е обградила ул. „Малко Търново“.

София - 16:01 часа – Демонстранти поеха по „Дондуков“ в посока бул. „Васил Левски“. Провокатори обръщат кофите за смет по линията на трамваите.

Дупница - 16:10 часа -  Магистралата Е-79 е блокирана вече пети час. 2000 от протестиращите тръгнаха към сградата на Общината, но не останаха дълго там. Много от хората минаха през домовете си, за да си вземат храна и отново се върнаха на магистралата. Тя е блокирана при старата автогара, където баха барикадите през 1997 г. В момента там има много полиция и жандармерия. Тя има ресурс да разгони протестиращите, но по думите на шефа на местната полиция "не е взето такова решение".

Нови блокади изникнаха и в самия град. Те са на същите места, където са били при протестите през 1997 г.

Информацията от Дупница е на сайта Dennews.bg.

София - 16.15 часа - Край паметника на Васил Левски жандармерията изблъска 4 души, включително и една жена. Шествието продължава към Ректората на СУ.

София - 16.50 часа -  Над 300 души протестират пред парламента. Сградата на Народното събрание е обградена от жандармерия. Десетина провокатори запалиха знамето на САЩ.

Дупница последна сдаде фронта. Това стана около 18:30 часа, когато полицаите без насилие раздигаха малкото останали по барикадите. За полицейската акция допринесе и непрекъсантото свирене с клаксони на шофьорите, които бяха блокирани с часове на пътя Е-79.

OFFNews предаваше протеста в София директно

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!