ЧЕЗ разяснява къде отиват парите ни за ток

Последна промяна на 18 февруари 2013 в 11:19 3734 9

Кремена Стоянова, изп. директор на ЧЕЗ
Кремена Стоянова, изп. директор на ЧЕЗ

От 100 лева сметка за ток, едва 9 лева остават за ЧЕЗ. Около 17 лева отиват в НАП под формата на данъци, а останалите се разпределят между Националната електрическа компания (НЕК) и ЕСО (Електроенергийният системен оператор).

Това става ясно от брошура, която енерго дружеството ЧЕЗ разработи за разяснение на клиентите си в отговор на масовите протести в цялата страна срещу високите цени на тока. 

От хипотетична сметка за ток за 100 лева, ЕРП-то (в случая ЧЕЗ) получава 9,28 лв. Данъците към НПА са 16,68. Останалите 74,14 лв. се разпределят между НЕК, ЕСО и произвоидители на енергия. В тези 74,14 лева се включват 7 вида такси, които надуват сметката така, че тя скача двойно и тройно на реално потребената енергия:

1. цена "достъп до разпределителната мрежа";

2. такса "достъп до електропреносната мрежа", която се изплаща на ЕСО;

3. цена "пренос през разпределителната мрежа"

4.  такса "пренос през електропреносната мрежа", която се превежда на НЕК;

5. добавка за зелена енергия, която се превежда на НЕК;

6. такса "високоефективно комбинирано производство" - превежда се нас НЕК;

7. такза "невъзстановяеми разходи" - отива в НЕК.

„От всички компоненти във фактурата на битовите потребители, за ЧЕЗ остава само цената за достъп и пренос през разпределителната мрежа, но значителна част от този приход разпределителното предприятие връща към НЕК за покупка на електроенергия за технологичен разход. Другите компоненти обаче, като цена за достъп до електропреносната мрежа, цена за пренос през тази мрежа, добавка за зелена енергия, цена за високоефективно комбинирано производство, невъзстановяеми разходи се събират от ЧЕЗ, но се превеждат на другите участници от веригата производство–пренос. Това са производителите на електроенергия, Електроенергийния системен оператор, Националната електрическа компания", обясняват от ЧЕЗ.

Брошурата може да прочетете ТУК.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2013 в 21:45

Вижт им брошурата по-внимателно. Събрахте ли числата? А колко получихте? Аз лично получавам 100 лв и 10 ст. Е, щом в тази "отговорна" брошура не могат да не сбъркат, какво друго да очаквам от тях?

18.02 2013 в 16:36

Те милите били живи за оплакване бе. Дошли тук за ползу роду бугарско!

18.02 2013 в 16:18

А защо не виждам "8. Цена на киловатчас електроенергия, доставена на потребителя - "?
Или тя стана като във вица за баничката?

ПП - виси един на спирката, отива на работа. На спирката будка. Сетил се оня, че не е закусил и вика: "Дай една баничка!" От будката: "Да знайш, от днеска баничките са по два лева!" Той: "Що, ма?" От будката: "Един лев баничката, един лев за бате Гойко!" Дал оня два лева.
На другата сутрин човека примирени подава два лева, а будкаджийката му връща един. Той: "Що, ма? А баничка?" От будката: "Днеска банички няма."

18.02 2013 в 13:01

Къде по какви сметки и в какви фондове се отчисляват тези средства. Кой ги управлява и какви са разходите на ЧЕЗ. Трябва пълна прозрачност какви разходи се начисляват в цената, която "регулира" ДКЕВР. Ако всичко е точно покажете ги тези реазходи. Истина ли е, че 92% от доставките не са по ЗОП, за един регулиран монопол това е недопустимо? Истина ли е, че заплатите на управителите са по 100,000 евро на месец - какви конкурси са провеждани? Истина ли е, че надзорния съвет получават възнаграждения по 60,000 на месец. Това трябва да е за сметка на печалбата, не на разходите, които влизат в регулацията. Така ли е наистина? ПРОЗРАЧНОСТ, щом всичко е наред, всичко трябва да е явно! Още повече във вашия сектор конкуренция няма, едиснтвената опасност е да се появи доставчик, който ще ви предложи същата услуга, за по-малко пари. ;)

18.02 2013 в 12:57

Тази бургазлийка, чия дъщеря е, не е ли малко млада за тази длъжност?!:)

18.02 2013 в 12:41

Да ги ожали човек.Че те са на ръба на оцеляването бре....Като сложиш всички сметки и ще излезне, че и тия 9% на ЧЕЗ отиват някъде си и те милите работят на загуба.Ей, нямат срам и това си е.

18.02 2013 в 11:55

Пак казвам - въпросът не е в цената на тока, а в ниските доходи! А за тях си е виновна баш държавата! Затова и протестите преминаха от цената на тока към недоволство от управлението. Да си ходят всички вече!

18.02 2013 в 11:42

Добре де, "Аз не беше, брат ми беше!"
Обаче населението получава сметките от ЕРП. Когато внезапно и без причина сметката се увеличи два пъти, нормалният човек си мисли че келнера я е надписал, без да пита кой и защо е увеличил таксата лъжица, таксата пренос на лъжица, таксата чаша, таксата донасяне на чаша, таксата донасяне на ракия, таксата черпене на готвача, или коя да е друга такса "50 стотинки кенеф", при положение че и ракията и краставиците струват колкото и вчера.
По такъв начин ЕРП-тата съвсем справедливо ядат ритниците, щом се правят на интересни със секретността на договорите си. Знайно е че гузен негонен бяга - затова ги и крият, но ако не го бяха правили - сега щяха да се оправдаят лесно с това че НЕК, Дянков, КирЕ Маймуняко, или кой да е друг ги е рекетирал.

18.02 2013 в 11:41

Късно е за обяснения, еничари!