ЧЕЗ разяснява къде отиват парите ни за ток

18 февруари 2013 в 11:19 4865 9

Кремена Стоянова, изп. директор на ЧЕЗ
Кремена Стоянова, изп. директор на ЧЕЗ

От 100 лева сметка за ток, едва 9 лева остават за ЧЕЗ. Около 17 лева отиват в НАП под формата на данъци, а останалите се разпределят между Националната електрическа компания (НЕК) и ЕСО (Електроенергийният системен оператор).

Това става ясно от брошура, която енерго дружеството ЧЕЗ разработи за разяснение на клиентите си в отговор на масовите протести в цялата страна срещу високите цени на тока. 

От хипотетична сметка за ток за 100 лева, ЕРП-то (в случая ЧЕЗ) получава 9,28 лв. Данъците към НПА са 16,68. Останалите 74,14 лв. се разпределят между НЕК, ЕСО и произвоидители на енергия. В тези 74,14 лева се включват 7 вида такси, които надуват сметката така, че тя скача двойно и тройно на реално потребената енергия:

1. цена "достъп до разпределителната мрежа";

2. такса "достъп до електропреносната мрежа", която се изплаща на ЕСО;

3. цена "пренос през разпределителната мрежа"

4.  такса "пренос през електропреносната мрежа", която се превежда на НЕК;

5. добавка за зелена енергия, която се превежда на НЕК;

6. такса "високоефективно комбинирано производство" - превежда се нас НЕК;

7. такза "невъзстановяеми разходи" - отива в НЕК.

„От всички компоненти във фактурата на битовите потребители, за ЧЕЗ остава само цената за достъп и пренос през разпределителната мрежа, но значителна част от този приход разпределителното предприятие връща към НЕК за покупка на електроенергия за технологичен разход. Другите компоненти обаче, като цена за достъп до електропреносната мрежа, цена за пренос през тази мрежа, добавка за зелена енергия, цена за високоефективно комбинирано производство, невъзстановяеми разходи се събират от ЧЕЗ, но се превеждат на другите участници от веригата производство–пренос. Това са производителите на електроенергия, Електроенергийния системен оператор, Националната електрическа компания", обясняват от ЧЕЗ.

Брошурата може да прочетете ТУК.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!