Икономисти: Държавните финанси стабилни дори ако кабинетът падне

Последна промяна на 21 юни 2013 в 09:02 2701 3

Божидар Данев, председател на БСК. Снимка: БГНЕС
Божидар Данев, председател на БСК. Снимка: БГНЕС

Държавните финанси не са в криза и дори ако кабинетът падне и на власт дойде служебно правителство, стабилността би се запазила. 

Около това мнение се обединиха икономисти, поканени в сутрешния блок на Нова тв да коментират как политическата криза би се отразила на бюджета. Те обаче акцентираха и върху рисковете за икономиката, които също са реални.

„Не виждам в България да има финансова или ликвидна криза”, посочи финансистът Любомир Дацов, като допълни, че в сметките на правителството в момента има повече пари, отколкото в някои периоди от управлението на ГЕРБ.

 „За мен проблем няма”, каза на свой ред председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според него има съмнения по отношение на това как се изпълнява приходно-разходната част. „Ако се случи най-крайното и правителството подаде оставка, ще има сериозно нарушение в приходната част на бюджета", заяви Данев. Той съобщи, че към месец април бюджетът е бил много добре.

 По думите на Божидар Данев има друга драма - през 2012 година като процент към БВП България е събрала 4 млрд. и 700 млн. лв. по-малко средства. Според председателя на БСК това означава, че може икономиката да посивее, да се скрият оборотите и другите социални плащания", каза още председателят на БСК.

 „Нямам фискални протеснения”, коментира и Петър Ганев от Института за пазарна икономика. "Бюджетът тази година е много по-добър от миналата година. В приходната част няма кой знае какви притеснения. Ако дойде служебно правителство, може би ще се справи много добре, така както се справи това, което си отиде", заяви той. Според него увеличението на парите за втората година от майчинството и за първокалсниците няма да съборят бюджета.

 В същото време Любомир Дацов предурпеди, че управляващите не бива да бъркат много в пазара на труда с решението за увеличение на минималната работна заплата зараду риск от увеличаване на сивия сектор.

С това се съгласи и Божидар Данев, според който увеличаването на минималната работна заплата ще доведе до колосални регионални проблеми и нарастване на битовата престъпност.

 Петър Ганев пък заяви, че планът „Орешарски” не е в окото на обществения дебат и дори заплата да се вдигне на 1000 лева, няма да успокои хората. „За тях е важен разговорът на заетостта”, добави той.

Божидар Данев също смята, че протестиращите имат по-скор0 принципни искания: „Страната е финансово стабилна и има потенциал да се развива. Хората чакат структурни решения, а не да намаляваме цените с 5 или 10%."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.06 2013 в 11:44

Ами вярвай на "икономисти" като тези - ченгета, учили икономика в Симеоново. Приходната част на бюджета няма как да се изпълни с повече от 1 млрд., а при евентуална политическа криза до края на годината и с повече. Това не го оспорват дори експертите на ГЕРБ, които са правили бюджета.

21.06 2013 в 11:22

Защо да вярваме на икономистите единият е от хората на Огнян Дойнов,- тежка номенклатура на "партията наша" другият от кохортата на унгарско- еврейския спекулант Сорос

21.06 2013 в 09:56

И сега кажете ми как да вярвам на Станишев, Орешарски, Местан или Сидеров. На вопъла им да запазим правитеството, да отговорим с мощното избори - Спешно. До месец изборен кодекс. От 25 юли служебен кабинет. Избори на 29 септември. Не искам повече да слушам лъжци и манипулатори. Неясно, неморално и непрозрачно управление.