Какви са шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН?

ОFFNews Последна промяна на 27 септември 2016 в 14:43 7315 6

В последното пето гласуване на Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на организацията българската кандидатура Ирина Бокова остана на шесто място като получи 6 "окуражаващи" гласа, 7 "обезкуражаващи" и 2 "без мнение". Това беше и най-ниското подреждане на Бокова от всички тайни гласувания, започнали на 21 юли.

Генералната директорка на ЮНЕСКО стартира по-обещаващо, като още на първия вот през лятото се нареди на трето място, получавайки подкрепата на 9 от 15 членки на Съвета за сигурност срещу 4 обезкуражаващи мнения и 2 въздържали се от изказване на мнение. При втория тур българката се спусна до пето място с равен брой подкрепящи и негативни гласове - по 7, и само един "без мнение". 

В третото и четвъртото гласуване Бокова се задържа със 7 окуражаващи гласа, 5 против и 3 "без мнение", но разместването на останалите кандидати означаваше, че ще завърши съответно трета и пета. Същевременно водещият кандидат - бившият премиер на Португалия и комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес запази висока подкрепа във всички вотове, получавайки минимум 11 гласа в подкрепа. 

Това поставя въпроса какви са шансовете на Бокова при създалите се обстоятелства. Премиерът Бойко Борисов вече изрази мнението, че би оттеглил кандидатурата на бившата ни посланичка във Франция и очаква тя самата да го направи. 

Ако погледнем към настоящия генсек на ООН Бан Ки Мун и неговото назначаване през 2006 г. можем да видим отчетливо от самото на начало на тайните гласувания, тогава четири на брой, проведени между 24 юли и 2 октомври, че южнокореецът получава почти единодушна подкрепа от самото начало - съответно 12, 14, 13 и пак 14 гласа за срещу само по един против в три от случаите. 

По-сериозно съпротива среща Кофи Анан, който наследява на поста Бутрос Бутрос-Гали, единственият генерален секретар на ООН, който е възпрепятстват при кандидатстването за втори мандат. През 1996 г. САЩ налагат вето на назначаването на Гали и така с 14 гласа срещу един Гали се оттегля.

Още е първото гласуване през декември 1996 г. Анан записва 12 "окуражаващи" гласа, а във второто - 10. Има обаче и две негативни червени бюлетини от постоянни членки в съвета. Според експертите Франция блокира избора на Анан. Следват още два кръга, в които въпреки че получава голям брой позитивни гласове, остава и тежащото негативно мнение. Това продължава до 13 декември 1996 г., когато ветото отпада, другите кандидати в надпреварата се оттеглят, а ганаецът бива одобрен. На 17 декември Анан полага клетва и слага край на проблематичния избор.

С други думи за последните 20 години при избора на генерален секретар на ООН спечелилият кандидат е получавал почти пълна подкрепа от гласуващите, каквато Бокова не успя да спечели. Това поставя въпроса какви са реалните шансове на един очевиден аутсайдер за толкова престижна позиция. 


За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18215

5

Лопе де Вега

27.09 2016 в 17:23

Благодаря, шефе. Няма да повтарям, щото беше подобен на този на чесъна!

Поздрав!

2257

4

Владимир Йончев

27.09 2016 в 16:55

Лопе, няма изтрит коментар по тази тема. Пусни го пак, не знам какво се е случило.

18215

2

Лопе де Вега

27.09 2016 в 15:35

Йончев, къде ми отиде коментара?

Поздрав!