Бунтът на "поколението Ф"

Последна промяна на 15 юли 2013 в 15:03 12393 21

Протестът в Щутгарт на 14 юли.
Протестът в Щутгарт на 14 юли.

Статия е публикувана в онлайн изданието Financial Times.

Те идват всяка сутрин около 8 часа сутринта пред сграда на парламента за едно "протестно кафе".

След това всяка вечер след 18 часа софийските офиси затварят, като десетки хиляди се събират пред сграда от комунистическо време на Министерския съвет. Те искат двумесечното правителство да подаде оставка и да се проведат избори по нови правила.

"Оставка" и "Мафия" огласят софийските улици заради корумпирания политически и бизнес елит.

Тези протести, които вече са рутина за софиянци повече от месец, се провеждат заради недоволството към цялата политическа класа, а не само заради кабинета, който управлява сега. Един ден млади протестиращи идват облечени като затворници, а друг ден те носят метли, за да изметат политически партии от парламента.

В Пловдив, вторият по големина град в България, също излизат на ежедневни протести. Димитър Немски, 22-годишен студент, казва пред FT, че "без значение от цвета на политика, те всички защитават олигархични интереси".

Докато Турция, Бразилия и Египет са разтърсени от протести през последните седмици, малката, далеч по-мирна България, с население 7.4 милиона, привлече много малко внимание. Но размерът и продължителността на протестите - над 30 000 души излизат дневно в София, са абсолютен прецедент в историята на страната, откакто комунистическият режим падна преди две десетилетия.

Протестите днес задминаха тези, които бяха само преди пет месеца. След февруарските демонстрации заради цените на тока и бензина министър-председателят Бойко Борисов подаде оставка.

Само след две седмици на поста г-н Орешарски назначи Делян Пеевски, 32-годишен медиен магнат, за глава на ДАНС. Българите видяха в личността на Пеевски желание за обслужване на собствени бизнес връзки.

Протестите днес стават все по-големи, въпреки оттеглянето на Пеевски от поста. Правителството игнорира хората по улиците, надявайки се демонстрациите да утихнат по време на ваканционния период. Ангел Найденов, министър на отбраната, заяви пред български медии, че правителството има огромна национална подкрепа и "няма причина да подава оставка".

Максим Бехар, български ПР експерт, смята, че протестите са много различни от всички досега и може да продължат по-дълго от очакваното, отчасти заради това, че са поддържани в социалните медии.

Въпреки ниските заплати българите са една от най-активните нации в интернет пространството. Това дава трибуна и поле за изява на много млади, креативни и "свързани" хора, които Бехар скоро нарече в своя книга "поколението Ф".

Меглена Кунева, първият еврокомисар на България, а сега един от лидерите на реформаторското обединение, смята, че протестите се водят като "революция за достойнство".

Иван Тодоров, професор по право, смята, че протестите може да затихнат през август, но да се върнат с пълна сила през есента.

"Моето поколение преживя зверствата на комунизма, изглежда, че тези мъки не свършват. Те продължават да се "изливат" върху нас без никакъв срам", казва 57-годишната Маргарита Ботева от Пловдив, библиотекар, пред изданието.

*Поколението Ф - наименование за Фейсбук-поколението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2013 в 15:51

Не лъжи сопол.
ft.com ....статията е ..... By Theodor Troev in Sofia and Neil Buckley in London
Гнусни сте.....

17.07 2013 в 13:51

статията е писана от максим бехар за ФТ

16.07 2013 в 13:54

А ти какво предлагаш? Предполагам нищо. Ако имаш някаква идея за светлото бъдеще и смяташ, че ще я постигнеш само с тъжни опити за формулиране на изречения тук - май ти си будалата.

16.07 2013 в 10:05

Тъпаците, от рода "вестникарин ли, ...!", на ФТ не за първи път хулят татковината ни, защитавайки измекярите си!! Не им обръщайте внимание. те друго не могат!

16.07 2013 в 09:35

И защо ти е бунт бе будала – при бунт все будалите страдат. И какви “поколения”, разни секретарици, разни пияндурници, Голи ИСТИНИ е курви, и Роско Офшорката като Кандърма кьоше – да приемат Боко в Парламента. Ама всички са патили и не искат – КОЙ СЕ Е ДОПРЯЛ ДО БОКО Е ИЗГОРЯЛ.
А нвсички се чудим в потрес - защо ГЕРБ плаща протестите, а реално нищо не прави за оставката.
Ако ГЕРБ искат да свалят правителството, ходът им е БЕЗОТВЕТ.
Всички депутати от ГЕРБ начело с Боко, Цвъчко, Фидоска, Лиленце и т.н. подават молби за напускане на Парламента. Би следвало на тяхно място да дойдат следващите от листата на ГЕРБ. И следващите напускат, изчерпват ГЕРБлистите по процедура, и Парламента остава с 97 депутати по малко. ЕТО Ви ИЗБОРИ, бе ХОРА, КАКВО СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО по протести, правите се на ЕнтИлигентни, и всякакви простотии, хепънинги, голи КУРВИ, слезли от пилона, пияни артисти и писатели, де никой не гледа и никой не чете, и други лакърдии

15.07 2013 в 22:44

Владо Павлов казва:
15 юли 2013 в 22:40
Бидейки на 57 години, няма как да се причисля към поколението “Ф”, а и не искам. Също така знам, че Англия никога не е лелеляла приятелски чувства към нашата Родина и скромния ни и изстрадал народ. Обаче, така или иначе, англичаните са велика нация, сторила много за свободния дух и демократичното държавно устройство. Винаги съм бил и ще бъда на страната на борещите се за лична и национална свобода, достойнство и чест. Мисля, че наистина настпват времена, когато хората осъзнават, че една от основните ценности на живота въобще е ДОСТОЙНСТВОТО! Повряга всички и всякакви партийно-политически нищожества, които ни гнетят! Нека си спомним и викнем на дело принципа на най-достойните ни събратя - Левски и Ботев, Раковски и Бенковски, капитан Петко Войвода и Гоце Делчев и много още други: "Свобода или смърт юнашка"!!! И ако имаме още останало българско име и юнашки сърца, да отиваме на битка за тая свобода, защото иначе само кал, нещастие и позор ни чакат!

15.07 2013 в 22:40

Бидейки на 57 години, няма как да се причисля към поколението "Ф", а и не искам. Също така знам, че Англия никога не е лелеляла приятелски чувства към нашата Родина и скромния ни и изстрадал народ. Обаче, така или иначе, англичаните са велика нация, сторила много за свободния дух и демократичното държавно устройство. Винаги съм бил и ще бъда на страната на борещите се за лична и национална свобода, достойнство и чест. Мисля, че наистина настпват времена, когато хората осъзнават, че една от основните ценности на живота въобще е ДОСТОЙНСТВОТО! Повряга всички и всякакви партийно-политически нищожества, които ни гнетят! Нека си спомним и викнем на дело принципа на най-достойните ни събратя: Левски и Ботев, Раковски и Бенковски, капитан Петко Войвода и Гоце Дел

15.07 2013 в 21:12

Наистина! Пишат "откакто комунистическият режим падна преди две десетилетия." Че той не е падал - той само МУТИРА...

15.07 2013 в 19:44

+1
Това е и моето мнение!