Американците искат Ромни, но Обама запазва Белия дом

Последна промяна на 05 ноември 2012 в 14:53 2627 1

Барак Обама и Мит Ромни, Снимка: Reuters
Барак Обама и Мит Ромни, Снимка: Reuters

Републиканецът Мит Ромни ще спечели народно мнозинство, но настоящият президент Обама ще му отмъкне поста в Белия дом чрез електоралната колегия.

Това гласят последните прогнози на Reuters и Washington Post.

Подобен развой се е случвал няколко пъти в американската история, последният от който бе през 2000 г.

Тогава републиканецът Джордж Буш отмъкна победата на демократа Ал Гор, макар че Гор спечели 500 хил. гласа повече от своя опонент.

Какво обаче означава това на практика и как се провеждат президентските избори в сочените за люлка на демокрацията Съединени американски щати.

Националните президентски избори в САЩ се провеждат чрез вот във всичките 50 щата и окръг Колумбия.

В действителност гражданите не избират пряко президент. Всеки американец дава своя глас за представител на електоралната колегия, който се е обявил в подкрепа на избрания от гласоподавателя кандидат-президент.

Какво всъщност представлява електоралната колегия? Тя се съставя от група граждани, избрани, за да представляват всеки щат по време на президентските избори.

Броят на участниците в тези колегии е равен на представителите, които всеки щат има в конгреса.

Общият брой на представителите в електоралната колегия за всички щати е 538, а за да спечели изборите, кандидат-президентът трябва да получи най-малко 270 електорални гласа.

В почти всички щати е в сила мажоритарният принцип – електоралните гласове на щата отиват в актива на кандидата, получил най-много гласове при прекия вот на гласоподавателите.

Този сложен регламент е приет, за да дава възможност и на малките щати да участват в избора на управление.

Той обуславя разминаването между мнозинството от вота на гласоподавателите и победата чрез електоралния вот.

Според последните изследвания на Washington Post настоящият президент Барак Обама се ползва с твърдата подкрепа на 11 щата и най-вероятно ще спечели електоралния вот на още пет.

Проучването показва, че Ромни се ползва с подкрепата на 21 твърди щата и три, които най-вероятно ще гласуват за него.

Макар червеният цвят на републиканците да преобладава в картата на Washington Post, ситуацията с електоралните гласове е съвсем различна.

Същото проучване показва, че Обама има 186 сигурни и 57 вероятни гласа, докато за Ромни числата са съответно 170 и 36.

Анализаторите коментират, че битката между двамата ще се реши от т. нар. „непредсказуеми“ щати – Колорадо, Айова, Уисконсин, Охайо, Вирджиния, Върмонт и Флорида.

За разлика от останалите, тези щати нямат ясно обособени политически предпочитания.

Неписан принцип в американската политика обаче е максимата, че „никой републиканец не е печелил президентското място без подкрепата на Охайо. Според социолозите обаче в този щат Обама има преднина от 4-5%.

Според политолозите на Reuters и Washington Post Обама и Ромни ще си поделят електоралното и народното мнозинство.

Такова е мнението и на анализатора Марк Макинън, който бе политически консултант на президента Джордж Буш.

„Ако Обама бъде избран по този начин, републиканците навсякъде ще разгласяват, че постът принадлежи на Ромни, а Обама не е изборът на народа“, смята Макинън.

Според него този развой на президентските избори би разклатил устоите на изборната система в САЩ и би довел до разделение в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови