Защо е трудно да се помогне на Сирия след земетресенията

OFFNews 11 февруари 2023 в 09:12 6509 2

Деца в Алепо. Снимката е направена след опустошителното земетресение от 7,8 в Турция, станало на 6 февруари и засегнало тежко съседна Сирия.

Снимка Getty Images

Деца в Алепо. Снимката е направена след опустошителното земетресение от 7,8 в Турция, станало на 6 февруари и засегнало тежко съседна Сирия.

Турция не е единствената пострадала от опустошителните земетресения на 6 февруари. Много жертви, ранени и разрушения има и в Сирия. Но отстрани изглежда, че цялата международна помощ е насочена към Турция, а Сирия е пренебрегната, дори забравена.

Защо е трудно да се помогне на Сирия? Анализ на Би Би Си разяснява причините.

Криза в кризата. Това преживява Сирия, която след десетилетна изтощителна война сега трябва да се изправи от опустошителните последствия на земетресенията в Турция. Разрушителният и смъртоносен трус от 7,8 по Рихтер не е прекъснал вкоренените конфликти и пречки, които винаги са възпрепятствали спешното оказване на хуманитарна помощ в опустошената от война страна, но четири дни след удара, дошъл този път от недрата на Турция се появи малка „пукнатина“, която да разшири пространството за доставка на спешна хуманитарна помощ: сирийското правителство даде „зелена светлина“ за доставка на хуманитарна помощ във всички части на страната, макар и по-късно от Турция, която направи това светкавично, още в първите часове след бедствието.

"Това е добра стъпка напред, но са необходими още много", коментира ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс пред Би Би Си.

Според информационната агенция "Сана" идкането за хуманитарна помощ включва както контролираните от държавата райони, така и контролираните от други групировки, а усилията за оказване на помощ ще бъдат координирани с ООН, Сирийския арабски червен полумесец и Международния комитет на Червения кръст.

Новината се приема предпазливо.

Грифитс подчертава, че съобщението означава само, че помощта може да бъде доставена през вътрешните фронтови линии на Сирия - не и през границата от съседните държави. "Също така спешно търсим одобрение за допълнителни пропускателни пунктове, за да отговорим на животоспасяващите нужди на хората", казва той.

Понастоящем има само един одобрен маршрут към северозападната сирийска провинция Идлиб, последният анклав, контролиран от бунтовниците: през пропускателния пункт Баб ал-Хава на турската граница.

Подобни жизненоважни линии трябва да бъдат разрешени от Съвета за сигурност на ООН. Русия, както и Китай, многократно са използвали правото си на вето, за да подкрепят твърдото правило на сирийското правителство, че подобни механизми нарушават суверенитета му.

Наред с останалото, ООН многократно е призовавала Сирия и нейните съюзници да разрешат навлизането на помощи в Северна Сирия по друг маршрут, през Баб ал-Саламех на турската граница, както и през пропускателен пункт от Ирак в предимно кюрдските райони на Североизточна Сирия.

Тази седмица сирийските опозиционни групи обявиха, че за първи път от години са получили одобрението на Анкара за използване на коридорите при Баб ал-Саламех, както и на друг - при Ал-Рай. За разлика от ООН, другите неправителствени агенции за помощ не се нуждаят от одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

В четвъртък, когато първият конвой на ООН с одеяла и други доставки най-накрая премина през Баб ал-Хава, реакцията беше израз на огорчение. Това беше помощ, която трябваше да дойде преди земетресението, оплака се сирийският журналист Ибрахим Зейдан, който разговаря с журналист от Би Би Си от градче близо до граничния пункт.

Този път, силно повреден от трусовете в понеделник, отдавна е единственият източник на препитание за повече от четири милиона сирийци, повечето от които разчитат на подаяния, за да оцелеят. Повечето от тях са били разселвани отново и отново, от една провинция в друга, в първите години на конфликта. Сега хората, които не разполагат с почти нищо, са загубили и това, което са имали.

"Най-силно засегнатият от земетресението район в Сирия е северозападният", подчертава Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците. "Нуждаем се от пълен и свободен достъп през фронтовата линия, както и от пълно и безплатно разпределение."

В миналото част от хуманитарната помощ, достигаща до контролираните от опозицията райони през контролираните от правителството провинции, е била отхвърляна. Съществуват и опасения, че помощта може да бъде отклонена по пътя.

"Надяваме се, че както въоръжената опозиция, така и правителството ще оставят настрана политиката", подчертава Егеланд пред Би Би Си и добавя, че това, от което наистина има нужда сега, е хуманитарно примирие.

Той също така изрази предпазливост по отношение на очевидната отстъпка на сирийското правителство, като заяви, че подобни изявления са били правени и преди, но не са били следвани.

Сега ООН е подложена на все по-голям натиск да намери нови начини за преодоляване на политическите кризи и да установи нови маршрути, тъй като тревогата за дълбочината на страданията нараства, докато милиони хора се приютяват в палатки или на открито при минусови зимни температури.

Картата показва кой контролира засегнатите от земетресението сирийски райони.

Този уикенд Грифитс ще пътува до Сирия и Турция, "за да покаже солидарност с хората в двете страни". Но в Дамаск суверенитетът също ще бъде поставен на дневен ред, особено след като контролираните от сирийското правителство райони, като северния Алепо, също бяха засегнати от трусовете.

Сирийците, където и да живеят, са повлечени от години на жестока бедност и многобройни лишения.

"Защо [западните държави] не се отнасят към страните по същия начин?" поиска да знае Бутайна Шаабан, специален съветник на сирийския президент Башар Асад, в предаването Newshour на Би Би Си тази седмица.

"Това не е хуманност, а политика", заяви тя, като призова западните страни да отменят санкциите, които според нея пречат на сирийците в чужбина да се обединят, за да помогнат.

Вашингтон издаде лиценз, който позволява облекчаване на санкциите за пострадалата от земетресението Сирия. Но критиката на САЩ бяха също толкова остри, колкото и тези, идващи от Дамаск. "Това е режим, който никога не е показвал склонност да поставя на първо място благосъстоянието, благополучието и интересите на своя народ", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Помощта в Сирия винаги е била използвана като оръжие. Отразявайки на място от Сирия най-ожесточените години на сраженията журналистите виждат отблизо как безмилостната тактика "предай се или умри от глад" е прилагана многократно, главно от правителствените сили, които отрязват цели общности, считани за подкрепящи техните съперници.

Сега сирийските официални лица подчертават, че помощта трябва да се насочва чрез тях, а не чрез организации като "Белите каски", чиито екипи, обучени да изваждат оцелели от развалините на сирийски или руски въздушни удари, спасяват хора от руините в Идлиб.

Голяма част от Северозападна Сирия е под властта на "Хаят Тахрир аш Шам" - ислямистко движение, определено от Анкара и Вашингтон като терористична организация, която се опитва да се дистанцира от минали връзки с "Ал Кайда".

Политическата карта на Сирия е минно поле за хуманитарната дейност. В северозападната част на Сирия това са сирийските кюрдски сили, които контролират големи части от територията, главно в опозиция на Дамаск, но понякога сключват удобни съюзи.

Териториите, контролирани от силите на "Ислямска държава", допълнително утежняват рисковете, заложени във всяка хуманитарна операция.

Помощта за земетресението отразява и новата регионална политическа карта, която се очертава през последните години, тъй като някои арабски държави, които някога са работили в тясно сътрудничество със западните столици в подкрепа на сирийската опозиция, са заели различна позиция.

Обединените арабски емирства, които първи от арабските държави от Персийския залив се опитаха да привлекат Дамаск обратно в арабското лоно, отчасти за да го откъснат от тесните му връзки с Иран, побързаха да създадат хуманитарен въздушен мост както към Сирия, така и към Турция. Същото направи и Саудитска Арабия, а други арабски държави предоставиха помощ на Сирия или Турция, или и на двете.

През последните месеци преди последната криза имаше и признаци на предпазливо сближаване между Дамаск и Анкара, които бяха на нож по време на дългата война в Сирия.

През декември турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отчасти подтикнат от Русия, заговори за "наливане на масло в мътни води".

Но присъствието на турските войски в Северна Сирия е сериозен дразнител. За президента Ердоган те са опора срещу напредването на сирийската армия в североизточната част на страната и сирийските кюрдски сили в северозападната част на страната, смятани за свързани със заклетия му враг - ПКК.

Сирия води много войни. Турция, САЩ, Русия и Иран имат сили някъде на земята, а израелски военни самолети често са във въздуха срещу предполагаеми цели на иранската или ливанската Хизбула.

Помощта не трябва да минава през "нито един от политическите актьори в Сирия, нито в контролираните от правителството, нито в контролираните от опозицията райони", казва Егеланд. Неговият призив "да се поставят хората на първо място" отчаяно се повтаря в районите, които сега са изравнени със земята от силата на природата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

2

Valioka

11.02 2023 в 22:24

На баня...

615

1

швейк

11.02 2023 в 18:22

къде оня философ нвмп да обяснява защо злите ес и нато не помагат на любимата му сирия?