Правителството готви хуманитарна помощ за Сирия

OFFNews 10 февруари 2023 в 17:32 2363 1

земетръс

Снимка Getty images

Земетресението остави хиляди под руините.

Европейската комисия е уведомила в сряда българското правителство за активиране на Механизма за гражданска защита по искане на Сирия за хуманитарно подпомагане на пострадалите от земетресението, съобщиха от правителствения пресцентър.

Служебният кабинет активно работи за осигуряването на хуманитарната помощ и за организацията на коридорите за доставка.

Поради затрудненията с въздушната доставка до Сирия се обсъждат алтернативни маршрути.

В най-кратки срокове българската държава ще има възможността да предостави хуманитарната помощ за нуждаещите се в Сирия в този изключително тежък момент, допълват от Министерския съвет.

Междувременно УНИЦЕФ България започва кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Това съобщиха от българския офис на организацията. Хиляди деца и семейства остават в риск и имат спешна нужда от подкрепа. УНИЦЕФ работи на терен заедно с партньори и в двете държави, за да осигури на уязвимите деца зимни дрехи, чиста питейна вода, закрила и психосоциална подкрепа. По линия на закрила на децата УНИЦЕФ работи по идентифицирането на разделени от семействата си и непридружени деца и последващото им събиране със семейството, както и осигуряването на психосоциална подкрепа, тъй като много от децата най-вероятно са преживели силна травма от земетресението.

Всеки може да подкрепи усилията на УНИЦЕФ, като изпрати SMS с текст UNICEF на 1021 и дари 5 лв. еднократно. ДДС и такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори. Дарения се приемат и по банковата сметка на УНИЦЕФ България, с основание: Дарение – земетресение.

Броят на жертвите в Турция и Сирия вече надхвърли 20 000, а ранените са над 70 000, допълниха от офиса на УНИЦЕФ. В Турция земетресенията засегнаха около 13,5 милиона души, като повече от една трета от тях са деца. Над 6400 сгради са разрушени, засегнати са болници, училища и друга критично важна инфраструктура. В Турция УНИЦЕФ координира с турското правителство и Службата за управление при бедствия и извънредни ситуации работата по възникналите нужди, свързани с по-широкия хуманитарен отговор. Най-големият приоритет е да се гарантира, че засегнатите деца и семейства получават подкрепата, от която се нуждаят.

В Сирия УНИЦЕФ вече осигури вода и хигиенни материали за 12 000 души. Хиляди семейства останаха без подслон през зимата при минусови температури и чести валежи от сняг или дъжд. Семейства с деца спят на улицата, в молове, училища, джамии, автогари, под мостове или под открито небе, тъй като ги е страх да се приберат у дома. Един от най-големите приоритети за УНИЦЕФ е осигуряването на достъп до чиста питейна вода и хигиенни условия на засегнатите деца и семейства, което е от особена важност за предотвратяването на заболявания в първите дни от хуманитарната криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови