Разочарование и отчаяние в Сирия заради оскъдна помощ след бедствието

OFFNews 10 февруари 2023 в 12:45 5886 14

Трагедията в Сирия

Снимка Getty Images

Трагедията в Сирия

Изминаха четири дни от земетресението и ситуацията в Северозападна Сирия е отчайваща, а помощта е недостатъчна, обобщава Би Би Си.

Вчера в контролираната от опозицията северозападна част на страната пристигна първият конвой с помощи на ООН - първата международна помощ, която хората там получиха след земетресението. Доброволческата организация "Белите каски", която работи в Сирия, изрази разочарованието си от доставката. Тя твърди, че конвоят е бил доставка на помощ, планирана преди земетресението, и не е включвал специализирано спасително оборудване.

Д-р Мохамед Хасун, работил в Сирия в дните след земетресението, заяви пред Би Би Си, че медицинските материали, с които разполагат там, не покриват нуждите дори на 20% от хората. Повече от 350 души са починали в двете болници, в които той работи, през първия ден след земетресението. След това, по думите му, много хора са отвеждали ранените си близки направо в домовете си или на гробищата.

"Моля, увеличете медицинските доставки, помощта и обучението, за да можем да лекуваме повече хора", призовава лекарят.

В петък Световната продоволствена програма (СПП) съобщи, че запасите ѝ в Северозападна Сирия са на изчерпване, предаде Ройтерс. Около 90% от населението там зависи от хуманитарна помощ.

Жителите на сирийския град Алепо казват, че отчаяно се нуждаят от отопление и още хуманитарни доставки, тъй като студът заплашва да вземе нови жертви сред десетките хиляди хора, останали без дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

13

швейк

12.02 2023 в 22:26

тоя продължава с неговите опорки ... чети бе, момче! чети! любимият ти асад атакува провинция, която е пострадала от земетресението. любимият ти асад спира конвоите с помощи. любимият ти асад искаше жужето от кремъл да му помага. какво пак нато и ес са ви виновни?

318

11

Valioka

10.02 2023 в 22:12

Само да спомена, така, помежду другото - НМВП, случайно да знаеш, че Израел непрекъснато помага хуманитарно на Сирия и Палестина? Между другото питам, защото виждам, че си истински хуманист... Да си чул нещо за помощта на Израел към Сирия и Палестина, така, помеждудругото... А, не си... Ами интересувай се малко повече, защото от страна на ООН и международната общност ще чуеш само, че гадния Израел трепе палестинци и сирийци, но нищо за непрестанната хуманитарна помощ и полевите болници, които Израел поддържа там. Нито пък за мисиите, които Израел има в тези региони. Толкова за пропагандата...

615

9

швейк

10.02 2023 в 16:51

какво да чета? лични мои познати сатам в момента. български спасители са там. българия е в ес и в нато. какво неясно има

3767

8

Име на профила

10.02 2023 в 16:15

Човече, стига с тази черно-бяла левски-цска реторика... Само щото путя пратил помощ - да мрат гадните сирийски деца, така ли?

Прочети статията на АП или на друга про-западна медия пък тогава съди. Хората са си хора, не бъркай тези под развалините с кучето асад.

615

6

швейк

10.02 2023 в 15:18

никакво право няма и само повтаря като папагал кремълските опорки. спасителни екипи от ес и сащ са на място и работят. това, че на слугите на кремъл не им изнася е съвсем друга тема.

3767

5

Име на профила

10.02 2023 в 14:01

В интерес на истината колеагата има извеснто право. Не е толкова черно-бяло, но санкциите и ситууацията в Турция определено влияят негативно на жертвите в Сирия.

https://apnews.com/article/politics-syria-government-united-states-bashar-assad-e1bd001643fd8386e8ccb1fcd2a922f3