Заплашвайте, докато още боли

Забраната за доставка на газ на Полша и България не струва нищо на Путин. Той се надява да опре пистолета в главата на ЕС

Оливия Кортас, Tомас Розър/Die Zeit 28 април 2022 в 12:16 6656 3

Снимка Getty Images

От 8 часа сутринта в сряда вече не тече руски газ към Полша. Ще се справим с това изнудване, с този пистолет, държан до главите ни, по такъв начин, че поляците да не усетят нищо от това, заяви полският премиер Матеуш Моравецки. Но във Варшава забраната за доставка на руско синьо гориво не се възприема като заплашително оръжие - поне не като такова, насочено към собствената им страна.

"За нас въпросът не беше дали ще има забрана, а кога“, казва Йоана Мачковяк-Пандера, председател на мозъчния тръст Forum Energii. 

В продължение на десетилетия Полша работи, за да стане независима от руския газ чрез изграждане на по-скъпи тръбопроводи и терминали. Германски експерти и политици разкритикуваха полската стратегия, нарекоха русофобия и казаха, че струва твърде много“, коментира Мачковяк-Пандера. Според нея сега полското недоверие се оказва полезно.

Вечерта на 26 април руският газов гигант "Газпром" обяви, че от следващия ден няма да доставя газ нито на Полша, нито на България. Причината, изтъкната от руската компания, беше, че двете европейски страни отказали да плащат в рубли. Полската газова компания PGNiG не прие това оправдание и заяви, че няма официална причина да се плаща за доставките на газ в рубли - "Газпром" наруши договора".

От 2015 г. на брега на Балтийско море има терминал за втечнен природен газ

Предисторията на спора е указ на руския президент: след като ЕС наложи нови санкции срещу Украйна след началото на руската военна агресия, Владимир Путин издаде указ, с който от 1 април задължава компаниите от ЕС да плащат за доставките на руски газ в рубли. Механизмът, предложен от Кремъл, предвиждаше откриване на сметки в евро и рубли в руската "Газпромбанк".

Повечето страни членки на ЕС се обявиха срещу този механизъм, включително Полша и България.

"Полската газова компания определено не е открила нови сметки в "Газпромбанк" и това няма да се случи", казва енергийният експерт Конрад Свирски, който съветва министъра на околната среда на Полша до 2019 г. Дали в евро или рубли, парите отиват за руската военна машина и Полша очевидно заема позиция срещу нея, добавя той. 

Така нареченото Ямалско споразумение, което регулира износа за Полша, така или иначе щеше да изтече до края на годината. Според вестник „Жечпосполита“ (Rzeczpospolita) през последните 18 години е имало най-малко седем руски забрани за износ на газ, които са продължили от няколко дни до шест месеца. Това е още една причина Полша да се откаже от руското синьо гориво.

"Винаги, както и в този случай, е имало технически обосновки, които "Газпром" не посочва: Ние правим това, защото искаме да ви подложим на натиск. Не защото не плащате в рубли“, казва Мачковяк-Пандера. 

За Полша спирането на газа не е толкова проблематично, въпреки че досега страната е внасяла почти половината от газа си от Русия. Варшава инвестира в терминал за втечнен газ на брега на Балтийско море, като първата доставка през него успява да се реализира през 2015 г. През 2013 г. започва строежът на Балтийски поток, който се възприема като отговор на сделките на Германия с Русия. Най-късно до октомври Полша иска да внася газ от Норвегия през него. Технически би било възможно да се внася и газ от Литва и Германия.

Спирането на доставките на руски газ ще засегне основно промишлеността, но няма да застраши енергийната сигурност на Полша. Страната все още произвежда голяма част от енергията си от въглища. Миналата година едва 9% от енергията на Полша се базира на газ. Въпреки това Полша е изправена пред предизвикателство: страната трябва да преразгледа енергийната си политика. Доскоро се предполагаше, че газът ще бъде енергийният източник на прехода. Електроцентралите, работещи с въглища, трябваше да бъдат преустроени в газови електроцентрали.

"Преди декарбонизацията трябва да има дерусификация", казва енергийният експерт Свирски. 

В България ситуацията е много по-напрегната обратно на Полша. Въпреки че бившият премиер на страната и настоящ опозиционен лидер Бойко Борисов многократно е заявявал, че иска да диверсифицира енергийните доставки на България, промишлеността на балканската държава продължава да зависи от руския газ. 

6,5-милионната държава разчита на близо 90% от руски газ, за да покрие нуждите си. Въглищата все още играят важна роля в енергийния микс на България, като съставят повече от една трета от електроенергията в страната.

Сега България иска да разшири източниците си на газ. Според министъра на енергетиката Александър Николов страната може да разчита на алтернативни доставки на газ "поне за месец напред". Освен това от юли нататък може да се очакват по-големи количества газ от Азербайджан. Споразумението с азербайджанската държавна компания Socar Group, което беше инициирано от правителството на Борисов през 2020 г., предвижда доставката на около една трета от потреблението на България през следващите 25 години. Пандемията обаче забави завършването на необходимия газопровод IGB до Гърция.

Спирането на газа за Полша и България не струва на Путин нищо

За България също не стои въпросът за отварянето на сметка в рубли към "Газпромбанк". Страната се надява, че с помощта на своите съседки Гърция и Турция ще може да се справи с последствията от замразяването на доставките на газ и да успее да покрие нуждите си. 

"България нито ще преговаря под натиск, нито ще "преклони глава", казва министърът на енергетиката Николов. Доставката на природен газ не може да бъде гарантирана. Но това не означава, че България не може да се справи със ситуацията, добавя той. 

Действията на Путин служат за подкопаване на единството на страните членки на ЕС. Отворен остава въпросът "как ще реагират останалите европейски държави на спирането на газа за Полша и България". Обаче четири европейски компании вече са платили за руския газ в рубли. Канцлерът на Австрия реши да даде обяснение в Туитър: "OMV по подразбиране продължава да плаща на Русия за доставките в евро". 

Владимир Путин знае, че страните от ЕС искат в дългосрочен план да обърнат гръб на руския газ. Той вижда, че ще бъде напълно изолиран след две години, смята Конрад Свирски. Путин може да опита да се изолира сега, докато все още другата страна я боли, добавя той.

Забраната за доставка на газ на Полша и България не струва нищо на Путин. Неговата цел е да покаже, че все още може да оказва натиск. Путин се надява да опре пистолета, за който говори полският премиер Моравецки, в главата на ЕС.

Препечатваме текста от немското издание Die Zeit. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

28.04 2022 в 14:34

На десетте броя трол пожелавам приятна разходка в любимата РФ:
30 Урюпинская ул.
https://maps.app.goo.gl/cz3dVNu3D1JWcJgXA

10298

2

AntiZ

28.04 2022 в 13:11

Политически шантаж с тръба. Вместо да опира пистолет в главата на Европа, що не го опре в собствената си ботоксова кратуна за да освободи света от лудостта си.

5827

1

pisnamiotmutri

28.04 2022 в 12:40

Die Zeit са споделили доста невярна информация. Според тях пандемията забавила тройно по-късия от турски поток гръцки конектор. Според тях ГЕРБ не са отказвали Азерски газ. А знаете ли кое е смешното - Сърбия плати 1 милиард за Турски поток и има газ, а България плаща 3 милиарда и няма.