Забранени думи. За дискредитация на армията Кремъл изпраща в затвор, лудница или лагер

Красимир Крумов 13 юли 2022 в 10:31 4098 3

Генадий Гладких

Снимка Генадий Гладких

На 8 юли в близост до станция „Измайловская“ на московското метро беше задържан Генадий Гладких, който провеждаше самостоятелен протест против войната и в подкрепа на осъдения на 7 години затвор за „военни фейкове“ общински съветник Алексей Горинов.

Използването на думата „война“ в Русия самостоятелно или в каквито и да е словосъчетания от 24 февруари насам в зависимост от настроението на властите може да бъде възприето за административно нарушение или за престъпление. Наказанията варират от най-леките – глоба и обществен труд нощем в някоя казарма, до трудов лагер, затвор или психиатрия, сочи анализ на общодостъпната информация със съдебни решения и предупредителни протоколи.

Още в първия ден на войната постоянният представител на РФ в ООН Василий Небензя призова световната общност да не назовава войната война, а специална военна операция. Тогавашният военен министър на България Стефан Янев дори се вслуша в руското желание. И, ако за външния свят терминологията е пожелание, в Русия Кремъл забрани употребата на думата война, дори криминализира назоваването на нахлуването в Украйна с това име.

На 1 март в руските училища започнаха уроци, които трябваше да обяснят на децата правилно това, което техните родители вършат срещу суверенна Украйна.Специалните уроци за учениците от 6 до 11 клас, вероятно, са били разработени дълго преди готвеното предварително нахлуване. Ако децата можеше да се настроят на патриотична вълна по отношение на войната, с възрастните трябваше да се приложат методите на принуда. На 4 март, на деветия ден от войната в Украйна на извънредно пленарно заседание депутатите от Държавната дума одобриха на второ и трето четения поправките към Кодекса за административните нарушения. Беше въведен член 20.3.3 от КАН за отговорността за публичните действия „насочени към дискредитация на използването на ВС на РФ“ със санкционни параграфи, предвиждащи глоби от 30 хиляди рубли за физическите лица до половин милион за юридическите. На 7 март в цяла Русия вече имаше заведени 60 административно наказателни дела по чл. 20.3.3. от КАН. В един от случаите делото беше заради плакат със съдържание от осем звездички на бял фон:

„*** *****“.

Наказаните за престъпления или нарушения срещу обществения ред, освен, че ще си платят глобата или ще си изтърпят наказанието, ще си носят вината и напред във времето. Така, например, за участие в протест или антиправителствено демонстрация се предвижда лишаване от правото за упражняване на определени професии. Наказан не може да бъде повече шофьор на автобус, трамвай или такси. Дори и да не е бил ватман или шофьор – ако заради протест загуби добрата си работа в учреждение, такъв човек утре не може да се устрои дори да кара такси.

„Връща се времето на параджиите.“ – коментират познавачи на съветските времена, когато котелните в многоетажните блокове и предприятия бяха единственото място, на което можеха да се устроят на работа дисиденти и другомислещи.

На 99-ия ден от руското нахлуване в Украйна Кремъл забрани акцентирането на

„кой ден сме“.

Споменаването на продължителността на войната стана забранено. Редакциите бяха помолени да не отразяват 100-ия ден от войната и новите правила се забелязаха в политиката на ТАСС, РИА Новости, Комсомолска правда, както и в телевизионните канали, съобщи в началото на юни. Причината, освен силно проточилия се във времето блицкриг – към 100-ия ден Русия нямаше с какво конкретно да се похвали – завладени села и населени места, които за широката аудитория от Калининград до Владивосток не означаваха нищо, а по целите, обявени първоначално от Путин – никакъв напредък. Започнаха да се появяват изявления, като това на секретаря на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев от рода на

„Русия не бърза за никъде“.

Суровите ограничения не спряха част от руснаците от различни форми на протест, въпреки, че се оказа – няма къде да се протестира. Държавната дума инкриминира организирането на протести в близост до учебни заведения и държавни учреждения – болници, гари, летища, спортни обекти, детски площадки, църкви или седалища на местни и централни органи на властта, като списъкът може да се разширява по усмотрение на регионалните власти.
В много от рускоезичните сайтове може да се види предупреждение в началото, че сайтът е в регистъра на чуждестранните агенти. Кремъл води подобен регистър, който освен, че държи инакомислещите под око, въвежда и ограничения.

Чуждестранен агент

– той може да е журналист, общественик, университетски преподавател или активист на НПО, не може да пребивава на територията на учебни заведения нито да участва в творчески дейности за деца и младежи.Тризъбецът, изобразен върху украинския герб е признат за нацистки символ и, според подготвян законопроект рисуването му, татуирането му или споделянето му в интернет може да донесе до 4 години затвор.

От лингвистична гледна точка руският език претърпя развитие, каквото не беше имал от епохата на Сталин и Брежнев. Освен забраната за употреба на думата война, в Русия действа негласна забрана за назоваване на отрицателните явления със словосъчетания и думи с негативни конотации. Можете да проверите в Гугъл, но спадът на руската икономика не се нарича така, „икономически спад“, а

„негативен ръст“.

Повишението на цените на езика на пропагандата е „ценова корекция“, а превземането на Украйна в духа на старите традиции от България, Чехословакия, Полша, Унгария и Румъния се нарича „Освобождение на Украйна“. Пренастройването на автомобилната индустрия след излизането от пазара на водещи световни марки и връщането към постъветски лади и москвичи се нарича, не е шега, модернизация на автомобилното производство.

Не може да се протестира срещу връчването на повиквателни на новобранци. 19-годишен жител на Санкт Петербург, който хвърли тухла срещу сградата на военкомата (военното окръжие, б. р.) беше изпратен за „лечение“ в психиатрията. Това не спря противници на скритата мобилизация да подпалят няколко дузини военкомати в цялата страна. За обвинение в екстремизъм властите имат право да блокират на заподозрения банковите сметки. Това означава оставане без средства за месеци напред. До изясняване на случая.

В графата

„нельзя“ (не бива)

има вероятност да попаднат всички видове риалити и ток-шоута, носещи западни, чужди на руското общество ценности, които, според медиите в Русия „десоциализират младите хора и сеят деструкция.“

След налагането на санкции срещу Руската федерация и ограничаването на полетите до и от Русия руският човек няма голям избор за пътуване, но, за работещите с достъп до квалифицирана информация и униформените пътуването в чужбина е забранено, както във времената на СССР. Ако все пак се запишеш на почивка до Турция, Египет или Малдивите, наказанието е до 7 години затвор.

Не са извън юрисдикцията на военните ограничения и руснаците, които са успели да напуснат Русия преди 24 февруари. Има предложение за санкциониране и задочно повдигане на обвинения на руски граждани извън територията на Руската федерация, които разпространяват „фейкове“ за войната в социалните мрежи.

Фейсбук = тероризъм

Самият фейсбук е в списъка на… терористичните организации, наред с Ислямска държава и Талибаните. С тази разлика, че Москва се съгласи да приеме представител на Движението на Талибаните за ръководител на афганистанското посолство и дори го покани на „руския Давос“, икономическия форум в Санкт Петербург.

След последните законодателни промени освен забраните за използването на определени думи и действия, руснаците имат и задължения – да работят тогава, когато ги повикат и където ги повикат. С поправките за специалните пълномощия в условията на специална военна операция Държавната Дума даде зелена светлина на правителството за трудова мобилизация на населението денем, нощем в делнични дни и празници. Държавните и частните фирми не могат да отказват възложени от държавата договори, свързани със специалната операция и армията. ФСБ има право да задължава икономическите субекти да подписват договор, да ограничават или увеличават определени производства и да регламентират производството на стоки.

С праздником! (Честит празник)

На фона на ограниченията на руснаците им е разрешено да празнуват, а държавата им организира и нови празници. Така, например, за празник и неработен ден беше определен 8 юли, Ден на Семейството, Любовта и Верността. По думите на руския президент Владимир Путин новият празник е създаден с цел опазване на традиционните руски семейни ценности.

Сред новите свободи, действащи паралелно с военните забрани, е възможността за купуването и използването на пиратски западен софтуер и нелегално внесени техника и конфекция от запазени марки. Новата действителност в сферата на авторското право след оттеглянето на западните лицензи се нарича „паралелен внос“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

10.08 2022 в 01:13

Бахти великата и могъща ,и мегаяка, и супердемократична, и междуконтинентално-балистична и хиперзвукова кочина!

2550

2

alfakentavur

13.07 2022 в 12:31

СССР2 е на път да стане МНОГО ПО-ЗЛЕ и от СССР1.

2051

1

Propaganda

13.07 2022 в 11:09

Негативен ръст...феноменални жалкари са руснаците и всичко руско.
 
X

Подкастът на OFFNews