Сводка на войната 29.03.23: Подразделението, в което се скатават руските големци и синовете им

Александър Леви и Катрин Гишар 29 март 2023 в 21:49 6763 0

Каскад

Снимка VK

Каскад

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

”Каскад". За едни е елитно свръхсекретно поделение, за други - просто безопасен начин да се пъчиш с военна униформа, без да рискуваш живота си. Създадено през октомври миналата година, това доброволческо подразделение официално приема в своите редици руски официални лица (депутати, кметове, лидери на партии и сдружения), а понякога и техните синове, които участват в "специалната военна операция". Негов командир е заместник-председателят на комисията по отбрана в Думата Дмитрий Саблин. Бункерите на Каскад се намират на около 80 км от фронта в Донецка област, а неговите бойци прекарват по-голямата част от времето си пред компютърните екрани: официално, те са оператори на дронове. Това не им пречи да бъдат награждавани за военна "храброст" след няколко седмици служба. "Идеално място за скатаване на големци и техните синчета, които искат да се изявят във войната, но нямат желание да бъдат дори близо до фронтовата линия", смята Телеграм канала ВЧК-ОПГУ. "По-лесно е да изпратиш чужди деца на война".

Gulagu.net преустановява извеждането в чужбина на руски войници, които се противопоставят на войната. Това сдружение, оглавявано от Владимир Осечкин, е помогнало по-специално на наемника от Вагнер Андрей Медведев да избяга в Норвегия, на офицера Константин Eфремов - в Мексико, а на десантчика Павел Филатиев - да потърси политическо убежище във Франция. Противоречивите изявления на последния, а може би и сериозният спор с Владимир Осечкин за правата върху книгата му ZOV, са в основата на това решение. Според Владимир Осечкин Филатиев умишлено е пропуснал да спомене в книгата си за малтретирането и убийствата на украински пленници от руската армия. Той го критикува и за това, че не се е съгласил да даде показания пред украинската съдебна система. "Тази история ясно ни показа, че е важно първо да се извърши пълна проверка на доказателствата и свидетелските показания и едва след това да се реши дали да се помогне на тези хора", заяви Осечкин.

Tишина по линията Пекин-Киев. Президентът Володимир Зеленски потвърди желанието си да се срещне с китайския си колега, за да обсъдят уреждането на конфликта. "Си Дзинпин може да дойде в Киев, когато пожелае, бих искал да разговарям с него", заяви украинският държавен глава. Телефонният разговор - или видеоконференцията - между двамата президенти след посещението на китайския лидер в Москва досега така и не се е състояла, както беше обявено. От китайска страна представител на Министерството на външните работи реагира, като обясни, че не разполага с конкретна информация за евентуална среща между Си и Зеленски. Китай, който на 24 февруари предложи своеобразен "мирен план", има за цел да действа като арбитър в конфликта - но оттогава не е направил нищо конкретно в тази насока.

Китайци в земята на Ненците. Миналата седмица, докато президентът Си Дзинпин беше на държавно посещение в Москва, други китайски представители бяха в Русия, но в много по-отдалечен регион - в Нарян-Мар, столицата на Ненецкия автономен окръг в Далечния Север на страната, отвъд Полярния кръг. Те са предприемачи, от държавната Китайска национална корпорация за химическо инженерство, нетърпеливи да спечелят нови договори за Китай. Приемайки делегацията им, губернаторът на региона Юрий Бездудни определи Китай като "стратегически партньор на Русия". "През последните десет години търговията с Китай се е увеличила повече от два пъти - каза той. Отношенията ни се развиват не само в политически, но и в икономически план, а работното ви посещение в нашия район потвърждава, че имаме много проекти, които бихме искали да реализираме със специалисти от Китайската народна република." Китайската група, която вече е работила в руския Далечен Изток, сега възнамерява да се включи отвъд Полярния кръг, по-специално в два мегапроекта : добив на газ под ръководството на "Лаявожнефтегаз" - съвместно предприятие, създадено през 2020 г. от "Лукойл" и "Газпром" за експлоатация на две газови находища в Ненецкия регион, както и изграждането на дълбоководно пристанище в Индига, което изисква и изграждането на железопътна линия, която да го свърже със Сосногорск. Тези проекти очевидно изискват големи инвестиции в регион с трудни климатични условия, но богат на природни ресурси.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!