Сводка на войната 16.03.23: Путин търси пари, за да финансира войната си

Александър Леви и Катрин Гишар 16 март 2023 в 19:40 8288 8

Владимир Путин

Снимка Кремъл - пресслужба

Владимир Путин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Първите четири полски Миг-29 ще пристигнат в Украйна през следващите няколко дни. Това съобщи днес президентът Анджей Дуда на пресконференция с чешкия си колега Петр Павел. Останалите самолети, които в момента се ремонтират, ще бъдат доставени по-късно. Като цяло Полша планира да предаде на Киев десетина самолета Миг-29. В началото на войната Варшава предложи да достави свои изтребители на украинската си съседка, но по онова време САЩ сметнаха сделката за твърде рискована. Очаква се Варшава да замени своите Миг-29 с южнокорейски FA-50 и американски F-35.

Путин търси средства, за да финансира войната си. Доброволно участие? Данък? Точният термин за приноса на компаниите към руските военни усилия все още не е известен, но въпроса се обсъжда на най-високо ниво. Трябва да се каже, че малко повече от година след началото на войната хазната е празна. През 2022 г. дефицитът на Русия възлиза на близо 41 млрд. евро. И дори ако след въвеждането на санкциите Москва е намерила нови клиенти за своя петрол, приходите ѝ са спаднали с 42%, според Международната агенция по енергетика (МАЕ). Според руския заместник-министър на финансите Алексей Сазанов, който говори пред агенция ТАСС, в началото на април трябва да научим повече за този данък. Неговото ведомство по-рано посочи, че общата планирана сума е около 300 млрд. рубли (3,7 млрд. евро). Очаква се новият данък, който Москва определя като еднократна доброволна вноска, да влезе в сила в края на годината.

Германско дружество е осъдено за търговия с Русия въпреки санкциите на ЕС. В Шлезвиг-Холщайн (Северна Германия) съдът глоби шефа на дружество с 18 000 евро за това, че е доставил машини на Русия за изграждането на Кримския мост в нарушение на санкциите, наложени от Европейския съюз след анексирането на полуострова от Русия през 2014 г. Дружеството също така трябва да плати на държавата сумата, която е получило от своя клиент, а именно 1,3 млн. евро. Твърди се, че германското дружество е доставило хидравличен чук за забиване на пилони в земята. И че служители на дружеството са участвали и в пускането в експлоатация на машината.

"Международното движение на русофилите" проведе първия си конгрес в Москва. Това даде възможност на делегатите му, дошли от 42 държави, да изберат свой председател: изборът им се спря на Николай Малинов, български активист, който от 2019 г. в страната си е обвинен в "шпионаж" в полза на Кремъл. Събитието беше уважено от няколко руски официални лица и личности, сред които министър Сергей Лавров, ултранационалистическият философ Александър Дугин и "православният олигарх" Константин Малофеев, шеф на прокремълската медийна империя "Царьград". Руският патриарх Кирил също се обърна към делегатите. Според присъстващите журналисти участниците в събитието са се обединили около идеята, че движението е "фронт срещу фашизма" и трябва да се бори с "упадъчния Запад", който според тях е започнал войната срещу Русия. След това им беше организирана автобусна обиколка на руската столица.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

17.03 2023 в 14:15

Накрая им била организирана автобусна обиколка на руската столица, какво са им показали!? Лубянка, Лефортово и/или Матроска Тишина???
Пък са и ги успокоили, че затворническите условия в Хага са по-приемливи...

22548

7

dolivo

17.03 2023 в 09:34

Руският апаратчик е прекрасен bottom-feeder, в тъмната дупка, далеч от погледи, се храни с гнилости и просперира.

В природата това е ниша.

Въпроса става революционен, когато подземния свят набере мощ, и иска да изгаси слънцето, за да станат всички като него, същества на мрака.

910

6

бай Падежко

17.03 2023 в 00:54

Някой наясно ли е, как човек, който от 2019 г. в страната си е обвинен в "шпионаж" в полза на Кремъл е заминал за Москва? И кой трябва да обере пешкира за това безумие ?

3171

5

recycle bin

16.03 2023 в 23:01

Поляк дава МИГ-ове, Българин става председател на русофилите в Москва. Срам, срам, срам...

След 2 седмици са изборите - мислете и накрайте околните ви също да мислят!

345

4

Джендо Джедев

16.03 2023 в 22:30

Diogen,

Че те кога са излизали от него?

924

3

Diogen

16.03 2023 в 21:31

Орките се плъзгат към гьола. Руската икономика и без това имаше много и то серизни проблеми. Пътлерът ги вкара в трапа окончателно. Изглежда това заслужават! Преизбират го и му имат доверие. Прилича на една стара съветска карикатура, на която един сляп старец с рубашка води върволица хора към пропастта. А Путлер като иска пари, да копае в двора на Кремъл, може да изрови някой сандък със съкровище. Или просто ще се натъкне на скелетите на ликвидираните от неговата власт.

22548

2

dolivo

16.03 2023 в 20:58

санкциите не работят?

Рублата блестяща и остойностена?

Икономиката се свила под очакванията?

345

1

Джендо Джедев

16.03 2023 в 19:47

Ще намери. От трите - най-дългото. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!