Русия и Украйна: това са две съвсем различни цивилизации

Евгений Дайнов, DW Последна промяна на 14 септември 2022 в 21:38 9061 10

Евгений Дайнов

Снимка Facebook / Евгений Дайнов

Евгений Дайнов

След седмица обяснителна паника, руската пропаганда почти призна украинското настъпление и руското отстъпление в Харковска област. Пропагандата обаче - особено в примитивния си вид, в който е упражнявана в Русия - задължително трябва да може да скрие лошата новина в голяма къделя от розов захарен памук. Тези дни се появи първият опит в тази посока: позорното бягство на руската армия е наречено "великий отход", в приблизителен превод - "великото изтегляне".

Сблъсъкът на цивилизациите

От първите часове на войната ние виждаме това, което тези дни наблюдаваме и на бойното поле. Сблъскват се две различни цивилизации. Едната, руско-съветската, е изградена върху лъжи, бутафория, насилие и пак лъжи. Другата, украинската, макар и тя инак деформирана в голяма степен, се разкрива като западно-демократична.

Очевидни са разликите в методите за информиране, използвани от двете страни. От първия ден украинците канят всички възможни световни медии, за да отразяват тяхната версия. Руснаците не канят такива медии в завладените от тях територии. От Украйна всекидневно извират десетки и стотици видеоматериали на очевидци и участници. От руска страна - почти нула, до тези дни, когато дисциплината рухна и отделни клипчета започнаха да се появяват.

Там, където руснаците успяха да завладеят територии, те моментално спуснаха онова, което Чърчил още през 1947 година нарича "Желязна завеса" - плътно информационно затъмнение, заменено с пропаганда. Украинците заложиха на друго - на максимална отвореност, целяща спечелването на "сърцата и умовете" на света.

"Сърцата" бяха спечелени в първите минути, тъй като Русия нападна Украйна без обявяването нито на война, нито на casus belli. И започна с бомбардировки на жилищни квартали. "Умовете" започнаха да проглеждат още от момента, в който украинският президент Зеленски заяви, че не иска от ЕС убежище, а оръжия.

Днес, половин година след избухването на войната, виждаме разликата между примитивна пропаганда от началото на 20-и век и борбата за сърцата и умовете със средствата на 21-ви век. Образът на много от замесените във войната руснаци е на дрипави и диви мародери, ценящи откраднатата пералня повече от човешкия живот. Образът на украинците, от друга страна, е не само на хора от 21-ви век, но е образ цветен, дори - искрящ. Войници, натоварени с целия си боекомплект, танцуват брейк не по-зле от Майкъл Джексън. Озвучават клиповете на настъплението си с AC/DC, Iron Maiden, Metallica. Спират джип, за да избутат от пътя заблуден таралеж (който руснаците биха смачкали, както мачкат своите си хора в паническото си бягство). Избухват в искрен смях, когато пред тях руски войник захвърля "калашника" в храстите и си тръгва, псувайки през рамо целия свят (нито го пленяват, нито му правят нещо - прекалено заети са да се смеят).

Всеки обитател на 21-ви век, като погледне украинците, си казва: "Това са моите хора..." Поглеждайки към руснаците - потръпва: "Тези от мрака на кой век нахлуха?"

Светът ще се запита: в какво да бъде преработена Русия?

Да се върнем към "великий отход". Малко хора знаят, че в белогвардейската митология така се нарича хаотичното отстъпление на адмирал Колчак, тръгнал от Сибир да завладява болшевишка Москва, но избутан обратно зад Урал от болшевиките. Месеци наред неговите войници и офицери на все по-малки групи и накрая сами се скитат из степите на Централна Азия, докато накрая не изчезват. Очевидно днешните кремълски пропагандатори не са запознати с тази история. Ако бяха, щяха да са наясно, че след "великий отход" няма "великая победа", а само унизителна и мъчителна смърт.

Между другото, в руския език "отход" има още едно значение: на производствен отпадък, който може да бъде използван за нещо полезно след преработка ("нефтяной отход"). Заета в своя "великий отход", Путинова Русия е на път да стане точно такъв "отход". Не след дълго пред световната общност ще застане въпросът: в какво и как да бъде преработена Русия, че да може да служи за нещо полезно?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

764

10

Kim John

28.09 2022 в 18:01

Off Media- на вашата ужасна пропаганда и манипулация на коментарите може да зависи дори Гъобелс!
С обективна журналистика нямате нищо общо!
Подценявате интелекта на българина!

12081

9

dolivo

16.09 2022 в 19:20

я, руската подлога екранно име Бармалей линкове към .ru сайтове праща. Няма кой да ти ги гледа фейковете взети от филми, и събития от друго време, човече

Статията добре отразява разликата в културата-943

8

Бармалей

16.09 2022 в 18:05

Дайнов, надявам се да видиш най-сетне нагледно "цивилизационния лик" на твоите приятели, които премазват под веригите на бронетранспортьори, своите собствени
другари. А представям си какво отношение биха имали към
теб или мен . . . https://disk.yandex.ru/i/k50JSd-y3BxxsA

2081

7

Того

15.09 2022 в 05:25

Русия трябва да се разпадне, за да се спасяват руснаците.

4820

6

DARTH VADER

15.09 2022 в 01:19

НЕ МИ ПУКА ЗА РУСНАЦИТЕ,ТЕ СА ОБРЕМЕНЕНИ ГЕНЕТИЧНО...ТРЯБВА И ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ЕВОЛЮЦИОННАТА ЦЕНА

ТЪЖНО МИ Е ЗА НАС...

МОЖЕ БИ ТВЪРДЕ МНОГО СИ ПРИЛИЧАМЕ С ТЯХ,МОЖЕ БИ НАЦИОНАЛНОТО НИ СЪЗНАНИЕ НЕЙДЕ СЕ Е ПРОПУКАЛО...

ОТ ПРОПАГАНДА,ОТ РАДИАЦИЯ ЛИ...

ИЛИ ЗАЩОТО Е ТВЪРДЕ СТРАШНО ДА БЪДЕМ СВОБОДНИ ДУХОМ


ИСКАМЕ ДА СМЕ ЧАСТ ОТ НЕЩО ГОЛЯМО,А СМЕ МАЛКИ...


НАЙ-ТРАГИЧНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НЕ Е ЦАРУВАНЕТО НА САМУИЛ,НИТО НА ШИШМАН...
ГОЛЯМАТА ДРАМА Е КОГАТО НИ ЗАВЛАДЯВАТ СЪВЕТИТЕ И ВСЕ ОЩЕ НЕ НИ ПУСКАТ


УКРАИНЦИТЕ ПЛАЩАТ С ЖИВА ДУША ЗА ДА ИМАМЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ОСЪЗНАЕМ

И ДАНО


СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!!!

1019

5

Diogen

15.09 2022 в 00:20

След болшевишкия преврат от 1917 г Русия излезе от цивилизования свят. Трагедията е, е руската империя тъкмо беше започнала да се реформира с цел да бъде европейска държава и на власт дойдоха болшевиките, които приеха терора като политика. Горбачов даде надежда, дори обкръжението на пияницата Елцин се опита да сложи началото на демократично развитие. За съжаление патологичните изменения у руснаците за 75 години болшевизъм докараха на власт човек с психични отклонения, които са резултат от тежко детство. Путин и олигархичната мафия разрушават Русия и не е изключено държавата да се разпадне, защото корупцията лишава страната от бъдеще.

12425

4

edin slep

15.09 2022 в 00:05

В събота бях в Дупница, там разговарях с щерката на познати, която ме попита за кого съм във войната. Отговорих и че симпатизирам на украинците и се изказах лошо за Рашистан. Тя хем се зарадва, хем се учуди и ми каза, че съм първия човек, който среща и подкрепя Украйна.

Там мало и голямо четяло някакви щуротии във ФБ и им вярвали като свята истина. Никой не искал да мисли.

Та подкрепям доброто чувство на господин Дайнов, но по градчета, села и паланки симпатиите са за Рашистан, дори в София е пълно с хора, които ми разказват някакви неща за милионите нео нацисти в Украйна и как ядат руснаци на закуска.

12002

3

IvanofRumen

14.09 2022 в 23:53

Да едните живеят в средновековието и имат измамното самочувствие, че половината свят е техен и могат да нападат всеки. Това "самочувствие" им го даде Путлер. Психично болен, нарцистичен диктатор.

1086

2

КрасиBG

14.09 2022 в 23:22

Хубаво танцуват рашъните, това им се отдава добре. Научили са си урока. Да видим дали ще станат до Балшой театър по този начин ...))

10367

1

AntiZ

14.09 2022 в 23:12

Цивилизация и руснак ич не ми се връзват. Тия не влизат в никаква човешка норма. Каква ще им е съдбата? Има една снимка, която е подходяща за отговор. Ще бъдат смачкани, втрити в земята, един жалък силует и накрая прах.
https://t.me/volodymyrzolkin/3665