Радев ще управлява: Първо ще ги вдига на въртележката, после ще ги пуска по пързалката

Всеки, който подценява Радев, допуска груба грешка, категоричен е Борис Станимиров

Борис Станимиров 30 юни 2022 в 12:57 6257 2

борис
Борис Станимиров.

Президентът Радев се оказа изключителен политически играч. Или екипът зад него. Всеки, който го е подценил е допуснал груба грешка.

- През 2017 подмами Борисов да го подцени и да загуби служебно президентските избори, с което си спечели първи мандат.

- През 2021 инсталира в служебния си кабинет хора, които да предопределят последващото развитие на политическия пейзаж - Петков и Василев в "демократичното пространство" и Янев в умереното русофилство.

- Убеди харвардското крило да го подкрепи за втори мандат, да му създаде легенда на борец срещу корупцията и практически да има решаваща роля в преизбирането му.

- Заблуди значима част от демократичната общност да го подкрепи.

- След като ги използва, за да закрепи властта си за още пет години, съвсем логично и предвидимо се откачи от горивния модул и продължи по пътя си. Онези, които миналата година го защитаваха, търсеха неискрени оправдания за позицията му за Крим и агитираха за него, днес го плюят с пяна на уста и го наричат "ватник", "мурзилка" и "льотчик". А той нито тогава беше натовски генерал и борец срещу мафията, нито днес е мурзилка. Просто е човек, съсредоточен в целта си, който манипулира целия пейзаж и емоциите на захласнатия по морално-политически актове драг зрител.

- Умело поляризира обществото и насъсква кресливите компоненти на твърдите електорати едни срещу други. По този начин парламентарната демокрация се компрометира и изглежда слаба, възможните коалиционни формати стават невъзможни, а пред президента се е ширнал хоризонт на поне година еднолично управление в режим на служебно правителство.

- Желанието на Радев да промени Конституцията в посока президентска република засега е трудно постижимо. Но използвайки особеностите на релефа, той практически си гарантира президентско управление през първата половина от мандата си. С все по-големи лостове да влияе и върху втората половина.

Ако не се сформира някаква парламентарна коалиция, отиваме на избори. Вероятният резултат от тях е раздробен парламент от три несъвместими лагера. "Реформаторски" (ПП и ДБ), "статукво" (ГЕРБ и ДПС) и "русофилски" (БСП, Янев и Копейките). Първите две групи ще се боричкат за почетното първо място, което ще си остане почетно, ще се цакат и изчегъртват, а феновете им ще недоволстват пред сутрешните блокове. Радев дълго ще ги върти на въртележката, докато служебният му кабинет управлява. После ще ги свали от въртележката, ще ги пусне по пързалката и ще свика още едни нови избори някъде напролет. През това време ще управлява служебният му кабинет. Пролетните избори ще възпроизведат "гражданите срещу мафията". В по-красиво или по-грозно, но със сигурност недостатъчно за парламентарно мнозинство съотношение. И докато те се чегъртат, Радев ще ги вдигне като деца, ще ги качи на кончетата на въртележката, ще им пусне "Кукла си ти" на Дони и Момчил и пак ще си управлява чрез служебно правителство.

Това служебно правителство няма да е московско или путинистко. То ще бъде умерено, няма да е ястреб, но ще държи лявата писта в европейското шосе. Западните посолства ще започнат да вдигат рамене и да опитват да наливат акъл на встрастените парламентарни играчи, пилеещи парите на спонсорите си в поредните глупави избори с глупави послания и грозни материали. Но вече ще са изгубили илюзии и ще се договорят със силния човек.

Б. ред. - Анализът на Борис Станимиров препечатваме от профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

01.07 2022 в 10:34

Юнаците от ПП му лепнаха прекрасен прякор на г-н пРезидента: Позор! И съм убеден, че изчегъртване на таз думичка от брадавичестото прасе, плешиво, няма да има...

1035

1

Niko Kolev

30.06 2022 в 15:33

Дори и за момент не съм подкрепял Радев. Не съм гласувал за него както през 2017, така и през 2021г. Но бях възмутен от начина, по който Гешев и шпицкомандата нахлуха в президентството. Защото, сега след две години виждаме, че няма нищо, което да подсказва резултати от това "събиране на доказателства".