Провежда ли всъщност Украйна контранастъпление в Херсон?

Belarus Security Blog 04 септември 2022 в 19:21 19922 9

Армия на Украйна

Снимка mil.gov.ua

Украинците разчитат, че Генерал Мраз ще стане техен съюзник

Малко вероятно е действията, които наблюдаваме в района на Херсон, да имат характер на контранастъпление. По-скоро вероятно имат за цел да заставят руското командване да въведе значителни нови сили на западния бряг на Днепър, където - поради значителните логистични проблеми - те биха се оказали в уязвимо положение.

На 29 август стана известно, че Въоръжените сили на Украйна предприемат настъпателни действия в направлението на Херсон. Украинското военно командване се обърна към медиите с молба да не коментират и не отразяват тези събития извън официалните съобщения. А към местното население – да се погрижи за безопасността си във връзка с предстоящите тежки боеве.

Външните наблюдатели приеха това като начало на украинското контранастъпление. Но в следващите дни информацията за подобни действия постепенно изчезна от медийното пространство.

Какво е известно?

В продължение на поне два месеца украинските информационни източници със завидно постоянство съобщаваха за подготовка за настъпление в участъка на фронта на западния бряг на Днепър с цел освобождаването на Херсон. Сред мнозината коментирали тази тема (в това число и близки до украинските власти) обаче липсваха представители на ръководството на Въоръжените сили на Украйна.

Получи се доста странна ситуация. Воюващите страни всъщност са склонни да крият плановете си. И досега украинското военно командване се справя добре с тази задача. Дори западните съюзници невинаги докрай са в течение на украинските военни планове.

Известно е, че американски специалисти са съдействали за планирането на настъпателни операции на Въоръжените сили на Украйна. Но не е известно за операции по кои направления става въпрос. Външните наблюдатели aприори приеха тази информация като отнасяща се за направлението на Херсон. Този извод се потвърждава от наблюдателите с действия на украинските войски и от факта на логистичната уязвимост на руските войски на западния бряг на Днепър.

През последните два месеца Въоръжените сили на Украйна полагат усилия за изолиране на Херсонската групировка на руските войски. Редовно се нанасят удари по обекти от инфраструктурата с цел унищожаване на логистичната поддръжка на агресора. Унищожават се също складове и командни пунктове. Особено важно беше предаването на Украйна на американски противорадиолокационни ракети AGM-88 HARM. С тяхна помощ през последния месец бяха унищожени до двадесет руски радиолокационни станции в Херсонска и Запорожка област, а и в Западен Крим. И това са само известните факти. Вероятно има много повече поразени цели. Резултатите от използването на противорадарни ракети позволиха на Украйна отново да използва своите „Байрактари“, за да нанася удари по руските войски. Ето защо руската страна вече сваля от дежурство радиолокационни станции във вътрешните райони на Русия и ги прехвърля в Украйна за запълване на неприкритите от ПВО участъци. Съмнително е, че това ще работи дълго време: Украйна може да се окаже с повече ракети, отколкото Русия с радари.

Доколкото може да се прецени, украинската страна е предприела ограничени настъпателни действия в три направления. На две от тях са постигнати резултати, които едва ли имат критично значение.

Атакуващите украински войски се сблъскаха с подразделение на руските въздушно-десантни войски, а те са предназначени за водене на настъпателни действия. Не е изключено украинското командване да е подозирало подготовката на ново руско настъпление по Херсонското направление. И това да е станало причина за активизирането на настъпателните действия на украинските войски. За да се наруши настъпателният потенциал на руската страна.

Подразделенията на Резервния корпус на Силите за отбрана на Украйна са на предишните си позиции. И не се прехвърлиха в посока Херсон. Поне не в значителни количества.

Но заплахата от украинско настъпление на западния бряг на Днепър принуди руското военно командване да предприеме енергични мерки за усилване на групировката си в този участък. В резултат на това в този участък руските сили имат най-крупна групировка от целия фронт. Според информацията в публичното пространство между една четвърт и една трета от боеспособните руски войски в Украйна са съсредоточени около Херсон. И те зависят от функционирането, преди всичко, на два автомобилни моста през Днепър. По които редовно се нанасят ракетни удари.

Също така, според открити източници, части на 3-ти армейски корпус спешно се прехвърлят в тази зона на бойните действия, които разполагат със значително количество тежка бронирана техника. Изглежда, че този корпус трябва да замени войските, прехвърлени към Херсон от Запорожкото направление. Възможно е да се наложи руското командване да раздели корпуса, като насочи част от силите на западния бряг на Днепър.

Ненатрапчиво, но важно събитие беше изявлението на Пентагона за началото на прехвърлянето на оръжия за Украйна от САЩ по море. Което сочи три неща. Първо, обемът на доставките се увеличава. И става възможно да се формират определени запаси, а не постоянно да се разчита на текущите доставки с въздушен транспорт. Второ, възможно е номенклатурата от доставки на въоръжение за Украйна да е разширена, например за сметка на самоходните артилерийски системи M109 – последни модификации. Или за други, по-стари артилерийски системи, които са останали в американските складове в достатъчни количества. Трето, това косвено свидетелства за оценката на Вашингтон за ситуацията на фронта като относително стабилна - поради неспособността на Русия да провежда широкомащабни настъпателни операции. Като цяло морските доставки могат да бъдат признак за значително усилване на потенциала на въоръжените сили на Украйна, но не в момента.

За вероятните цели на украинското военно командване

Заплахата от украинско контранастъпление срещу Херсон доведе до това, че на западния бряг на Днепър бяха прехвърлени руските подразделения, предназначени за други оперативни направления. Политическата задача по овладяването изцяло на територията на Донецка област към момента не е изпълнена.

Като цяло изглежда, че историята с Херсонското направление е голяма дезинформационна операция. С цел да провокира Кремъл да прехвърли там войски, за да предотврати евентуалната загуба на Херсон.

Като се имат предвид вече предприетите военни и политически усилия от руската страна, изтеглянето от западния бряг на Днепър е неприемлив сценарий за Кремъл. А това означава, че руснаците ще се бият за Херсон възможно най-упорито. Не следва да се очаква заповед за изтегляне на групировката. Освен това ще се полагат нови усилия за съхраняване на нейната боеспособност - за сметка на други оперативни направления.

И тук способността на украинците да нарушат руската логистика през Днепър е от критично значение. Идеалният вариант е, когато украинската страна би могла да регулира този процес, пропускайки на западния бряг жива сила и бойна техника и в максимална степен да ограничи постъпването на гориво и боеприпаси там. Въпросът обаче е доколко това е принципно възможно. Най-вероятно в един момент ще бъде взето решение за пълно разрушаване на мостовете през Днепър.

Изглежда сегашната цел на въоръжените сили на Украйна е да организират постоянна "месомелачка" за руснаците на западния бряг на Днепър, унищожавайки там живата сила и бойната техника. С поетапно унищожаване на транспортната инфраструктура на територията, контролирана от руската страна на западния бряг, където има редица реки и напоителни канали и съответно мостове над тях. Целта би била да се превърне тази най-крупна групировка на руски сили в сбор от полуизолирани зони. А когато назреят условията за това, да се премине към последователното им унищожаване.

Но това е лоша новина за жителите на Херсон.

Какво следва

Очевидно е, че украинските сили ще продължат да извеждат от строя системата за противовъздушна отбрана в Херсонска област и в Западен Крим, използвайки данни от системите за техническо разузнаване на НАТО. На първо място чрез унищожаване на радиолокационните средства.

Ще продължат ударите по транспортната инфраструктура на региона с цел заличаване на тяхната пропускателна способност.

Може да се очаква увеличаване на възможностите на Въоръжените сили на Украйна за огнево поразяване на цели на западния бряг. Още през есента на тази година Съединените щати ще започнат да доставят на Украйна повече ракети с голям обсег за системите HIMARS / MLRS. И нови образци на 155-мм артилерийски оръдия.

Изявленията на украинската страна за желанието за прекратяване на активната фаза на войната преди зимата трябва да се приемат точно обратното. Украинците разчитат, че "Генерал Мраз" ще стане техен съюзник.

Ако зимата е достатъчно студена и Украйна успее да запази контрола над логистичната инфраструктура през Днепър, руската групировка на десния бряг ще се сблъска със сериозен недостиг на гориво.

През зимата руските войски около Херсон няма да могат да се възползват от природните възможности за маскиране на техниката. За сметка на температурния контраст тя значително по-лесно би могла да бъде засичана чрез термовизионна апаратура. Ако Украйна успее да съхрани боеспособни своите ударни безпилотни летателни апарати през този период, положението за руската групировка би било доста печално.

Ще бъде невъзможна евакуацията на повредената руска бойна техника за ремонт и възстановяване. Това ще наложи прехвърлянето на нови количества въоръжение и бойна техника, но само в една посока. И дори запасите от оръжия в Русия да са големи, те не са безгранични. „Дъното“ може да се покаже още през ноември-декември.

Освен това до зимата украинските ВВС могат да получат допълнителни възможности както по отношение на броя на самолетите, така и по отношение на способността им да използват нови оръжия западно производство.

Изводи

Малко вероятно е бойните действия в района на Херсон да са елемент от разгръщащо се украинско контранастъпление. По-скоро става дума за дългосрочна и мащабна операция, налагаща прехвърлянето на значителни руски войски на западния бряг на Днепър. Където поради логистични затруднения те ще бъдат в уязвимо положение.

В същото време загубата на Херсон е неприемлива за Кремъл по политически причини. А това означава, че руснаците ще продължат да прехвърлят там войски и техника, докато имат възможност.

Нарастване на активността на бойните действия по Херсонското направление принуждават Москва да снеме сили от други направления на фронта, което облекчава положението на украинските войски там.

Изглежда зимата е най-вероятният период за мащабни операции на украинските войски на западния бряг на Днепър.

Украинското командване и занапред ще се стреми да съхрани своите войски и да унищожава руските. Овладяването на определени територии има вторично значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

6

ob1

04.09 2022 в 23:00

ордер, това и 10к пъти да го набришеш няма да е нищо повече от кравешка торта.
Веждичката завалията кара от няколко дни само на обиди. Нямаш ли инструкции от мутрафонова?

4038

5

Moirae

04.09 2022 в 22:55

Колкото по бавно , последователно и с игра по нервите, толкова по трайно ще е омаломощаванто на нашественика.

2073

3

Johnny B Goode

04.09 2022 в 21:32

Ордерчо, светът ще се кротне когато орките се приберат обратно в Мордор и когато Путлер го самоубият.
Анадъмну?

1056

2

Kechv85

04.09 2022 в 21:30

Я пак ми припомни могучая за колко дена превземаше всяка европейска столица. Май беше за максимум 3 дена. А за една седмица са на антлантика.
Единствения бял байрак е този на унижената армия на чебурашка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!