Quantcast

Писмото на "Гардиън" до Европа: Колкото и да сте изкушени, не ни зачерквайте

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2016 в 17:18 24759 12

В днешния си брой британският вестник "Гардиън" публикува редакционен коментар, озаглавен "Писмо до Европа: колкото и да сте изкушени, моля, не ни зачерквайте".

Редакционният коментар излиза на три езика: английски, френски и немски.

Публикуваме пълния превод от английски на писмото на "Гардиън" до Европа:

Шокът от резултата от референдума във Великобритания сега отеква из цяла Европа. Ужасът, който изпитаха много хора в Обединеното кралство, днес се споделя из целия континент. Някои от вас се свързаха с нас преди референдума и посочиха общите ни интереси, ако останем в Съюза.

Сега е време ние да се обърнем към вас. Отблъснати от резултата и отчуждени от наглия триумфализъм на Найджъл Фараж, вероятно ще приемете всяка една молба към вас за нахалство. Днес европейските граждани са мишена на ксенофобията. Европейците от континента навярно ще помислят, че не заслужаваме да ни чуят.

Почти половината от гласувалите в референдума искат членството на Великобритания в ЕС да продължи. „Гардиън“ беше с един от най-решителните гласове в подкрепа на оставането в ЕС.

Но ние, както и останалите 48%, трябва да уважим присъдата, от която се страхувахме.

Знаем, мислехте, че британският прагматизъм ще надделее. Споделяме вашия ужас и тревога. Колкото и да сте изкушени обаче, не ни зачерквайте завинаги. Много британци искат възможно най-тясно партньорство с Европейския съюз и е по-важно от всякога да продължим сътрудничеството по всички възможни начини.

Някои от вас днес са гневни. Великобритания и преди беше приемана като неохотен партньор, който се влачи и изисква безкрайни компромиси. Днес мнозина ни виждат като саботьор - че си играем с крехката икономика на Европа, че излагаме на опасност институцията, която е създадена да запази мира.

Други изпитват съжаление или презрение към нация, която подкрепя Брекзит заради серия от лъжи и фантазии. Може да искате да ни накажете или просто да ни кажете „прав ви път“. Великобритания не трябва да очаква по-специално отношение. Въпреки това, в този несигурен момент, ви молим да спрете за малко - това ще е в интерес на всички.

Повече от всичко днес ни е нужно време. Великобритания гласува против членството в ЕС, не сме гласували за алтернатива. Хората все още не са се сблъскали с избора, който ги очаква: да обърнат гръб на единния пазар или да приемат продължаващата миграция от ЕС под каквато и да било форма.

Със сигурност трябва да е ясно за тези, които гласуваха за излизането на Великобритания от ЕС,че не могат да имат същите права, които идват с ЕС, без задълженията. Ако назовем дилемите, пред които ще се изправи Великобритания, с истинските им имена, вероятно ще ни помогне да станем по-големи реалисти.

Страната се произнесе срещу продължаването по досегашния път, но новият път и крайната точка още не се виждат. Има над какво да се помисли, предстоят още важни решения пред нас. Те може да включват парламента или може би общи избори.

Надявате се на сигурност и стабилност, но при извънредно голям натиск за задействане на Член 50, това може да ни принуди да прибързаме с решенията, за които после ще съжалявате.

Докато Великобритания си избере капитан, който да я води през тези неспокойни води, вие ще сте заети с вашите собствени решения, по-спокойни след резултата от референдума.

Обединеното кралство вече няма правото да изразява предпочитанията си, докато вие решавате "колко" и "каква" Европа искате. Нуждата да ни накажете, за да предотвратите още излизания от ЕС, е разбираема. Правилният ход действително е този, който ще попречи Брекзит да се превърне в разрушителен катализатор.

Из цяла Европа днес има отчуждение от традиционната политика, гняв към елита и търсене на чуждестранни изкупителни жертви, в много страни това прерасна в евроскептични нагласи. Споделихме вашата тревогата, когато Националният фронт на Марин льо Пен и други крайнодесни партии празнуваха след британското решение.

Голям брой хора се чувстват забравени и не усещат много ползи от евроинтеграцията. Във Великобритания лъжите за правите банани и преувеличенията за непрозрачността на ЕС засилиха нагласите срещу общността, а с това и усещането, че политическите елити са загубили връзка с реалния живот и често пъти поставят печалбата пред хората.

Великобритания трябва да изгради нови връзки във вътрешен план, без да се затваря изцяло. Дайте ни шанс да продължим да работим с вас навсякъде, където можем. Не очакваме да поемаме водещата роля или да задаваме правилата, но все още можем да предложим експертен опит, ресурси и разузнавателни данни в области като сигурността.

Сътрудничеството между нашите граждани - културното взаимодействие, образователният обмен - в дългосрочен план в най-голяма степен ще приближат Европа и ще бъдат по-важни от всякога. Помнете, че по-младите британци, които гласуваха, в огромната си част бяха проевропейски настроени. И ни помогнете да съхраним този дух и възможностите, които някога може да ни предостави.

Веднъж излязла от ЕС, Великобритания не може и не бива да очаква бързо завръщане. Ще бъде опасно от вътрешнополитическа гледна точка; затова ще е нужно великодушие от ваша страна.

Но тези, които гледат с озлобление на Брекзит, се надяват, че един ден може пак да се върнем в клуба.

Моля, сбогувайте се с тъга, а не с гняв; и заради всички нас - не залоствайте вратата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7989

11

Manol Glishev

06.07 2016 в 01:59

Чудесен текст, наистина. Но не, вече не изпитвам никакво доверие към Великобритания. Какъвто и да е сценарият за напускане на Европейския съюз, колкото и мек да бъде, това беше предателство и шамар в лицето на Обединена Европа - и то по време на поредния руски флирт с евентуална бъдеща война. Не е ясно дали Европейският съюз ще издържи; и британската вина за това е огромна. Не е ясно и дали самото Обединено кралство ще се запази в сегашните си граници. Поредица от грешки и нахални идеи ни доведоха дотук. Като българин вярвам в нуждата ни от Обединена Европа и точно в момента, въпреки с години култивираното си англофилство, смятам Великобритания за държава, на която континентът не бива да разчита. Разбира се, ако изобщо се стигне до напускане (което още не е сигурно), то трябва да е по мек, взаимноизгоден сценарий. Но без никакво специално отношение повече. Британия не го заслужава. Тя създаде огромен риск за всички нас, включително и за себе си. Това няма да намали интереса ми към английската литература и история, но тези неща нямат отношение към сегашния шокиращ провал на островните нации. Именно нации, а не нация.

25513

7

Izalina

04.07 2016 в 23:32

Трогателно послание, но аз изпитвам в момента нездраво любопитство само за момент да хвърля поглед върху личните авоари на Фараж, Джонсън и Камерън, защото леко се съмнявам, че ги карат да ридаят ведно с актуалните тенденции...

22179

6

ELPIDA

04.07 2016 в 22:28

Писмо чистосърдечно,"искрено и лично"...

Може ли човек да се сърди на съседа си, че напуска жилищната кооперация и отива да живее в собствена къща с
двор?!

8487

5

Jivko Jeliazkov

04.07 2016 в 21:37

Много е вероятно да залостят вратата. За да ви накажат за това, че упражнихте демокрация. Ако ли пък са "благосклонни", ще ви наложат такива условия, че все едно не сте напускали. Както е с Норвегия, която не е влизала в ЕС, но на практика е приела условия като страна членка, за да може да ползва "манната" европейска.

17668

4

Руслан

04.07 2016 в 20:46

Скука. Жалейка по отминала младост.
И що се правихте ма мъже тогава?