Пътят на човечеството ще бъде начертан в Глазгоу

Наама Леви 28 октомври 2021 в 10:03 4626 2

Наама Леви, заместник-ръководител на Посолството на Израел в България

Наама Леви,

заместник-ръководител на Посолството на Израел в България

Само след няколко дни световните лидери ще се съберат на една от най-важните конференции на нашето време. Те ще се опитат да постигнат споразумение относно целите и начините, по които могат да бъдат предотвратени най-тежките последици от изменението на климата. Срещата COP26 е повратна точка, някои дори могат да кажат, че е съдбоносна. Ако ние, като човешко общество, успеем да се споразумеем да достигнем нетни нулеви емисии до 2050 г., тогава вероятно ще избегнем преминаването на прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий. Това ще гарантира, че ще избегнем най-сериозните последици от климатичната криза. Ако обаче не е възможно да бъде постигнато споразумение, тогава ние неизбежно ще се озовем много по-близо до всякакъв вид природни бедствия, които застрашават нашето бъдеще.

Това е много трудна, но осъществима задача: за първи път в човешката история е необходимо мобилизиране на всички големи глобални играчи, включително правителствата, частния сектор, гражданското общество, медиите и академичните среди, религиозните лидери и други участници. Защото за първи път човечеството е изправено пред сериозна заплаха, безпрецедентна по обхват и сила, която ще има последици за много поколения напред. Затова трябва да положим всички възможни усилия, за да гарантираме, че Конференцията по климата в Глазгоу ще бъде успешна и да се насочим по път, който ще осигури климатична стабилност, сигурност и просперитет за всички граждани на света.

В този контекст, сега се нуждаем от практични и евтини решения, които могат бързо да бъдат приложени в широк мащаб, както за намаляване на емисиите на парникови газове, така и за изграждане на устойчивост и адаптиране към последиците от климатичната криза. Израел се откроява като държава със значим принос в областта на климатичните иновации, разполагаща с голям брой компании и стартъпи, работещи в тази сфера, както и с големи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Заедно тези елементи създадоха изключителна екосистема за иновации в областта на климата, включваща над 1200 компании и стартъпи, която според първия Доклад за състоянието на климатичните технологии в Израел за 2021 г. непрекъснато се развива. Фактът, че около 10% от всички нови високотехнологични компании, основани в Израел миналата година, са били в областта на климатичните иновации, е само един пример, който говори за потенциала на стартиращите предприятия в Израел.

Гамата от решения, които Израел може да предостави, е разнообразна. В селското стопанство Израел предлага капково напояване и прецизно земеделие, а в областта на управлението на водите и предотвратяването на загубите на вода в градските системи Израел държи световния рекорд с 3% загуба на вода и 90% повторно използване на отпадъчните води. Израел също предлага решения за обезсоляване, съхранение на енергия в сгъстен въздух или лед, енергийна ефективност, залесяване, устойчив транспорт и мобилност, разработване на нови материали, създаване на заместители на животински протеин като 3D принтирана пържола – област, в която Израел е лидер в световен мащаб, предотвратяване на загубата на храна, както и много други иновации.

Израел иска да сподели знанията си и да сътрудничи за прилагането тези решения, които значително ще помогнат за постигане на глобалните цели за справяне с климатичните промени, изграждане на устойчивост във вече засегнатите страни и общности и прилагане на Целите на ООН за устойчиво развитие. Международното сътрудничество в областта на климатичните иновации е една реална възможност за укрепване на икономиката, създаване на нови работни места и просперитет, като същевременно се опазва природата, климата и екологичното разнообразие на нашата планета. Нека работим заедно!

Искрено се надяваме, че Конференцията за климата в Глазгоу ще бъде положителната повратна точка за бъдещето на човечеството, от която така силно се нуждаем. По нашите сили е да го направим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

01.11 2021 в 16:29

В Глазгоу вече не се случи нищо. Нямаше и как, на купон, на който главната звезда е неуко, душевно болно дете. На такова място, естествено нямат работа истински важните хора като Путин и Пин. А лудницата без лекари, разбира се не може да направи нищо.

-1580

1

Bace7

30.10 2021 в 20:10

Не знам кой ще й повярва на тази едромуцунеста белоруска еврейка. Израелските иновации за които сме чували са основно шпионски софтуер и подслушвателна техника, тук-там някой патент за дронове и стрелкови оръжия, както и поливни системи. В по-широк план еврейската държава и известна и с ционистки апартаейд, 20-тина ядрени бойни глави (произход ЮАР, предадени им от САЩ), с шубето си от иранците, и няколкото солови акции за убийство на опасни ислямисти, разбира се в нарушение на всички международни правила.
 
X

Да помогнем на украинските деца!