Оптимистична теория за новия кабинет

Петър Кърджилов 10 ноември 2014 в 19:45 7833 6

Петър Кърджилов

За първи път съставът на правителството и подкрепящото го парламентарно мнозинство е толкова разнороден и противоречив. По-добрата новина след тези избори е, че тотално деструктивните партии – ДПС, Атака, както и новият Франкещайн на корпоративния политически инженеринг ББЦ ще бъдат извън властта и няма да ѝ влияят поне на теория. Шареният кабинет, макар и с компрометирани фигури в него, най-вече тази на самия водач, има някои основни предимства, които е добре активните граждани да имат предвид и да се опитат да се възползват от тях.

1. Имаме премиер, който (въпреки престъпното си минало и връзките с олигархията) доказа, че се поддава на уличен натиск, вслушва сe и изпълнява волята на гражданското общество, ако бъде притиснат достатъчно силно. Това дава на гражданското общество време и пространство за спиране на вредни, опасни и несправедливи инициативи, както и за прокарване на важни и положителни такива от името на гражданското общество. Част от първите са например строителството на „Южен поток” без анализ на ползи и разходи, и публичност на документите по проекта, нови ядрени мощности, шистов газ, прокарването на законодателство в полза на модела „КОЙ”. Първият опит за последното – спасяване на КТБ с публични пари, беше осуетен от гражданите на 31 октомври с организирането на протест пред НС и становището на БНБ против това. Част от най-важните и положителни инициативи в обществена полза са например електронното гласуване и референдум за начините на гласуване, реформата в съдебната система, закон за собствеността и независимостта на медиите, пълна прозрачност на дейността на институциите и партиите (данни, договори, назначения, финансиране, законодателство), опазване на парковете и горите, обявяване на парк „Българско Черноморие”, закон за лустрация за държавните структури. Реформаторският блок би трябвало да подкрепи такива граждански действия и дори да ги започне сам.

2. Интересно е положението в най-чувствителния сектор – енергетиката. В едно правителство съжителстват най-големите лобисти на съветските енергийни проекти (тройния шлем на Първанов) АБВ, заедно с лобистите на американските енергийни и икономически проекти от РБ (включително шистов газ чрез фракинг и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции - TTIP ). Теоретично, докато крепят общото правителство, нито първите би следвало да продължават да лобират за „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, нито вторите за шистовия газ и TTIP, както и взаимно не биха допуснали другият да го прави. Заявката да Теменужка Петкова да направи ревизия в енергетиката е позитивен знак в посока пътя към реална енергийна независимост на бизнес, домакинства и общини чрез енергийна ефективност и ВЕИ. Обратно на публичната манипулация на БСП и Атака, че енергийна независимост значи още руски газ и ядрени реактори.

3. Отдавна, както в България, така и по света, лявото не е ляво и дясното не е дясно. Двете структурират нереална схема на противопоставяне и разделение на „свои” и „чужди”. Идеологиите и на двете са твърде стари и неадекватни на реалното състояние на държавата и хората днес. Ефективното управление винаги е съчетание между леви и десни и други мерки. Още повече - както десните, така и левите отдавна не се придържат стриктно към тези модели. Така че едно от изкуствените разделения, които се насаждат в обществото от политиците, за да съществува в представите образ на „врага” и да бъде то по-лесно управлявано, отминава. С настоящия кабинет това хищно цвете би могло да започне да вехне и чезне още по-бързо.

4. Четвъртата част от една оптимистична теория за новия кабинет (и донякъде за нашия народ) включва хипотезата, че участието заедно във властта на НПСД (Корман Исмаилов) към реформаторите, от една страна, и Патриотичния фронт, от друга, би могло допълнително да отслаби влиянието на техните вече изключително вредни и рецидивни първообрази – съответно при турскоезичното малцинство и национализма – Корпорацията ДПС и машата на Путин в България Атака. Опасната политическа манипулацията с противопоставянето на българи и турци, която ДПС и Атака разиграват във всяка една кампания, трябва да престане. Това обаче ще е възможно, само ако представителите на тези партии във властта наистина се постараят сериозно в тази посока.

5. Конкретни и категорични действия за демонтирането на модела „КОЙ” (симбиозата между законодателна, изпълнителна, съдебна власт, бизнес и медии) от върховете на българските институции ще бъдат ясен знак, че новото управление е благонадеждно и тръгва в правилна обществено ползотворна посока. Някои от най-важните инициативи в тази посока посочихме в първата част на тази теория. Наличието или отсъствието на воля за такива действия ще проличат още в първите седмици и месеци на новото управление. Началото бе дадено с препоръката на НС за международно финансово разследване на КТБ, каквото БНБ одобри в четвъртък. Ако има опити за премахване на модела „КОЙ” и те бъдат прекъснати или осуетени, това ще е много сериозен знак за мислещата част от българските граждани – за това колко дълбоко е сраснала мафията с властта. Тогава хилядите хора от лятото на 2013 г. ще разберем, че трябва пак да излезем на площада.

Всичко това, разбира се, е само на теория. Какво ще стане на практика зависи от субектите в новото управление. Дали оптимистичната теория ще проработи реално обаче най-вече зависи от волята и критичния рефлекс на събудените, мислещите и активни граждани. А на тях им писна едни и същи да ги лъжат от 25 години.


Петър Кърджилов е доктор по обществени комуникации и информационни науки на СУ „Св. Климент Охридски”, член на ПП „Зелените”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови