Началото на края

Тони Николов Последна промяна на 14 ноември 2013 в 14:36 12955 57

Тони Николов. Снимка: Личен архив.
Тони Николов. Снимка: Личен архив.

 

Тони Николов, kultura.bg

То е вече очевидно, усеща се. Видно е по бруталността на властта, която става все по-безогледна и все по-неадекватна. Видно е по невъзможността й не само да се справи със ситуацията, но и да разбере кой всъщност се е изправил срещу нея. Видно е и по фразеологията от годините на Студената война, с която Сергей Станишев и Лютви Местан ни облъчват от парламентарната трибуна със заклинания за „метеж”, „глобална конспирация” и „подстрекатели”, папагалски преповтаряйки едни и същи спуснати им като „опорни точки” от МВР – протестиращите са „вандали” и „ултраси”.

Трагедията на днешната тройна коалиция е, че тя не може да разбере нито „какво” сама си причини заради Пеевски и Бисеров, заради безогледния си ламтеж да употреби властта за користни цели, нито пък „кой” наистина се изправи срещу нея.

Станишев, Местан и Сидеров продължават да смятат, че „врагът” е ГЕРБ, а някъде в периферията зад него им се привиждат козни на Реформаторския блок, Сорос или някаква „Глобална България”.

Те не могат да повярват, че не скроен заговор, а отвратителните безобразия тъкмо на сегашната власт вдигнаха на крак най-будната част от гражданското общество, начело с „ранобудните студенти”. Че дори на протестите, продължаващи над 150 дни, да има и хора, гласували за ГЕРБ или за реформаторите, не те са водещите, не те задават посоката на гражданското негодувание, прераснало в „морална революция”. Декларацията на „ранобудните студенти”, както и решението на ГЕРБ да свика своя антиправителствен протест не в София, а в Пловдив, го потвърждават. 

Трагична е неспособността на Станишев, Местан и цялото бутафорно правителство на Орешарски да проумеят защо станаха „по-отвратителни” на протестиращите даже от управлението на ГЕРБ с целия му популизъм.

Отговорът е в пълното самозабравяне на тази конкретна власт. В нейното дълбоко убеждение, че тя може да си позволи всичко, щом като и други преди нея са вършили безобразия, записвайки ги в тефтерчета. Оттук и чувството й за пълна безнаказаност (Пеевски, Бисеров) или за тотален „непукизъм” (Михаил Миков), целият този хладен цинизъм, който накара студентите да окупират Университета и да излязат на улицата, увличайки гражданите срещу едно аморално управление.

И, второ, тази власт не се срамува да демонстрира нарастваща бруталност. Спомням си мерките за сигурност в София по време на „възродителния процес”, когато имаше даже вътрешни войски с автомати, както и докараната от провинцията полиция през 1990-1991 г. или 1997 г., но толкова полицаи, колкото видяхме в София на 12 ноември, никога не е имало. Колеги математици изчислиха, че по маршрута за изнизване на „народните избраници” (шпалир в две колони от сградата на БАН до сградата на бившия Партиен дом) е имало около 7000-8000 служители на реда. В същото време по „Пиротска”, „Позитано” и „Стамболийски” всяка вечер се регистрират ксенофобски изстъпления на скинарите, без да има полиция, която да реагира. Нали тя е плътно концентрирана около парламента, в очакването на неговата „окупация” според плана на „разконспирирания метеж”.

Това е скръбният образ на една фалирала политика, но, уви, и на днешна България. Страната, която ни отнеха и ще продължат да оглозгват пред очите ни, ако младите хора не защитят бъдещето си. Страната, в която „млад и успял” човек е само 33-годишният Пеевски, който продължава да преуспява, макар и да не стъпва на работа в парламента. Страната, в която никой не знае „къде” е Христо Бисеров, издирван за данъчни престъпления и Бог знае какво, докато той, изглежда необезпокояван, продължава да живее в собствения си дом. Страната, чийто парламент с новите си решетки все повече заприличва на затвор за строго охранявани престъпници, а както е тръгнало скоро ще бъде въведен и вечерен полицейски част в 22 ч. Страната, в която МВР смята, че е в правото си да издирва по домовете им късно вечер или рано сутрин лидерите на студентския протест за „справка на документите” (в едни други времена тази формула имаше доста злокобен смисъл). Страната, в която млади хора биват бити и влачени по паважа, защото отстояват убежденията си, а снимката на един от тях – на окървавеното лице на студента 4 курс английска филология Александър Попов – обиколи световните медии като образ на бунта на българските студенти срещу несвободата.

Дали Станишев и Местан изобщо виждат това окървавено лице на млада България, дали са им „доложили” за него? Имало ли е по въпроса пиар- или синтактичен анализ вкъщи, или изобщо не им „пука”? Или те си имат готов отговор: на който не му харесва „тяхната” България, да си взима шапката и да емигрира, както казва близкият до тях ректор на УНСС Стати Статев. 

Все по-болезнено става усещането, че управляващите и ние живеем в различни светове, функция на което е и бруталността на полицията, довела до ескалацията на напрежението.

Мислех си за това на 12 ноември зад парламента, когато с просто око се виждаше, че тъкмо спусканите заповеди „от горе” на практика увеличават напрежението. Кому бе потребно да бъдат бити и влачени по земята студенти, да бъдем ритани, включително и аз, от полицията, да влачат момиче, оковано за пейка – срамни сцени, които ще тегнат завинаги над БСП и ДПС, както и над съвестите на техните медийни клакьори, които инак много обичат да се изкарват за жертви.

Основните жертви са „децата на прехода”, този път бити по заповед на неговите архитекти. А истинската жертва е една – майка България във вериги, за която студентите неотдавна се сетиха. След един от сблъсъците зад парламента, недалеч от гроба на Вазов, забелязах да се въргалят на земята два плаката, които „ранобудните” изработиха за 1 ноември, Деня на народните будители. Единият от тях с надпис „История Славяноболгарска” на Паисий Хилендарски бе оцелял, макар и с кални стъпки от полицейски ботуши. Другият, на който на червен фон бе изписано „Вяра” от Никола Вапцаров, бе пострадал и скъсан на парчета. Още една от гримасите на днешната политика, която идва да ни каже нещо. Или да ни покаже, че живеем във време на политическо безумие, за което трудно намираме обяснение.

Питам най-ревностните защитници на това управление, неговите контра или ре-контра адепти: кому бе нужно на 13 ноември в 14,30 часа да блокира с кордон от стотици полицаи и коли на жандармерията мирния протест на преподаватели пред МВР на ул. „Шести септември”, с който те искаха да изкажат моралното си негодувание, че са били бити техни студенти? В кой болен мозък може да се роди мисълта, че някои от най-известните професори в Софийския университет и шепа техни възпитаници ще направят „пробив”, ще застрашат, че даже и ще „превземат” този непристъпен бастион на сигурността? Няма друго разумно обяснение, освен че властта е в плен на панически страх и параноя. А това означава, че тя е вредна за себе си и вредна за другите, което подсказва, че трябва да си отиде. Нещо, което отдавна е формулирано от класик на политическата философия като Бенжамен Констан, който казва, че едно управление губи властта си, след като първо загуби ума си.

Това е началото на края.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2013 в 06:04

Не знам, не знам... тази бруталност на властта може да има и друго обяснение. Усетиха, че протеста мина през пика си, че енергията на хората се изчерпва и злобно надигат глава да отмъстят за всичките тези месеци през които се снишаваха "за да отмине бурята". Не забелязахте ли колко семпла беше реакцията на протестиращите на решението на КС за Пеевски? Ако това беше станало на десетият от протеста неговата сграда щеше да бъде помляна, те затова и бавеха решението.

Дори един депутат от БСП се учуди на нищожната реакция за Бисеров, той очаквал много повече. Желязото се кове докато е горещо, че не го направи е основната грешка на този протест. Така че аз по-скоро съм песимист.

Изключвам варианта втора "Виденова зима" която ще подейства като шок и изкара хората на улицата защото въпросът ще бъде за оцеляване. Такава гарантирано ще има защото това управление води страната до национална катастрофа. Дали ще е след една или две години но така ще завърши. Въпросът е защо все се събуждаме чак когато са ни докарали до национална катастрофа? И как ще живеем след нея?

19.11 2013 в 17:04

Всичко което се вади срещу ГЕРБ са само компромати и скалъпени неща. Жалко за реформаторите че и те участват на равна нога с БСП в тези поръчки.

17.11 2013 в 01:45

А защо г-н Волен Сидеров говорител на Мултигруп в миналото, ще бъде съдник на когото и да било? Да не говорим, че на своите - другите мутри - той няма да посегне. Тези с по едно име или псевдоним от плод и зленчука някак не ги виждам да издигнат родния ни патос. Как все още има хора, които се плъзгат по плоскостта на клишето без дори да се запитат къде пропадат.

16.11 2013 в 22:35

Абе ти, WWW, верваш ли си? Всички са безотговорни??? Само Станишев Моникански, Делян Пеевски-Мамин, Меди Доганов - агент какъв беше и другите около него, Сидеров и останалите измети са отговорни? И ББоко и Цоко не са свестни, ама кой ги слага тях в сметката? А да си разбрал че и останалите - РБ и какви още бяха - не са долюбвани от народа?
Айде сус - скрий се в дупката си!!!!

16.11 2013 в 15:19

Румънските студентски лузъри


/Поглед.инфо/ Тия румънски студенти са пълни лузъри. Вчера го научих. Вдигат се на многохилядни протести, моля ви се, за да искат пари за образование.

Пфуу, комунисти и болшевики!

Искали парите за образование да станат поне 6 на сто от БВП. Пълни психопати!

Те не знаят как трябва да се протестира и заради това се занимават само с глупости.

Нека да видят в южната си съседка България как се протестира истински.

Протестира се за морал.

За неща, които не можеш да видиш и пипнеш, но винаги могат да те излъжат за тях.

Какви са тия комунистически измишльотини да се бунтуваш за нещо, което реално може да се измери, види и пипне?

Пълни лузъри са румънските студенти. И се гордеят, че хиляди студенти са залели улиците в тази битка за права.

Тия май не знаят, че качеството не трябва да е фиксирано в количеството.

Качеството е, когато 15 души протестират за морал, а още двайсет дърпат загражденията и стенат всеки път, когато полицай ги погледне накриво.

Образование, бабината ти трънкина.

Българският студент протестира за висши неща.

За метафизични ценности.

Парите за образование му се виждат тема мизерна, нерадостна, глупава.

Заради това българският студент-супермен фучи ядовито, когато го питат защо няма подкрепа. Той разсъждава за небето, а искат от него такива дребни, незначителни неща като масовост, подкрепа, здрав разум.

А румънските лузъри междувременно правят общност. Защото парите за образование са надпартийна тема, това е битка за бъдещето, а не литературна метафора за прикриване на настоящи политически интереси.

Ама какво ли разбират тези смотани румънски млади комунисти?

Морал, морал му е майката.

До пълна окупация на здравия разум."

:)

16.11 2013 в 12:41

Аз мисля, че ГЕРБ просто е втори ешалон на червената номенклатура от БКП&БСП

15.11 2013 в 20:11

Свалете ВЕРИГИТЕ от Университета !
Окупаторите вън !
Да ходят да окупират бащинията си.
...
Може и да се забарикадират у дъсчения клозет на двора на баба си.
...
В началото бяхте интересни ... гледаха ви със снизхождение.
После станахте смешни ... гледаха ви със досада.
Сега сте вече нищо повече от десетина инатливи лекенца ... и едвам ви изтърпяват колегите да не ви изтъркалят надолу по стълбищата.
...
Имате два варианта:
- или сами да свалите ВЕРИГИТЕ, с които сте ОКОВАЛИ Университета и да се измъкнете по терлички с благовидния предлог - да не пречите на колегите си,
- или да ви се случи оная случка с челния сблъскък между досадната муха и вестника.
Заб.
Понеже сте природно тъпи, разяснявам ролята ви в тази случка е на мухата.

15.11 2013 в 09:35

ами значи- кроко ти си с нас- щото ние не сме герб, давай да ги сваляме тия и никога повече да не влязат в друга сграда, освен в затвора, заедно с герб. не е трудно, направи я крачката, стани човек, бъди честен със себе си и децата си. Виждам, че си близо...

15.11 2013 в 09:29

...ееееееее, много си зле, брат. Депресия и фатализъм, ами давай се гръмни, щом всичко е загубено. Ние обаче ще проверим дали това е така. Ние ще проверим дали не можем да кажем истината за последните 70 години, да оставим паметниците в миналото и да напишем на тях истината, за да се помни в бъдещето, ще проверим дали не може да учим в Бургас и да е като в София и Виена, ще проверим дали демографските течения са изключително инертни, ще проверим на кой какво му е ясно и кой е бил кретен.... Ние искаме да живеем и да се пробваме да го направим честно, активно и подобаващо. който иска да хленчи на олтара на самосъжалението и песимизма, ще си остане роб на мафията със затихващи функции. И ще гледа историята отстрани. А историята се повтаря, но в това няма повод за съжаление. Повтарят се революциите и моментите на възраждане, след периодите на падение... такъв е кръговрата на живота. Въпросът е дали искаме да останем на дъното, или да продължим напред и нагоре. Може да се провалим, но поне сме опитали и не сме се предали... Дали е самоубийство или възраждане от вече настъпилата смърт, ще се разбере скоро! Дотогава млъкни и наблюдавай от мрачната си дупка....Или бегай за ВИЕНА, там нали не се бият...(щото са се били, когато е трябвало, а не са дремали по дупките)

15.11 2013 в 09:16

"партийците" в този форум още не искат да си признаят, че нямаме партии, а мутренски групировки и още си мислят, че "електората", гласувал за тези мутри е тяхна собственост и могат да говорят вместо него. Само че 'електората" е или на барикадите, или е е смачкан до нивото на стадо, което се товари на автобуси за митинги и работи 'временна заетос, бате" Ето това е народът ни днес- нормалните и някак си оцелелите са на барикади, а тези, които нямат шанса и възможностите да се противопоставят, са се предали на робството и с удоволствие си го теглят. последните обаче съвсем не са толкова много, а напоследък рязко намаляват- защо- защото имат нова надежда. Голяма работа е надеждата, заради нея сме оцелели и сме се преродили като нация през Възраждането. Да, Възраждането не е нищо друго, освен една надежда! А надеждата идва от хората. През 2013 година милиони българи откриха, че има поне милион такива като тях, със същите мисли и чувства,със същото недоволство и вик за справедливост.Те го споделиха и получиха надежда. Този процес е необратим.Той ще е продължителен. Мутрите и техните марионетки, под крилото на олигарсите, са стотици хиляди и няма лесно да се откажат да са господари. Освен това парите са у тях. Само че светът се промени, глобализира се, ние вече сме европейски граждани, а не роби. Мафията осъзнава, че не може да оцелее в такъв свят под тази си форма....