Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Може ли Лукашенко да забие нож в гърба на Путин?

Вчера Лукашенко игра хокей. А миналата седмица кара ски. При него всичко е добре – той въобще не се появява по екраните на телевизията, неговото настроение е великолепно

Павел Латушко 14 март 2022 в 16:46 15978 10

Снимка getty Images

Александър Лукашенко

Авторът Павел Латушко е член на Президиума на Коалиционния съвет на намиращата се в изгнание Светлана Тихановская. Тихановская се яви на проведените през 2020 г. президентски избори в Беларус като основен опозиционен кандидат. Латушко е бивш високопоставен служител в Министерството на външните работи на Беларус, бивш посланик на Беларус и бивш министър на културата на Беларус.

Според Латушко, Лукашенко вече формално се явява агресор. Това е указано в съответните документи на ЕС, отнасящи се до решенията на министрите на външните работи на съюза от 2 март. С тези решения се въведоха допълнителни към по-рано наложените спрямо Беларус санкции, но не така всеобхватни, както по отношение на Русия.

Латушко посочва, че понастоящем цялата налична военна инфраструктура на територията на Беларус - летищата, пътищата, различни пунктове за материално осигуряване, медицински звена - се използват най-активно в интерес на военните сили на Руската федерация. Още повече, от територията на Беларус в района на Мозел се извършват постоянно пускове на тактически и оперативно тактически ракети по обекти и цели в Украйна. Това предизвиква чувство на страх, на пълно безпокойство и отхвърляне от страна на беларуското общество.

Преди два дни бяха публикувани резултатите на социологически сондаж на „Чатъм хаус“ – социологическа служба от Великобритания, която взаимодейства с беларуски социологически центрове. Според резултатите 97% от анкетираните са против войната с Украйна. И против участието на въоръжените сили на Беларус във войната.

За достатъчно дълъг период от време досега е налице значителна концентрация на въоръжените сили на Беларус в приграничните райони с Украйна. Още от момента, в който бяха обявени т.нар. съвместни с Русия учения през януари.

По настоящем на територията на Беларус като продължение на тези „учения“ са развърнати пет батальонно-тактически бойни групи. В техния състав влизат военнослужещи от десантно-щурмовата дивизия в Брест, 38-ма и от 103-та въздушно-десантна дивизия в Гомел. На съвещание с висшия команден състав преди четири дни Лукашенко заяви, че планира да се развърнат общо 10 батальонно-тактически бойни групи. Пет са вече на лице. Вчера началникът на ГЩ на Беларус заяви, че допълнителните пет групи се развръщат, за да се осъществи ротация на групировката на терена.

Това са подразделения и части от състава на силите за специално назначение. Срочно служещият и другият постоянен състав военнослужещи и офицери от Беларус не са готови да воюват на територията на Украйна и не се отнасят еднозначно към войната. Опасенията на командването са, че са възможни случаи на масово дезертьорство, на масово предаване в плен или отделни подразделения просто „да обърнат оръжията си срещу Лукашенко“. За това Лукашенко разчита само на силите за специални операции. Това са същите сили, които участваха в разправата с беларуските протести 2020-2021г.

В тази обстановка, Лукашенко проведе важно посещение в Кремъл. Той ясно съзнава, че ако изпрати сухопътни войски в Украйна, това крие много сериозни рискове за него. Това може да доведе до брожение и протести във въоръжените сили, а и вътре в страната, когато започнат да пристигат цинкови ковчези с телата на загинали беларуски бойци. От друга страна, Лукашенко се стреми да изтъргува от Путин всичко, което е възможно. Преговорите в Москва показаха, че той все пак успя да постигне успех: за пореден път получи значителна отстъпка в цените на енергоресурсите, които се внасят от Русия; получи допълнителни възможности за внос на беларуска селскостопанска продукция в Русия и на селскостопанска техника; получи гаранции от страна на Путин за значително увеличение на доставките на оръжия от Русия и което е най-важно – тъй като Беларус е в „предфалитно състояние“, Лукашенко се договори с Путин за поредно отсрочване на дълговите задължения на Беларус към Русия. Сумата е повече от 2 млрд. долара, които подлежат на погасяване през тази година. Сума, която в настоящите условия за Беларус е просто непостижима.

Към днешния ден ние наблюдаваме доста активно придвижване на беларуски войски по направление и районите на държавната граница с Украйна. Възможно е това да се провежда с цел отвличане на вниманието на силите на Украйна, да бъдат принудени да заделят значителен ресурс за прикритие на границата с Беларус. Като ги отвличат от други важни направления.

По-вероятно обаче е това да е реална подготовка на Лукашенко да нахлуе със собствени войски в Украйна. Според източници, с които разполагаме, това при всички случаи би било активни действия на Беларус по Чернобилското направление. Наши високопоставени източници в Министерството на отбраната сочат, че в министерството си дават сметка, че украинците са „нормални хора“. И в никакъв случай не биха допуснали обстрелване по Чернобилската атомна електроцентрала и по района като цяло. Но това не изключва „трети сили“ да се възползват да провокират евентуални инциденти с опасността от радиационна катастрофа, каквато светът помни от 1986 г., в същия район.

Следва да се отчита, че Западът днес съдейства Лукашенко да запази властта си, като не въвежда срещу Беларус санкции, равнозначни на наложените на Русия. Западът предоставя възможности на Лукашенко да „оживее“. В новите условия Лукашенко получава възможността да използва Беларус като „офшорна зона“ за водене на бизнеса от руски компании. Русия по настоящем ще търси трескаво всякакви възможности чрез Китай, чрез трети страни, чрез посредници да заобикаля санкционния режим и Беларус в това отношение ще бъде един от главните хъбове.

Много световни компании напуснаха Русия, но все още работят на територията на Беларус. През Беларус към Русия ще протече огромен поток от контрабанда. Характерен пример за това е, че към края на миналата година продажбата на мотоциклети на Харли Дейвидсън в Беларус е нараснала със 180% спрямо година преди това.

Това превръща Лукашенко в бенефициент от войната. И му позволява да се пазари активно с Русия и да получава възможно най-добри условия, като създава възможности на Русия за достъп до пазари в трети страни. При това самият Лукашенко успява да заработи значителни активи за самия себе си.

Вчера Лукашенко игра хокей. А миналата седмица кара ски. При него всичко е добре – той въобще не се появява по екраните на телевизията, неговото настроение е великолепно. Не чувства заплаха да загуби властта. За всичко обвинява Украйна, в Кремъл заяви, че руснаците са „молодци”, тъй като в противен случай Украйна щеше да нападне Русия. А самият Лукашенко се хвали, че е предприел изпреварващи действия и още през нощта на 23 февруари е дал команда за пускане на ракетите.

Лукашенко е много хитър „бръмбар” и той ще се постарае да се възползва максимално от тази обстановка. Лукашенко провежда на територията на Беларус преговори за примирие между двете страни. Така формално изглежда, че Лукашенко иска да постигне примирие между двете страни. Той формално не стои на масата на преговорите от страната на Русия, която е виновна за агресията, а се опитва да заеме положение в центъра ѝ. Въобще не бива да се изключват опити за някакви сепаративни преговори на Лукашенко зад гърба на Путин. Но шансовете в това отношение са крайно малки, защото Западът има ясно мнение за Лукашенко. Илюзии на Запада, че той би могъл да бъде посредник за разрешаване на конфликта, са абсолютно контрапродуктивни. На Лукашенко изобщо не трябва да се вярва – той е ментален съюзник на Путин. По своето вътрешно психологическо усещане, образование, жизнен опит той е абсолютно същият като Путин. Само жестоки санкции по отношение на Лукашенко с такава всеобхватност като наложените на Русия могат да заставят Путин реално да се замисли за по-нататъшните перспективи на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1495

11

zuIjin

15.03 2022 в 17:17

Батя е жалка имитация на Боко Тиквата.

-8580

7

Сега като РаССия влезе в дефолт утре Стефан с профилите му накъде ще се извърти? Явно към ДПС или Герб?

4038

6

Moirae

14.03 2022 в 19:38

Този си хариза суверенитета на страната, като носна кърпа - без бой, без гък. Ако му е останъл някакъв гръбнак, ще направи точно топва и много ще спечели.

23293

4

Стефан

14.03 2022 в 18:31

Тия вече съвсем ни взеха за глупаци. Ако това е политически коментар ...
Клоунада.

2051

3

Propaganda

14.03 2022 в 17:40

Склонен съм да определя лукашенко дори с една идея по-умничък от кремълското джуджи.

- властта му е засега осигурена, справи се с опозицията,
- добрите сделки с руската бензиносртанция също са на лице,
- русия е затънала военно и финансове и повече няма да може да подкрепи властта му в случай на размирици,
- а такива обезателно ще има след като труповете започнат да пристигат обратно...
...не на последно място, той проблеми с Украйна няма.

10-те хиляди джихадиста на кадиров и путин Акбар бяха изтребени за около 48 часа, което ще рече, че евентуално ще е единствения съюзник на путкин в това военно престъплнение.

Както казах, луки чак толкоз тъп не е.

-8580

2

Да, ако имаше повече от 2 мозъчни клетки.
 
X

Подкастът на OFFNews