Махат генералите един по един. Крахът в ръководството на руската армия

OFFNews 27 април 2022 в 19:45 25419 12

Снимка Кремъл - пресцентър

Анализ на политолога Иван Преображенски - в интервю за телевизия "Украйна 24"

Въпреки че липсва официално съобщение, командващият на Централния военен окръг генерал-лейтенант Александър Лапин е сменен - публично от негово име действа заместник-командващ, обявен като временно изпълняващ длъжността.

Същото се отнася и за редица командващи армии, които започнаха войната против Украйна. По данни от ГЩ на Въоръжените сили на Украйна, сменени са следните командващи на обединения:

- Командващият 1-ва Гвардейска танкова армия генерал-лейтенант Сергей Кисел, снет от длъжност;
- Командващият 6-та Общовойскова армия генерал-лейтенант Владислав Ершов, снет от длъжност и арестуван;
- Началник-щабът и заместник-командващ на 35-та Общовойскова армия генерал-майор Сергей Нирков, тежко ранен;
- Началник-щабът и заместник-командващ на 36-та Общовойскова армия генерал-майор Андрей Серицкий, тежко ранен;
- Заместник-командващият на 41-ва Общовойскова армия генерал-лейтенант Андрей Суховецкий, загинал;
- Командващият на 49-та Общовойскова армия генерал-лейтенант Яков Рязянцев, загинал;
- Командващият на 58-ма Общовойскова армия генерал-лейтенант Михаил Зуска, снет от длъжност и арестуван;
- Заместник-командващият на 8-ма Общовойскова армия генерал-майор Владимир Флоров, загинал;
- Командващият на 8-ма Общовойскова армия генерал-лейтенант Андрей Мордвичев, загинал;

Загина и заместник-командващият на Черноморския флот капитан-първи ранг Андрей Палий.

Тоест - при общо 10 армейски обединения от сухопътните войски на Русия, в осем от тях са настъпили промени във висшия команден състав.

Сменен е и първоначално командващият цялата групировка за нахлуването в Украйна, той е и главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на Руската федерация – армейски генерал Сергей Суровикин. Той е считан за изключително приближен на Путин. Един от авторите на идеята за „ограничено използване на ядрено оръжие” - под формата на тактически ядрен удар. На негово място беше назначен армейски генерал Александър Дворников.

Армейски генерал Дворников е считан за командващ с „твърда воля”, с опит от конфликта в Сирия. Към момента в Украйна е ръководил настъплението по направление на Херсон. Единствената територия, която руските войски овладяха сравнително в кратки срокове и която се стремят да удържат.

Лично Путин няма пълно доверие на нито един от военните. А като се има предвид, че от самото начало на операцията по нахлуването не бяха постигнати планираните резултати, министърът на отбраната Шойгу е в немилост. Косвено доказателство за това е, че му е забранено публично да се показва в униформа.

Шойгу и преди войната не беше в състояние да влияе активно върху нейните цели и подготовка, независимо че и тогава прилагаше при всяка възможност апетита и умението си да се саморекламира. Но Шойгу не е отстранен формално от длъжността на министър на отбраната.

Напълно изчезна от публичното пространство обаче началникът на ГЩ армейски генерал Валери Герасимов. За него се счита, че е основният автор и разработчик на концепцията за „хибридната война”. Това се счита за признак, потвърждаващ тезата, че генерал Герасимов е предлагал друг вариант за водене на войната в Украйна:

С първоначален период от около две седмици масирани въздушни и ракетни удари по цялата територия на Украйна и едва след това - на основата на постигнатите резултати - въвеждане на сухопътни сили. Но с ограничени цели – овладяване на териториите до административните граници на Донецка и на Луганска област и на коридор към контролирания от Русия анклав Приднестровие в Молдова. Последното на практика би лишило Украйна от излаз на Азовско и на Черно море.

Може определено да се счита, че и армейски генерал Герасимов също е отстранен от длъжност, тъй като на практика текущите задачи по ръководството на системата за отбрана - от името на ГЩ - са поверени на „палача на Мириупол” генерал-полковник Михаил Мизинцев. Той ръководи т.нар. Национален оперативен център за управление на отбраната на Руската федерация, който дублира ГЩ и се ръководи по същество пряко от администрацията на президента. Тоест Путин разполага със „собствен началник на ГЩ”.

По отношение на новите назначения преобладават генерали, които имат опит във воденето на бойни действия в Сирия. Тоест в полупустинен район, с противник, воюващ с паравоенни формирования, без авиация и ПВО, без артилерия и бронетанкови войски. Без никакъв опит във воденето на бойни действия в условията на „окопна война” и фронтални или маневрени бойни дейстивия. Тоест едни доказано некомпетентни хора в досегашния ход на войната се сменят с други некомпетентни, но които обещават „победен край”.

Има и група висши военни, които са под арест и разследване. Показателен в това отношение е крупният пожар неотдавна в Научно-изследователския институт на Въздушно-космическите сири в Твер. Именно там бяха разработвани видеоклиповете за "нямащи аналог оръжейни системи", които например облитат земното кълбо десет пъти с хиперзвукова скорост преди да поразят целта. А фактическата дейност на това основно за Въздушно-космическите сили развойно звено беше „усвояването” на огромни средства по линия на държавните поръчки за нуждата на отбраната.

Сигурно Путин и преди е осъзнавал, че се краде в особено крупни размери, но тъй като „навсякъде в Русия се краде”, все пак работата някак си дава резултати. Сега е ясно, че не само се краде, но и никаква работа не е свършена.

По този признак висши военни, заедно с ръководни кадри от Федералната служба за безопасност, са разследвани за „кражби и разхищения” на колосални суми, разходвани през годините за подготовка на „поглъщането” на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

12

DARTH VADER

28.04 2022 в 01:38

НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО Е,ВЗРИВОВЕТЕ ДА СА ЗАЧИСТВАНЕ НА СЛЕДИ...СЪЩО КАТО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ВАЖЕН ДОКУМЕНТ ЗА ДОГОВОРИТЕ С ГАЗПРОМ...
РОДНАТА НИ КОРУПЦИЯ ВИНАГИ Е БИЛА КОПИ-ПЕЙСТ НА СЪВЕТСКАТА
НИКАКВО УСЕЩАНЕ ЗА ИМПРОВИЗАЦИЯ-)))

1215

11

Lyubo

28.04 2022 в 00:09

Имам усещането, че това е писано от Лизинка (Кармелка) Арестович.

3767

10

Име на профила

27.04 2022 в 23:13

Говорейки за корупция днес видях една теория из дивия интернет, в която виждам все повече логика:

Складовете, които се палят или взривяват в россия не са резултат от украински войници, нито дори на засрамени руски граждани. След неоспоримо неочаквано тежките загуби на втората по сила армия в света генералите са започнали сериоозно да бъркат в торебата с резервите, включително тези с гориво и боеприпаси. И в следствие на това командирите на съответните обекти сами ги гърмят, така, че ужким ги удря врага, а всъщност прикриват колосалните кражби и прочее загуби поради безхаберие.

Никъде го няма споменато официално, не искам да пускам слухове. Просто като им гледам територията ми звучи много по-правдоподобно от скришни украински командоси-фантоми...

1000

9

Ivo RadAr

27.04 2022 в 21:00

Кремъл вече са наясно , че нямат никакъв шанс да превземат и да се разпореждат с Украйна, че отсега нататък ще бъдат силно ИЗОЛИРАНИ и ще регистрират само огромни ЗАГУБИ и...им остава само едно ДА ПЛАШАТ с ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА... Но така е вината е в НАРОДИТЕ на т. нар. Русия - ПОЗВОЛИЛИ са нэкви БАНДЮГИ да управляват и бъдещето им и ресурсите им. Сега имат само ЕДИН ХОД да се ОПОМНЯТ и да ИЗОЛИРАТ тия бандитски кагебистки ГРУПИ и си възстановят държавата КАТО нормална ТАКАВА. Другото е вегетиране както сега и 10-тина милиона тарикати да им разбиват БЪДЕЩЕТО...

1600

8

HolyDiver

27.04 2022 в 21:00

Никога няма да забравя видеото с намерените руски боеприпаси - едното трябваше да е динамит а се оказа дървено трупче облепено с хартия. Другото трябваше да е "бял пушек" а се оказа картон облепен с хартия. Ето до това води корупцията - да изпращаш неподготвена армия на бойното после с дървени трупчета вместо динамит

10298

7

AntiZ

27.04 2022 в 20:40

Ооо, наРазумнии уроде, пиши грамотно! Ще се гордея да ме нарекат нацист ако тази орда се затрие! Както искат да ме наричат, полезен идиот "разумен"

75

6

230 млрд баксов

27.04 2022 в 20:33

Корупцията ще победи и руССия ще загуби войната!!!

-5502

5

Разумен

27.04 2022 в 20:25

Нека се надъхват поддръжниците на нациМа. Ще реват като ония в мазетата на Азов после :)

11720

4

alenaa

27.04 2022 в 20:24

Сигурно Путин и преди е осъзнавал, че се краде в особено крупни размери, но тъй като „навсякъде в Русия се краде”, все пак работата някак си дава резултати. Сега е ясно, че не само се краде, но и никаква работа не е свършена. БЕЗ КОМЕНТАР .
Азиатски варварски орки."ПОЧИЧКА"

-8580

3

Въпрос на дни е да думнат Путлер.