Каква ще бъде войната на бъдещето

Ганчо Каменарски 10 ноември 2020 в 19:31 9926 1

В края на миналата седмица в Русия се състоя научна конференция в рамките на т. нар. Огарковские чтения, на която присъстваха световни капацитети в областта на военното дело. Според сайта rg.ru, там прозвучали сензационни изявления, едно от които засяга неизбежното преразглеждане на съществуващите военни доктрини в света.

Не подлежи на съмнение фактът, че още в близките десетилетия ще бъде преразгледан възгледът за самата същност на съвременните войни, които ще навлязат в епохата на мрежоцентризма (Network-centric warfare). В завършен вид вариантите на мрежоцентристката война са представени в американските военни доктрини Joint Vision 2010 и Joint Vision 2020.

Същността е в това, че всички сили и средства – хора и техника на дадено направление – се включват в единна мрежа на управление. Главна роля в тази мрежа ще играе качеството на разузнавателната информация, скоростта за вземане на командирските решения, скоростта за довеждане на тези решения до личния състав. И отново скоростта на обратната връзка между войските на бойното поле и тяхното висшестоящо командване.

Картината на боя ще наподобява на добра компютърна игра. Ще победи не този, който хвърля срещу противника армада от бронирана техника, а онзи, който се е научил грамотно да маневрира с огневите средства за поражение. Важна роля във войните на близкото бъдеще ще играят роботизирани сухопътни и морски комплекси, както и безпилотни летателни апарати.

На това обърнал внимание в изказването си Свере Дизен, бивш заместник на военния министър на Норвегия от 2005 г. до 2009 г. Той отбелязал, че много скоро може да стане смяна на приоритетите при избора на военна техника. На мястото на скъпи и сложни носители на високоточни оръжия ще дойдат по-евтини платформи. И цената на управляемото оръжие с внедрен изкуствен интелект може да спадне. При това качеството на носителите и оръжието ще се повиши.

Например последната версия на американския ударен вертолет АН-64 Apache струва над 50 млн долара, а той носи само 8 управляеми противотанкови или други ракети с висока точност, също много скъпи. В същото време безпилотен летателен апарат, способен да открие и гарантирано да порази танк, струва едва 500 долара. Излиза, че на цената на един вертолет може да бъдат купени 100 000 бойни дрона, които да унищожат почти всички танкове в света.

За нарасналата ефективност на БПЛА свидетелстват всички локални военни конфликти в последно време и този факт задължително трябва да се отчита. Например удара по саудитските нефтопреработвателни заводи в Абкайке и Хурайсе на 14 септември 2019 г. или убийството на 3 януари 2020 г. с ракета от безпилотник MQ-9 Reaper на иранския генерал Касем Сулеймани.

Важно е да се отбележи, че съвременните ударно-разузнавателни безпилотни самолети вече са способни не само да сканират територии, но и да идентифицират на нея всички предмети и живи същества. Бойният дрон никога няма да сгреши танк с камион или човек с кон. Нещо повече, компютърни програми позволяват да определят техника от каква марка е попаднала в обектива на следящото устройство. И накрая се избира какъв боеприпас да се подбере за нейното най-ефективно поражение.

Победата в маневрените войни я гарантира не обилното съвременно и скъпо въоръжение, а качеството на управление на самите маневри. И, разбира се, грамотното използване на бойните роботи.

На конференцията в Русия доминирал изводът, че времето на скъпите и тежки бойни машини отива в миналото. Настъпва епохата на високомобилните системи, притежаващи изкуствен интелект и включени в единна мрежа, способна едновременно да управлява техниката, армейските подразделения и дори конкретния боец на бойното поле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

11.11 2020 в 10:43

Правилно говорят хората но в БГ няма кой да слуша. Защо например трябва да се купуват за по 5 милиона долара бронирани коли когато армията няма съвременни ПТУРС, зенитни и антидронови оръжия, дронове-камикадзе, разузнавателни такива, да не говорим за С3 за управление и свръзка. Искаме да похарчим пари с концепция за минали времена. Същата гигантомания гони флота. Искат 2 безполезни патрулни кораба, за да се разкарват политици и бичат командировъчни по мисии. В същото време дори румънците схванаха и за много по-малко пари купуват брегови ПКР - сигурна гаранция, че големи кораби няма да се вясват по-близо от 200 километра.