Избори с президент на шията

Ясен Бориславов Последна промяна на 07 август 2022 в 14:01 13104 35

Румен Радев и Костадин Костадинов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Румен Радев и Костадин Костадинов

Всички предизборни кампании си приличат и всяка е уникална по своему, ако перифразираме така популярната фраза на граф Лев Николаевич. Само че този път кампанията се очертава повече уникална и по-малко подобна на други. Не само защото залогът наистина е бъдещето на страната, но и заради някои културни и манталитетни специфики на част от участниците в задаващите се кални борби.

За ГЕРБ и ДПС кампанията започна още през януари. Новото правителство нямаше и седмица толеранс от обичайните 100 дни. Атаките започнаха от първите дни, а месец по-късно се включи и президентът. И понеже започнаха преди да има за какво, с времето се оказа, че и няма за какво. Не се появи. До такава степен нямаше за какво, че се наложи опитни и очукани в служба милиционери да се занимават със сянката на някакъв парапет, която сянка се докосвала по особен начин с друга сянка и можело да се направи обосновано предположение, че Лена и Кирил са нещо повече от колеги. Тъжна картина. Оперативна работа на слугинско ниво.

По адрес на правителството говорителите на ГЕРБ и ДПС, както и присъдружните медии се отпуснаха в съвсем свободни сквернословия без никаква връзка с реалността. (Копейковците останаха нещо като поддържаща група. Те си имат отделна програма – да избият половината българи, а другите да вкарат в лагери и затвори. И после да управляват.)

Кирил Петков и Асен Василев бяха наричани как ли не – рядко съчетание между зла воля и некадърност, преднамерени крадци и профани, лъжци, най-жалкото управление, което държавата е имала за последните тридесет години, битово разложени типове, дошли за малко, за да отмъкнат много и после да счупят държавата, неграмотници, говорещи лошо английски, както и български, зле облечени, с кофти вързани вратовръзки и каквото обидно още се сетите, все ще го откриете сред потоците зла словесност, която методично се изливаше върху правителството в продължение на седем месеца. Тук там за малко шик се промъкваха и думи като „рейдъри“. Тролските бригади успяха да превърнат Харвард в обидна дума, както и да наложат силно снизходителен регистър за имената на Кирил и Асен – Киро тъпото, Киро простия, Кокорко и т.н. Простащините за Лена Бориславова ще ги отминем, както и латентното интригантство на ИТН. Между другото едва ли може понятно да се обясни някъде в Европа как така у нас Харвард е станал обидна дума.

Прави впечатление, че през целия период правителството беше упреквано точно, ама съвсем точно тъкмо за нещата, заради които ГЕРБ и ДПС от много време са обект на гнусливо отношение сред иначе силно желаните партньори за връщане във властта. И друго – нито едно обвинение не беше подкрепено с факти. Особено трогателно беше как отделни парламентаристи с юридическо образование и реформаторски претенции обясняваха колко вредно и дори опасно за политическата система е да се изобличават огромните кражби и корупционни схеми на ГЕРБ и ДПС. Изобщо в техните среди дискутирането на злоупотребите им се смята за лош тон. Понеже, както обичат да казват, „нищо не е доказано“. Макар че „недоказаното“ се знае, при това безвъпросно ясно. А и децата разбраха, че „нищо не е доказано“, защото съдебната система е запушена и работи избирателно. Като отидат чувствителни доказателства в прокуратурата, Гешев сяда отгоре им и не ги дава на никого. И така нищо не стига до съд. „И аз обичам да се праим на луд“, както признава главният прокурор в един широко огласен неформален разговор.

Весело недоумение предизвика и твърде несръчният опит чрез неясно откъде намерен чешки ПР експерт да се прочисти образа на Борисов от бремето на шкафчето с пачки и кюлчета и загадъчната Мата Хари.

Та около ГЕРБ и ДПС особени изненади не се очакват. Очертава се предизборната им пропаганда да се запази в познатата вече стилистика – основана на лъжи, вулгарна и агресивно безпомощна. Иначе казано – псуване на автопилот. Пропаганда, в която напълно е прекъсната връзката между думите и нещата. Така всяка поява на Томислав Дончев, каквото и да говори, ще подсеща от една страна за двата милиарда похарчени за електронно правителство, без да има електронно правителство и от друга – за многото работа свършена в тази посока от екипа на министър Божанов. Появата на Теменужка Петкова в предизборен контекст ще подсеща за изчезналата пътна карта за „Турски поток“ и прагматизма и лекотата, с които Кирил Петков намери решение срещу шантажа на „Газпром“. По адрес на Кирил и Асен може да се издадат томове с глупости и лъжи, но тук бихме цитирали само една от тях поради нейното парадоксално, дори бихме казали бляскаво нахалство. Преди три дни на партиен брифинг Теменужка Петкова каза следното за гръцкия конектор, без по нищо да личи, че се шегува: „В този проект сме вложили сърце и душа и сме дали всичко от себе си, за да стане факт. Петков го провали, не спази срока.“ Три пъти го четох и все си мислех, че не чета правилно.

Хайде за повече прегледност още една глупост от същия брифинг, но с по-общ характер, този път от Томислав Дончев. „Кирил Петков не изневери на себе си, започна и завърши в остър конфликт и разминаване с действителността. Той си живее в собствен свят от приказките – само не знам коя е приказката – „Снежанка“, „Пепеляшка“ или „Червената шапчица.“ Щом Томислав и Теменужка си позволяват това, от Бойко може да се очаква много повече. До октомври ще обикаля страната и ще обяснява колко много е направил, как е местил планети и е готов пак да ги мести в името на евроатлантизма и демокрацията. Зад евроатлантизма му ще надничат трите милиарда подарени на Путин за тръбата, която направи по-лесна войната му с Украйна.

Без малко щях да забравя моя фаворит в оплюването на Кирил Петков – онзи забележителен пасквил от Бареков, в „Труд“, където покрай всичко друго премиерът е набеден и за канибал. Сериозно.

Докато върху правителството на Кирил Петков се сипеха всевъзможни сквернословия, то успя да свърши неща, които никое правителство не е постигало за последните 30 години. При това със забележителна скорост и лекота. Казано в прав текст – то отмести България в друга политическа орбита. България се усети като свободна европейска държава, надежден партньор за света, към който иска да принадлежи. Българският премиер беше приет като свой сред европейските лидери. Отказът от руския газ показа, че и малка държава може да се държи достойно. Изгонването на руските дипломати с несвойствени занимания затвърди това усещане. Както и събарянето на унизителното, напълно безсмислено и срамно македонско вето. Всичко това определено ще налее гласове сред онези, които досега са се въздържали да гласуват. Правителството освети генетичния код на корупцията и това беше още една причина за неговото сваляне. Разкриването на огромни злоупотреби и кражби около ББР, магистрала „Хемус“, Капитан Андреево показаха модела на тази корупция. Наложи се лично председателят на ВАС да се заеме с връщането на граничния пункт в разпореждане на дълбоката държава, за да е ясно докъде всъщност се простират нейните възможности.

Социалната политика на кабинета беше само част от неговия като цяло вдъхновяващо положителен образ.

Сега колкото повече БГ агитката на “Газпром” надува вувузелите, толкова по-ясно става за широката българска общественост, че руският газ не е търговска стока, а инструмент за политически шантаж. При това не само за нас, но и за половин Европа. Договорът с “Газпром” не е търговски договор, а политически намордник с къс синджир. Идеята му не е да се доставя, а да се спира газът според капризите на Кремъл. Правителството на Кирил Петков разголи технологията на руското корупционно перпетум мобиле. Не че досега не се е знаело, но Петков му дръпна шалтера и писъкът на вувузелите очерта мащаба на корупцията и как работи. България плаща скъп газ и в маржа между цената и стойността освен печалба се калкулира и финансирането на руската пета колона в България – политици, социолози, политолози, самоуки газолози, журналисти, професионални тарикати, инфлуенсъри, тролски бригади и отделно взети президенти. Същото впрочем е и при бензина. Така България финансира собственото си унизително третиране чрез безгръбначни политици и търпи всички последствия на една мащабна корупция. Финансира собствената си бедност, лоша социална среда, неефективни институции и контролиран хоризонт за развитие.

Между другото сега цялата агитация за „Газпром“ се основава на дебела и постоянно повтаряна лъжа. „Защо България се отказа от руския газ?“ Това е лъжа. Русия го спря по кефа си, въпреки валиден договор, на нас и на Полша. И България не иска повече да разчита на ненадежден партньор, който при това мишкува из страната, посланичката му хазяйничи, а негови агенти се занимават с отровителство и взривяване на военни обекти. Доказани престъпления, пред които българската прокуратура грижливо жуми. Пък и някак си не е гот да се наливат пари, за да може социопатът Путин да избива децата на украинците.

Казахме, че правителството на Кирил Петков е отместило държавата в друга орбита. Само че при това отместване от осветеното празно място се разбяга една силно отблъскваща политическа, експертна и медийна фауна – лъжлива, безсрамна, корумпирана, крадлива. И креслива. И президентът изглежда се готви дискретно да я поведе към изборите.

Неговото четвърто служебно правителство рязко обърна курса на предишните две и експресно се зае да руши постигнатото от Кирил Петков. Ясно подредената възможност за избягване на газова криза, както и други стратегически стъпки на правителството, бяха обявени за хаос и почти за катастрофа. Бързешката беше създаден кризисен щаб, който наистина да организира хаос и посред хаоса „Газпром“ да си върне позициите в българската държава. Това е твърде плитка магия. Можем единствено да се надяваме, че Радев след изборите ще плати цената на това национално унижение. Горчиво излъганите в своя президент-интригант едва ли ще пропуснат възможността да го накажат. Което обаче прави неизбежно, пък и вече съвсем очевидно, участието му в изборите. И явно това ще бъде основна интрига. За кого ще играе „Дондуков“2? Ясно е, че няма да е за ПППП и ДБ, нито за БСП. Категорична победа за тях би означавала катастрофа за Радев. Поради което затоплянето на отношенията с ГЕРБ и ДПС вече е в ход. Възможни са известни аванси за Копейкин и формацията на ген. Янев. Бързата смяна на всички областни управители видимо е прицелено към очакване на определени изборни резултати.

Сега от ПП и ДБ не се очаква друго освен много внимателно и максимално достъпно да обясняват какво са направили за седем месеца, защо са го направили и как би изглеждала България след пълен управленски мандат с парламентарно мнозинство. Ясно е, че темата за евентуално обединение ще се развива и до решение ще се стигне бавно. Важното е до всяка пропагандна лъжа да се залепя истината. Това е най-разумната предизборна кампания. Иска се огромна енергия и такт. При оседланите от ГЕРБ и ДПС централни медии няма да е лесно, но както преди доста години беше писал социологът Румен Димитров в една статия „Който стиска медиите, накрая губи изборите“.

За изминалите тридесет години в страната израсна твърде широка социална прослойка от хора с изпразнени надежди и плитък житейски хоризонт, умерено образовани, за които изборите са по-скоро наказателна процедура към властта, а самата власт е обект на латентна злоба и омраза. Депутатите и министрите за тях са лентяи и дармоеди по подразбиране. Фейсбук даде на тези хора усещане за мощ и значимост. Даде им крила. И изглежда точно в социалните мрежи ще се разиграват най-горещите предизборни битки. Не че това са първите избори, подгрявани в социални мрежи, но Ковид-пандемията доста промени структурата на потреблението. Пропагандата в мрежата стана много по-активна, с нови техники за облъчване и сугестиране. Появи се публика, готова на избори да тръгне след оплезен човек с обеца и татуировка или след карикатурен герой, кръстен на дребна руска монета. Което определено е риск за бъдещето на страната, но пък е шанс за президентската интрига. Тази публика трябва внимателно и търпеливо да бъде убеждавана, че политиката може да бъде и нещо различно, да бъде на нейна страна.

След 2 октомври България, също както преди тридесет години, има шанс да стане държава с друго качество. Остава да видим дали и този път ще се провалим.

Препубликуваме материала от "Редута".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

120

35

Krasimir T.Georgiev

09.08 2022 в 11:07

Шивачо Би гуд, отново приказки "алангро" както казва ПростоК. "Лелката от пазара", "рашистки тролове", "не му достига багажа", "миризма на напалм" - това са твоите патрони, обидни сравнения и определения, без никакво основание. Ей така, най обичам да мразим.
Що се касае до убеждаването, това е главния мотив във всеки спор. Но трябва да се прави грамотно, с уважение към другите, без обиди. Демек възпитано, а не просташки.

-1033

34

Johnny B Goode

09.08 2022 в 02:11

Приемам.
Най-обичам възпалени рашистки тролове дето сън не ги хваща. Почти като миризмата на напалм рано сутрин.

-4576

33

евроатлантик

09.08 2022 в 01:41

Последна корекция - "в нещо", а не "във нещо"! Приеми най-сетне мисълта, че си неграмотник. Това обаче ти е най-малкият проблем...

-1033

32

Johnny B Goode

08.08 2022 в 23:51

Еврото, какво стана, нападат другарчето по мисия? То миличкото малко не му стига багажа, та дай да пуснем тежката артилерия да му помогне.
Черната лентичка си я нося на ревера още от предния път когато се отказа да се занимаваш с мен, не съм я махал.

Иначе, доживях да се съглася с теб за нещо. Може да е комунист, но е велик поет. Любимият ми български поет.

Чакай да те питам нещо за последно. Ти тук за да убеждаваш някого във нещо ли си?
Айде холан ;)


-4576

31

евроатлантик

08.08 2022 в 23:33

Г-н Георгиев, за такава бронирана тъпотия и злоба "бронебойни патрони няма открити", както е написал един велик поет, разстрелян от предшествениците на тези "демократи" в Гарнизонното стрелбище. Вече чувам вой: "комунист", "терорист" и т.н., но великодушно го пропускам край ушите си... Не си хабете "джепането" за този боклук! Лично аз отдавна се каня да го направя, но вече окончателно го реших. Ще продължа да коментнирам простотиите на тази "газета", както я нарича един от най-злостните тъпанари, с имоти във всички часови пояси, милионер и т.н., а най-вероятно миещ кенефи и чинии в "Обетованата земя".
Не помня кой умен човек беше казал : "Не можеш да убедиш по никакъв начин в нещо някой, който предварително е решил, че няма да бъде убеден."

-1033

30

Johnny B Goode

08.08 2022 в 23:07

Красимирчо, сълзи ми избиват от експертната ти оценка, че "Ясен не бил добре с политиката", съчетана със стила ти на писане тип "лелка от пазара".

Sutor, ne ultra crepidam.

120

29

Krasimir T.Georgiev

08.08 2022 в 20:57

Голямо, свръхсамочуствие в оценките. Но ще обясня: постинга знам, че аз съм го написал, но не разбрах въпроса за него. Факт е,че двамата Ясен и Лена са с едно и също фамилно име. Това е аргумента, че имат нещо общо, казано на шега. Ключът тук е Глупоста на двамата, това ги свързва. За Лена няма какво да говорим повече-чухме и я видяхме. Ясен за първи път го чета, но според мен не е добре с политиката. Плюенето, отричането, без причина, е слабост на ума и характера. Този начин на говорене няма да те направи добър. Това е заблуда за твърде много хора днес, но технологиите го позволяват, да изплува в публичноста.

-1033

28

Johnny B Goode

08.08 2022 в 20:07

А, неразбрал бил въпроса. Ами това за "писача" ТИ си го написал, бе. ТИ, собственоръчно, вчера.
Хайде сега пак да попитам, като към такива дето по-трудно разбират :
Кое в този ТВОЙ постинг от вчера е факт и кое е аргумент?

И още нещо. Това, че някой е глупав и не помни или не разбира какво е написал вчера, не го прави автоматично "подчовек". Но не му дава и право да си размахва простотията като знаме.

120

27

Krasimir T.Georgiev

08.08 2022 в 19:28

Фактите(случили се неща), служат като аргумент(основание) за защита на дадена теза(позиция,мисъл,определение). Въпроса за "писача" не го разбрах, за да отговоря.
Съветите за "атовете" и IQ-то са плод на мисълта на "свръхчовек", който раздава оценки на подчовеците(untermenschen-нм., Хитлер).
А, не разбрах къде да стоя настрани, този сайт твой ли е? Пък и твой да е, не можеш да спреш отстрелването!

-1033

26

Johnny B Goode

08.08 2022 в 19:06

Оооо, Красимирчо. Добре дошъл пак.
Би ли ми обяснил кое е аргумент и кое е факт в този цитат :

"Какъв е тоя писач, Ясен Бориславов, има ли връзка с Лена Бориславова. Вероятно няма роднинска връзка, но по глупост са брат и сестра"

Намира се най-отдолу в тази същата статия, авторът му сигурно ти е известен.

И един съвет от мене. Когато атовете се ритат, магаретата по-добре да стоят настрани. Особено ако IQ-то им е по-малко от номера на обувките.