Игра на живот: Как социалният рейтинг определя живота в Китай

Елена Николова 13 януари 2021 в 12:54 24253 0

Снимка Kevin Hong

Отиваш на гарата, но отказват да ти продадат билет за влака. Оказва се, че не можеш да си купиш и самолетен и да напускаш страната. Забранено ти е да кандидатстваш за виза. Не можеш да си купиш апартамент, дори и да имаш финансовата възможност, нито да изпратиш детето си да учи в някое елитно училище. Не можеш да си намериш и хубава работа.

Оказва се, че имаш прекалено нисък социален рейтинг или си включен в черен списък на страната – макар и без да подозираш.

Този сценарий наподобява сюжета на Оруеловата дистопия "1984". Всеки е наблюдаван, по-всяко време, а от поведението и мислите ти зависи социалният ти статус.

С тази реалност се сблъскват стотици китайски граждани, които не знаят за съществуването на Системата за социален рейтинг. Разбират за нея чак когато ги удари пряко и бъдат санкционирани. До края на 2020 г. тя функционираше само в част от китайските провинции, но от 1 януари 2021 г. системата за доверие беше въведена в цялата страна.

Какво представлява китайската система за социален рейтинг?

Рейтинговата система (Система за социален кредит) е съвкупност от бази данни и процеси за наблюдение и оценка на надеждността на физическите, юридическите лица и правителствените организации.

Информацията се управлява от Националната комисия за развитие и реформи (National Development and Reform Commission), Китайската народна банка (People’s Bank of China) и от съдебната система на страната.

Повечето от данните се събират от финансовите, държавните и полицейските регистри, от агенциите по вписванията или от онлайн кредитните платформи. Китайското правителство използва и алтернативни методи за получаване на „необходимата“ информация чрез камерите за видеонаблюдение, социалните мрежи и смартфоните.

Какво е социален кредит ?

Социалният кредит представлява досието на всеки един китайски гражданин (както и пълна информация за компаниите и правителствените организации).

Съставя се от социалния статус (женен ли си, имаш ли деца, имаш ли образование, какво е то и пр.), както и от социалния рейтинг на хората, с които общуват.

Гражданите получават кредити (точки) за всяко едно свое „добро“ дело и съответно им се отнемат при аморално поведение, като началният рейтинг на всеки е 1000 точки.

Ако имат над 1050 кредита, могат да се издигнат до образцов гражданин – AAA. Ако нарушават обществените правила, наложени от държавата, рейтингът им може да спадне до индекс C или D (по-малко от 599 точки).

Китайската комунистическа партия твърди, че иска да създаде честно и съвестно общество и да накаже тези, които се противопоставят на новоизграденото доверие в обществото.

Според системата, която вече е валидна за цялата страна, социалният рейтинг може да се повиши, ако гражданинът участва в благотворителни инициативи, грижи се за възрастните хора, ако е готов да помогне на околните, кръводарява, има изрядна финансова и кредитна история.

Системата отнема кредити, ако бъде нарушен законът за движение по пътищата, за участие в антиправителствени протести и акции срещу властта и разпространението на съобщения срещу нея, участие в секти и незаконни организации и др.

Как работи системата на социалния кредит?

Системата за социален кредит съставя оценка както на физически лица, така и на компании, след като събере, обобщи и анализира информацията от различните източници.

Например фирмите, освен счетоводна информация, трябва да предоставят на държавата и списък на партньорите и доставчиците, с които работят. На техния рейтинг могат да повлияят негативни практики, липсата на доверие на потребителите или на доставчиците, след което да бъдат санкционирани.

Лицата, които се считат за неблагонадеждни, могат да се сблъскат с редица ограничения като одобрението за заеми, рестрикции при пътуване, затруднения при намирането на работа, както и такива в областта на образованието.

В някои китайски провинции, в опит да се насърчи „доброто“ поведение, са въведени стимули като гарантиране на приоритет при използването на здравни услуги и премахването на задължителния депозит при наемане на общинско жилище.

Физическите лица и компаниите, които са включени в черен списък (под 599 точки) за леки нарушения, могат да кандидатстват за възстановяване на статута им, когато са изплатили дълговете си и са поддържали добра кредитна документация за определен период от време.

Според доклад за корпоративната социална кредитна система, публикуван от Европейската търговска камара в Китай през 2019 г., механизмът за възнаграждение не е толкова развит колкото санкциониращия. В него се посочва, че санкциите не се ограничават само до глоби и съдебни разпореждания. Това означава, че компаниите, които са попаднали в черния списък на страната, могат да бъдат подложени на по-високи нива на инспекция, да бъдат изключени от преференциални политики като субсидии и данъчни отстъпки, както и да бъдат изправени пред ограничения за участие в обществени поръчки.

През 2001-2002 г. на отделни места в континентален Китай беше въведена друга подобна система за обществено наблюдение - тип мрежа. Първоначалната ѝ цел е по-ефективната комуникация между бюрата за обществена сигурност. В рамките на няколко години мрежата е адаптирана така, че да подобри проследяването и наблюдението на определени лица.

Тази система прерасна в кредитна. Заради многобройно население и неизвестния брой граждани, които имат кредитни задължения, през 2013 г., върховният съд на Китай състави „черен“ списък на длъжниците - близо 32 хил. души.

През 2015 г. Системата за социален рейтинг се превърна в проект за „социален кредит“. За да го притежаваш, не само трябва да си финансово изряден, но и да отговаряш на определени морални и социални характеристики, като това да си добър гражданин, да работиш, да уважаваш държавата и да не нарушаваш правилата, които е наложила.

Китайската комунистическа партия смята, че подобна обществена система би могла да върне изгубеното доверие между гражданите и да изгради неутрална 3-та страна, която да отсява „правилното“ от „грешното".

Китай е населен от близо 1,393 млрд. души. Въвеждането на подобна система за социален рейтинг е поетапен процес, който изисква предварителна подготовка и стабилен план за бъдеще. Затова през 2015 г. Китайската народна банка даде лиценз на 8 компании да започнат изготвянето на инфраструктура за система за кредити. Сред тях са Sesame Credit, собственост на Alibaba Group, Tencent, както и най-голямата в Китай услуга за споделени пътувания и онлайн запознанства Didi Chuxing и Baihe.com.

Някои частни фирми също подписаха договори за създаване на основна инфраструктура на социалната кредитна система с администрациите на отделните провинции. Според последните публикувани данни, към март 2017 г., в наблюдението на социалния рейтинг са участвали 137 компании.

За да се провери доколко работи системата, бяха избрани и няколко градове-модели, в които да бъде тествана - Хангджоу, Нанджин, Ксиамен, Ченгду, Сужоу и Ронгченг.

Защо Китай се нуждае от системата?

Основната причина Китай да въведе Системата за социален рейтинг е многобройното население на страната и по-лесният контрол на населението чрез базите данни и съставянето на пълен профил на всеки един гражданин, компания или организация. По този начин държавата може да получи достъп до индивидуалните предпочитания за пазаруване, обкръжението, движението в страната (кой влиза в нея и я напуска), решения за смяна на работата, семейно и финансово положение, образование и пр.

Само Китай ли използва такава система?

Китай не е единствената държава, която съставя социален рейтинг на своето население.

Във Великобритания съществуват подобни микросистеми, които събират данни като финансовата надеждност на гражданите, дали си плащат редовно наема и пр. Те се използват за филтрирането на кандидатури за работа, одобрение за кредит, определяне на достъпа до социални услуги и др.

Според информация от медиите, Русия също има план за изготвяне на дигитален профил на своите граждани, като той ще е базиран отново на техните постижения през годините.

През 2017 г. Венецуела, заедно с китайската телекомуникационна компания ZTE, започна разработването на т. нар. „карта на отечеството“ ("carnet de la patria"). Това е смарт-карта, която включва информация като датата на раждане, семейния статус, заетост и доходи, притежавани имоти, медицинска история, получени държавни помощи, присъствие в социалните медии и членство в политическа партия.

В САЩ също се използва кредитен рейтинг, който оценява кредитоспособността на потребителите и възможността да изплатят дълговете си.

Любопитно

Концепцията за Системата за социален рейтинг се базира на меритократична система на Шан Ян, използвана още през късния период на „Воюващите държави (провинции)“ в Китай. Пример за това са реформите, които той въвежда: предоставя земя на войниците на база на техните постижения и съответно я отнема от тези, които откажат да се борят за нея; награждава фермерите, които надвишават квотите за реколта и поробва тези, които не ги изпълнят. По този начин се толерират и наказват личните качества и проявления. Ян прокарва теориите за създаването на стандарти и третирането на хората в обществото като едно цяло още в древен Китай.

Такава система съществува и при режима на управление на Мао. Тогава отново междинен продукт между индивида и Китайската комунистическа партия е осигуреното работното място и добро поведение в замяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови