Аз такъв чудесен парламент не съм виждал от Великото народно събрание

OFFNews 19 април 2021 в 14:44 29278 0

Много хора за пръв път от десетилетие гледат и слушат парламента по една много проста причина - от първите два часа на този парламент се разбра, че спорът за това каква промяна трябва да настъпи, за да излезем от там, където бяхме вкарани, се премести в парламента, където му е мястото.

Това коментира пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

Затова цялата тази енергия и страст се изливат там, защото се спори за бъдещето, накъде да тръгнем. Което е важно, защото при недействащ парламент, спомнете си, спорът беше на улицата – протести и контра протести. За да има решение – всичко това трябва да влезе в парламента. Аз такъв чудесен парламент не съм виждал от Великото народно събрание. Има страшно ниво на емоции и заряд, защото има и много неопитни хора, които тепърва се учат как да имат парламентарно поведение, каза още той.

"Относно старите кучета и новобранците - това се опита в някакъв смисъл да наложи ГЕРБ на втория ден, когато викаха и тропаха по банката и не си допуснаха собствения финансов министър да докладва. Задава се гонка по устав, както се казва в казармата", смята политологът.

Според Дайнов Конституцията е напълно ясна - нито секунда не може да има ситуация, в която да няма правителство. Докато не се излъчи новото правителство, функционира старото, макар и в оставка. "Всички забравят, че Жан Виденов подаде оставка декември 1996 г., а падна от власт на 4 февруари 1997 г.", припомни той. 

А за това дали Бойко Борисов може да не отиде в Народното събрание - то може, но не бива, обясни проф. Дайнов. "Повече от година не е стъпвал, а един от последните пъти, когато стъпи, каза: "Аз на тези повече няма да им идвам". Той почти успя да преодолее разделението на властите, при което изпълнителната власт изпълнява решението на парламента, защото тя е подчинена на парламента. И няма как министър-председател, привикан от парламента, да не се яви", категоричен е Евгений Дайнов.

Той добави, че е антиконституционно, антидемократично и анти-всичко, което се сетите, ако премиерът да не се яви в Народното събрание, когато е повикан там.

"Подозирам, че Борисов продължава да играе играта, която гласи, че нищо толкова важно не се е случило, в парламента са един безделници, от тях нищо не зависи, аз няма да им ходя. Мисля, че той няма да отиде", каза още той. 

Дайнов добави, че много го радва да наблюдава как ГЕРБ имат поведението на БКП-БСП: "Точно същите, същото цупене, същите опити да се внуши, че "тези новите дойдоха и нищо не знаят, само ние знаем, защото сме родени да управляваме", същите преувеличени страхове". 

По думите на политолога е изключително недостойно, подло и долнопробно поведение на ГЕРБ сега, като внушават на своите избиратели, че те ще бъдат изтребвани от някого." Поне от пет години предупреждавам, че ГЕРБ се превърнаха в БКП - същите инстинкти, рефлекси, език, грубиянско отношение, презрително. Сега плашат избирателите си, че някой ще ги пъха в концлагер. ГЕРБ се самолишиха от правото да управляват", заяви още той.

Според него БСП и ДПС, за да са в крак с времето, засега действат в унисон с протестните партии и може би тези партии най-много объркват картите на ГЕРБ, защото имат поведението на нови партии.

"Корнелия Нинова се опита да изчисти по свръхбърз начин това, че хората не възприемат БСП като анти-ГЕРБ партия заради двойственото поведение на БСП към протеста миналата година. Сега БСП се опитва да бъде по-революционна от новите партии в парламента", подчерта политологът.

Това е поредната смехория на Борисов, каза Дайнов относно думите на премиера в оставка, че ДПС и Демократична България работят заедно и вече няма да има акции на Росенец: "Той вече си измисля по една неистина на всеки пет минути. Беше по една на ден". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови