ГЕРБ направи цирк в парламента и унижи собствения си министър

OFFNews 16 април 2021 в 17:51 12979 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Депутати от ГЕРБ провалят изслушването на собствения си министър на финансите Кирил Ананиев в пленарната зала на Народното събрание.

С тропане по депутатските банки и викове "Мутри, вън!" и "Таня, вън!" депутатите от ГЕРБ провалиха изслушването на собствения си финансов министър Кирил Ананиев. Той трябваше да бъде изслушан за състоянието на публичните финанси на държавата.

Самият Ананиев изпадна в крайно неловко и унизително положение. Въпреки подканянията на председателстващата заседанието Татяна Дончева, Ананиев не зае мястото на трибуната, видимо недоволен от шума и напусна пленарната зала.

Недоволството и тропането на ГЕРБ беше насочено към Дончева. Димитър Главчев от ГЕРБ, който също беше председател на парламента, няколко пъти поиска да бъде изслушан вицепремиерът Томислав Дончев по силата на временно действащия стар правилник на парламента. Според него министри могат да поискат и да направят изявление във всеки момент.

Дончев замества премиера Бойко Борисов, който излезе в отпуск, след като стана ясно, че ще бъде извикан в парламента. Той беше дошъл да говори вместо министър-председателя за Националния план за възстановяване и устойчивост.

Татяна Дончева отказа да допусне веднага вицепремиера до парламентарната трибуна с обяснението, че точката в дневния ред на заседанието предвижда изслушване на Борисов, а не на заместника му Дончев. Дончева каза, че вицепремиерът ще получи думата, но в момента са на следващата точка и прикани министър Ананиев да започне да говори.

Главчев цитира член 65 от правилника на Народното събрание. Той гласи: "Членовете на Министерския съвет имат право да присъстват на заседанията на Народното събрание. Те могат да вземат думата винаги, когато я поискат. Председателят на Народното събрание може да определя времето, през което министрите говорят по определен въпрос".

Томислав Дончев също си тръгна, демонстративно махайки на депутатите. 

След прекъсване и председателски съвет изслушването на министъра на финансите беше отложено за сряда, 21 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови