OffNews.bg

София Филм Фест в Кюстендил от 7 до 22 август (програма)

В рамките на три седмици – всеки петък и събота от 7 до 22 август, на Площад „Велбъжд” - Арката жителите и гостите на Кюстендил ще се радват на кино на открито, което ще предложи специална селекция от 12 филма от най-новото българско и световно кино.

Входът за прожекциите е свободен.

Третото издание на „София Филм Фест в Кюстендил” ще бъде открито в 21:00 часа на 7 август с големия победител на 19-ия СФФ – "Урок" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Филмът беше отличен с Голямата награда „София - град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм, наградата на ФИПРЕСИ, в Сан Себастиан ’14 получи наградата за най-добър нов режисьор, в Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман”, в Солун ’14 беше отличен за най-добър сценарий и с приза „Бронзов Александър”, в Токио ’14 получи Специалната награда на журито, а наскоро филмът бе номиниран за Наградата ЛУКС на Европейския парламент. По традиция директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще открие лично изданието на фестивала в Кюстендил.

Филмът разказва историята на Надежда, гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния ѝ живот. Тя е уведомена, че банката ще ѝ отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно.

Първата фестивална вечер ще предложи на публиката още едно изкушаващо заглавие, а именно филма на унгарския режисьор Кондрел Мундруцо - „Белият бог”, носител на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан ‘14 и най-симпатичната награда от един от най-авторитетните фестивали в света - „Кучешката палма”, присъдена на две от 250-те четирикраки звезди. Начало – 23:00 часа. Сюжетът на „Белият Бог” е сюрреалистичен и предизвикателен. В подкрепа на чистото родословие на кучетата нов закон въвежда тежък данък на смесените породи. Собствениците започват да изоставят кучетата си и скоро приютите се препълват. 13-годишната Лили прави всичко възможно, за да защити своя любимец Хаген, но в крайна сметка баща й го изгонва на улицата. Хаген и симпатичната му господарка отчаяно се търсят един друг, докато един ден Лили губи надежда.

На 8 август от 21:00 часа зрителите ще имат възможност да видят носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар - „Левиатан” на Андрей Звягинцев. До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва.

Продължаваме в 23:30 часа с филма на Братя Дарден - „Два дни и една нощ”, получил многобройни номинации, включително за „Златна палма” на Кан’14. В главната роля зрителите ще видят талантливата и очарователна Марион Котияр.

Сандра има един уикенд да спаси работата си. Шефът на малката фабрика, където работи, е предоставил на служителите избор: или някой ще бъде уволнен, или никой няма да получи бонус тази година. Сандра наскоро се е върнала от болнични и затова тя ще бъде уволнената.

Вторият фестивален уикенд стартира на 14 август от 21:00 часа с уникалният филм на Вим Вендерс „Солта на земята”. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество.

Вторият филм за вечерта започва в 23:30 часа и се казва „Чудесата” на талантливата режисьорка Аличе Рорвахер със специалното участие на Моника Белучи. Джелсомина живее с родителите си и трите си по-малки сестри в отдалечена ферма в Умбрия. Баща й държи семейството далеч от изкушенията на съвременния свят и вярва, че единственият безопасен начин на живот е завръщането към природата. Основният доход от леха зеленчуци и кошери с пчели поддържа възрастните и децата много близки, но отношенията им започват да се влошават с пристигането на Мартин – проблемен младеж, когото приемат като част от програма за превъзпитаване.

На 15 август продължаваме в 21:00 часа с българско заглавие „Омбре” на режисьора Захари Паунов. Публиката на Кюстендил ще се срещне с представители на филма и ще научи интересни факти около неговото създаване. 30-годишният Ангел живее в големия град, но все не успява да намери своята посока в живота. Един ден решава, че трябва да емигрира от България, но няма пари. За да ги набави, приема да прекара пратка с наркотици от града до крайграничен пазар. Там обаче се сблъсква с бруталността на местните дилъри и е принуден да бяга в гората на близката планина, където попада в лагера на група мъже, произвеждащи дървени въглища.

Вечерта завършва с филма на режисьора Фатих Акин „Раната” от 23:00 часа. Мардин, 1915. Една вечер турската полиция прибира всички мъже с арменски произход, включително и младия ковач Назарет Мануджиян, който е разделен от семейството си. Години по-късно, оцелял след ужасите на геноцида, той научава, че двете му дъщери са живи.

На 21 август в 21:00 часа даваме старт на първия ден от последния фестивален уикенд с филма на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон „Диви истории”. Филмът е съставен от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл.

Същият ден от 23:00 часа в програмата е включен филмът „Феникс” на един от водещите съвременни немски режисьори - Кристиан Пецолд. Оцелялата след концентрационен лагер Нели Ленц е обезобразена и се подлага на пластични операции, за да заличи белезите си. Тя постепенно се завръща към нормалния живот в Берлин след края на Втората световна война и игнорирайки предупрежденията на приятелите си, решава да намери Джони – съпруга си, който може би я е предал на нацистите.

Третото издание на фестивала ще завърши на 22 август с два филма, които безспорно ще заинтригуват зрителите. Първият от тях започва в 21:00 часа и е един най-успешните български филми перз последните няколко години – „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев. Публиката ще се наслади на брилянтната актьорска игра на Асен Блатечки и Ованес Торосян. Филмът, подобно на своя предшественик - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, се появява, за да разкаже една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Митьо и неговият син Васко живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за грях, извършен преди 25 години.

Финалът на фестивала ще поставим в 23:00 часа с филма „Водачът”, чиито режисьор е любимеца на публиката Томи Лий Джоунс. 31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача от своята църква да придружи на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си. На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да й помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии.