Ива Йорданова подаде оставка

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2014 в 19:19 6002 31

Снимка Ива Йорданова.

Назначената за зам.шеф на Агенцията за българите в чужбина Ива Йорданова подаде оставка.

Йорданова изпрати писмо до медиите, с което аргументира решението си. OFFNews.bg научи, че тя незабавно ще депозира оставката си в Министерския съвет. E-mail-ът, от който е изпратено писмото, е на Ива Йорданова, разбра още OFFNews.bg.

Публикуваме писмото в пълния му вид:

Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник -председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ).

Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат.

Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.

Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения.

Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни.

Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор „Българи в чужбина“ през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси.

Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.

Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора.

Ива Йорданова

Оставката на Йорданова идва, след като на 16 октомври тя бе назначена за зам.-директор на Агенцията за българите в чужбина.

Връзката на Йорданова с Божидар Лукарски и позицията й на председател в Контролния съвет на партията на Меглена Кунева ДБГ (Йорданова беше на поста до 22 август тази година) провокираха вълна от недоволство срещу назначението.

Йорданова стана известна и с участието си в конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави".

Българи, живеещи в чужбина, изразиха възмущението си от непрозрачното назначение чрез писмо, изпратено до служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, вицепремиерът Илияна Цанова, ДАБГ и до самата Йорданова.

Българите изразиха възмущението си от факта, че при назначаването на Йорданова от Министерския съвет изтъкнаха, че тя има заслуги за организацията на предсрочните парламентарни избори, каквито всъщност не е имала.

Те настояха за конкретни критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначаване на отговорни позиции в ДАБЧ, за разработване и прилагане на ефективни политики за достигане на максимален брой българи в чужбина "не само по време на избори", за анализ на работата на Агенцията.

Подписалите писмото настояват и за конкретна програма за действие въз основа на анализите за подкрепа на интересите на българските граждани извън страната.

Въпреки критиките Близнашки и Цанова защитиха назначението на Йорданова, като служебният премиер дори нарече нападките сексизъм

Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк.

По времето на служебния кабинет Йорданова създаде мрежа от Фейсбук групи с българи в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 19:27

Всичко е организирано от 2 групи "ПРИЯТЕЛИ".
Едната са всички КОРУМПИРАНИ служители на Агенцията,които няма да получават повече пари в плик срещу документ за бълг.произход т.е.бълг.гражданство.Подкрепят ги "приятелите" им-децата и семействата на комунистите, живеещи на Запад(не в Москва).
Другата са "приятелчетата",борещи се за лидерското място на ДСБ в РБ и отстраняването,УНИЩОЖАВАНЕТО на конкурента-Лукарски.
ЗАТОВА компроматната пропаганда не спира.
Не че това е най-важното в момента за държавата.

22.10 2014 в 17:21

46 българи, живеещи в САЩ, Германия, Италия, Великобритания, Нидерландия, Гърция, Испания, Швейцария, Канада, Дания, Австралия, Австрия.
КАКВО СВЪРЗВА ТЕЗИ БЪЛГАРИ? КОЯ ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА?

22.10 2014 в 15:32

Ето го мъжът в семейството :)

22.10 2014 в 15:24

Професионален конкурс не се прави пред журналисти, а пред доказани специалисти. Пак грешка.....

22.10 2014 в 15:06

До "До хамалина-ТРОЛ"
Има значение на кой баща му, стринка му, любовника и т.н. са ДС или др. обвързани с високи държавни постове, защото шуробаджанащината в България е била и е нагла и противна практика, от която вече ми се повръща и си мисля, че всеки достатъчно интелегентен човек би трябвало да се чувства като мен.
90%, ако не и повече от така наречените "конкурси" са предварително нагласени.
Тази система трябва да се промени и тези практики трябва да се изкоренят иначе ще продължаваме да тъпчем в същата помийна яма, в която се намираме от 65 години

22.10 2014 в 14:56

Достойна постъпка и достойна оставка на една хубава жена, "виновна" пред "българите в чужбина" единствено с фактът, че е приятелка на известен политик! Чудя се просто докога този "много малък, но изключително прост народ", по думите на един още по-прост българин, набеден за политик, ще се занимава с бельото на себеподобните му, докога ще завижда, злорадства, клюкарства и оплюва тези, които са поне няколко класи над него във всяко едно отношение, само защото по никакъв начин няма как да достигне до тяхното ниво, ерудиция, образованост и компетентност?!?

22.10 2014 в 14:24

Стига сте писали едно и също-нямате сили и мозък за друг текст!
Хайде да спрем вече с това, на кого бащата, дядото, тъста, свекъра, шурея, шуренайката ... са агенти на ДС. Ако тръгнем да ги проучваме, едва ли ще остане някой "чист", който да заема управленски постове. Този позор, наследен от комунизма, ще го носим още дълго време. Да видим колко истински агенти на ДС са в управлението на страната, а на колко от депутатите на БСП бащите са истински убийци (виж този на депутата Боруджиева).

22.10 2014 в 14:04

Баща й стартира професионалната си кариера като нещатен, а по-късно продължава и като щатен сътрудник на Държавна сигурност. Още през 1973 г. Евгени Йорданов е вербуван като нещатен сътрудник на Трето управление на ДС – Военно контраразузнаване. През 1982 г., вече като щатен служител на ДС, Йорданов е назначен във Втори отдел на ДС – външно наблюдение и проучване. През 1986 г. е преназначен в Шесто управление на ДС – борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви. След промените през 1989 г., при мандата на министъра на вътрешните работи от СДС Йордан Соколов, щатният сътрудник на ДС е уволнен от системата. Бащата на Йорданова се връща в МВР в края на 2003 г., когато главен секретар на вътрешното министерство е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. До 13 юли 2006 г. Евгени Йорданов е началник на Направление "Български документи за самоличност" при ДНСП-МВР. /БГНЕС http://news. bgnes. com/view/1193105
2014-10-22 13:52:31

22.10 2014 в 11:51

за НЕКОМПЕТЕНТНОТО мнение от IP
По правилно е,защото ДО СЕГА НИКОГА не е бил провеждан конкурс за тази длъжност!
А сега корумпираните служители на Агенцията се страхуват,че няма да имат повече пликове с пари и организираха ПРИЯТЕЛИТЕ си от чужбина и тук, та да си е всичко по старому.