Ден 50: Протестът продължава има и контрапротест

OFFNews 27 август 2020 в 20:20 4330 0

Вероятно тази вечер ще бъдат пускани балони в цвета на националния флаг .

В 50-ата вечер на протестите в София на пл. „Независимост“ започнаха да се събират демонстранти. Според репортера ни, малко преди 20 ч., хората излезли да искат оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били по-малко от предните дни.

За четвърта поредна вечер противници на блокадите в центъра на столицата се събраха пред пилоните на НДК и преминаха в шествие до храм „Св. Неделя“. Около петдесетина души поискаха и оставката на президента Румен Радев, когото определят като „разединител на нацията“. Подготвени са и две подписки, обясни един от организаторите на контрапротеста Николай Колев: „Досега хората се подписваха в сигнала до прокуратурата за извършени престъпления, който конкретно ще бъде подаден срещу лицата, които са отговорни за всичко това – т.нар. Отровно трио, разни бизнесмени зад граница и други политици. А сега искаме да формулираме простото, ясно и конкретно искане да бъдат премахнати блокадите“.

По-рано днес гражданско сдружение БОЕЦ имаше акция пред Съдебната палата в София, както и в Пловдив.

Днес имаме юбилей, днес е 50-ят ден, заяви Арман Бабикян. Затова решихме да вдигнем високо трибагреника на България, за да знаят всички, срещу които се събираме и всички заради, които се събираме вечер тук, защо сме на този площад, най-високо за нас на този площад не стоят личните ни пристрастия, а желанието ни България да стои над всичко, демокрацията да стои над всичко, законността да стои над всичко и най вече над мафията. Честит ви 50-и ден, заяви още Бабикян. Надявам се, че балоните летят достатъчно високо, та да ги видят добре – бяло, зелено, червено

"Стена на позора" е поставена край фонтана на президентството, където е и подиумът, на който ораторите се обръщат към протестиращите в центъра на София.

Арман Бабикян призова гражданите да поставят на нея снимки на политици, които смятат, че заслужават това, а политиците, които ще минават покрай нея, да направят нужното, за да не видят снимките си.

"На 2-ри септември ще покажем нашата сила...Този който положи подписа си на конституцията на Борисов, името му ще стои на тази стена на позора", каза младо момиче, на която и беше дадена думата. Да не им позволяваме да бетонират властта, призова тя. "Трябва да сме хиляди на 2-ри септември. Всеки да носи от собствените си яйца и домати", заяви тя.

Три победи

Днес имаме три малки победи, заяви пред присъстващите адвокат Минчо Спасов. Той съобщи, че Софийският градски съд е отменил гаранцията на младежа, участвал в конфликта с жена - шофьор на Ситняково. “Прокурорските преписки не отиват в съда, защото ако отидат, там се вижда колко кухи и лишени от основания са”, каза Спасов. Той припомни, че днес е отменена гаранцията и на младежа, изцапал с боя Съдебната палата.

"Съдът днес сезира прокуратурата, че водачът на лекия автомобил е извършил престъпление. Съдът каза: Не могат да се газят протестиращи," заяви Спасов като подчерта, че това е третата победа днес на протестиращите. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Мен не ме е страх

Адвокат Николай Хаджигенов призова протестиращите да повтарят “мен не ме е страх”. “нас не ни е страх”, докато не постигнат целите на протеста. Те са оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

След като изслушаха по традиция химна, шествието се отправи към блокадата на Орлов мост към 21 ч. Парламентът е охраняван от двойна блокада полиция. 

Протест и в Пловдив

Стотици пловдивчани и този четвъртък се събраха на пл. "Съединение", за да поискат за пореден път оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Те се събираха повече от час пред паметника на Съединението. Протестният митинг започна с химна на България. От импровизираната трибуна се изказаха няколко души, сред които Асен Костов, един от организаторите на протеста. "Искаме веднага оставка на цялото правителство, назначаване на служебно правителство и нови избори." Той поясни, че оставката на няколко министри не удовлетворява протестиращите и заяви, че всеки четвъртък ще се събират на площад Съединение.

С викове оставка протестиращите потеглиха в шествие по Главната пешеходна улица на Пловдив, минаха през площад "Стефан Стамболов" и продължиха по затворения бул. "Цар Борис III Обединител", а преминавайки през тунела и този четвъртък пяха химна на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков