Зрелостниците отново сигнализираха за проблем. Този път с втората задължителна матура

OFFNews 20 май 2024 в 20:56 1588 0

Снимка Архив

Зрелостници от Бургас сигнализираха за проблем по време на втората задължителна матура днес. Те разказват пред Нова, че текстът, който е трябвало да слушат по време на изпита по английски език, не се е чувал добре и им е отказан четец. Според тях това ще повлияе на оценките им.

От Министерството на образованието и науката обаче обясняват, че записите са прослушани от комисия от оценители и няма установени нередности. Ще бъдат проверени и устройствата, от които записите са пускани на учениците. Извън този казус, петима ученици са хванати да преписват и работата им е била анулирана.

"Изобщо не се чуваше, многократно помолихме за четец, но ни беше отказано", споделя ученичката Мария.

Друг зрелостник разказва, че е седнал на първия чин до тонколоните, но не е разбрал нищо, защото "звукът е бил ужасен". 

Родители и ученици са подали жалба в Инспектората по образованието в Бургас, като настояват да бъде повторена първата част от изпита.

Традиционно най-предпочитания предмет за явяване на втора задължителна матура е английският език. И тази година учениците, които са заявили полагане на втора матура по английски език профилирана подготовка са 12 000 души.

В събота стана ясно, че проблем е имало и на матурата по български език и литература. Оказва се, че някои зрелостници са получили различен вариант на изпита. Зара Рушанова е била затруднена от задача от първия модул на изпита, където трябва да се отговори на въпроси по диаграма, свързана с рекламата в телевизиите.

"Стигнах до въпросната задача на страница 3, Текст 2, на която всъщност аз се затрудних, не можах да намеря логика в задачата", казва Зара.

Оказва се, че в изпитния ѝ вариант диаграма - няма.

"Установихме, че при мен тази диаграма изобщо не присъстваше, при мен имаше само цифри без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логика не намерих в самата задача, което всъщност ме затрудни и забави", разказва още тя.

Зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова днес съобщи, че техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Онлайн банкиране без такси? Вече е възможно