Над 50% от гласувалите в анкетата на OFFNews подкрепят протеста на университетите

OFFNews 20 май 2024 в 12:15 1023 1

Дипломиране

Снимка Interimage

Студент

Над 50 на сто (54,34%) от гласувалите в анкетата на OFFNews подкрепят протеста на университетите. 

На 15 май - в деня, в който Съветът на ректорите обяви, че държавните висши училища са в стачна готовност заради недостатъчното финансиране на ВУЗ-овете, попитахме читателите на OFFNews

"Подкрепяте ли протестите на университетите?". 

Възможните отговори бяха: "Да", "Не" и "За първи път чувам, че ще има протест". Възможност за гласуване имаше до вчера - 19 май, ден преди началото на стачката. 

В анкетата са гласували общо 865 души, като 470 от тях подкрепят позицията на висшите училища. 41,50% (359 души) са против стачките, а едва 36 от гласували не знаят за протеста. 

Днес стана ясно, че служебното правителство отпуска общо близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища. Утре на среща на Министерството на образованието и науката с представители на Съвета на ректорите и синдикатите предстои да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите, завършва съобщението.

Междувременно председателят на синдикат "Висше образование" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева заяви пред БНР, че Конфедерацията е за отлагане на протестните действия. "Не може по време на успешни преговори да правиш протести", обясни тя. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  22553

  1

  dolivo

  20.05 2024 в 19:13

  ей, вместо да затворите 1/2 поне от ненужните "университети", не , дай да ги хрантутим.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София