Българин ще атакува квота за Младежката олимпиада 2018 и за Олимпиада Токио 2020 в спортното катерене

OFFNews 01 август 2017 в 17:06 2852 0

През 2016 г. Международният олимпийски комитет гласува спортното катерене да бъде включено в програмата на Олимпиадата в Токио през 2020 г. и в Младежките олимпийски игри  в Аржентина през 2018 г. На състезанието в София ще наблюдаваме част от бъдещите участници в тези глобални спортни форуми, като се надяваме сред тях да има и българи.

„За нас е огромно признание домакинството на подобно престижно състезание, вярвам, че в новата зала ще предложим отлични условия на състезатели, треньори, рефери и официални лица,“ заяви на пресконференция днес в ИнфоЦентър София2018 Петко Тотев, председател на БФКА. "Надпреварата е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, като квалификациите в трите възрастови групи ще бъдат в събота, а в неделя са финалите от 9 до 14 ч., след което от 14.30 ч. е официалното закриване,“ допълни Дора Маринова, организационен секретар на БФКА.

През последните години България има определени успехи в детско-юношеското катерене. Благодарение на откритите в различни градове на страната изкуствени катерачни стени, усилията на БФКА и на амбицията на няколко много успешни състезатели в близкото минало, а сега треньори, България стои достойно в клуба на страните развиващи катерене и алпинизъм.

Най-големите ни надежди са свързани с името на състезателя на клуб „Алтиус“ Петър Иванов, 17-годишен ученик в Първа английска гимназия. Този млад мъж успя през последните 3 години да завоюва за България множество купи и награди в неговата възрастова група в състезанията в дисциплина боулдър, но се представя повече от отлично и в катеренето за трудност и за скорост, и се развива като един комплексен катерач, към който се гледа с огромно уважение, съобщава www.sofia2018.bg.

„Надявам се състезанието пред родна публика да ме амбицира допънително за предстоящото Световно първенство в Инсбрук през септември, на което ще се определят участниците в Младежките олимпийски игри следващата година в Буенос Айрес. Любимата ми дисциплина е именно боулдър, но ще трябва да съм всестранно подготвен, тъй като квалификациите включват и трите вида катерене - боулдър, трудност и скорост. Мечтата ми е да представям България на Младежката олимпиада 2018, а защо не и на Олимпиадата в Токио през 2020 г.,“ каза Петър Иванов по време на срещета с медиите днес.

Неговият треньор и легенда на този спорт у нас Васил Киров разясни системата, по която ще се определят участниците на предстоящите младежки олимпийски игри. 13-те най-добри на Световното в Инсбрук плюс континенталните шампиони и един представител на домакините ще запълнят квотата от 20 състезатели при юношите, същата е и системата при девойките.

Петър Иванов е европейски шампион и носител на европейската купа за боулдър 2015 г. в групата на Youth B (14-15 г.) и носител на европейската купа за 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 г. в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във временното класиране за ЕК Петър Иванов е на трето място в неговата възрастова група. През 2017 г. Петър постига много добри резултата и в състезанията за трудност - 2-ро място на ЕК в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.

Катеренето има дълга история, по-дълга от тази на повечето съвременни спортове. От всички нас – състезатели и любители, медии и спонсори, институции и сдружения, зависи катеренето да получи признанието, което заслужава и като спорт и като дисциплина, развиваща личността и талантите на младите хора, техните лидерски качества, дисциплина, която е в духа на нашето високотехнологично, забързано и изпълнено с предизвикателства време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови