Маратон на приятелството – тази неделя в Плевен

Събитието се очаква да привлече над 500 участници от различни държави и на възрасти от 4 до 80 години

OFFNews 17 май 2018 в 10:20 10252 0

В неделя – 20 май, ще се проведе петото издание на "Маратон на приятелството“ в Плевен. Състезанието се превърна в най-голямото и цветно спортно събитие в региона и тази година се очаква да привлече отново голям брой участници от различни държави.

Сред записалите се за различните дисциплини до момента са хора от страни като Непал, Русия, САЩ, Великобритания, Румъния, Испания Франция, Германия, Македония, Нидерландия, Норвегия, Швейцария и други. Освен с разнообразен произход, участниците в събитието впечатляват и с широк възрастов диапазон. 71-годишен швейцарец до момента е най-възрастният регистриран за дългите дистанции. В бягането на 3 км пък отново ще се включи 80-годишният бай Христо, който традиционно оглавява градския крос.

Освен ветерани, част от състезанието ще станат и голям брой деца – в програмата му за поредна година присъства специален детски маратон с дистанции, съобразени с възрастите на малките участници. Най-младите записани са във възрастовата група 6 до 7 години, но се очаква отново да се включват и по-малки участници, включително бебета в колички, придружени от родителите си.

Дисциплините, за които се записват участниците, също са разнообразни и дават възможност за изява както на опитни спортисти, така и на любители и на хора, които искат да направят своите първи стъпки в бягането. Изборът може да бъде направен между класическата маратонска дистанция от 42,2 км, полумаратон (21,1 км), щафета (2х10,5 км), безплатен градски крос (3 км) и детски маратон. Най-голям брой записани до момента има за дисциплините маратон и полумаратон, които са и най-предизвикателни и атрактивни.

Всички хора, които се запишат за някоя от дългите дистанции на състезанието (маратон, полумаратон и щафета), тази година отново ще могат да подкрепят каузата на събитието. Част от средствата, набрани чрез таксите за участие, се отделят за дейности, свързани с развитието на град Плевен. В тази връзка, в петък (18 май) ще бъде открита площадка за шах в парк "Кайлъка", изградена с подкрепата на "Маратон Плевен". По време на откриването й ще бъде обявена и каузата на събитието за следващата година.

Друга дейност на организаторите на събитието, която е свързана с развитието и популяризацията на района, е насочена главно към участниците от Румъния, които по традиция са голям брой. Специално за тях, както и за всички заинтересовани, е осигурена възможност за посещение на музея в чест на румънските войници в Гривица. Той ще бъде отворен на 19 май (събота) от 10:00 до 16:30 часа, а сред хората, които го обслужват, ще има владеещи румънски език. Музеят е посветен на участието на Румъния в Руско-турската война от 1877-1878 г.

Денят преди събитието (19 май), освен възможност за посещение на музея, е шанс и за късна регистрация за състезанието. При наличие на свободни места, записване може да бъде направено на място между 10 и 17 ч. В 17:30 ч. в зала „Катя Попова“ ще започне техническата конференция, а от 18 ч. традиционното "паста парти".

Стартът на маратона ще бъде даден в 9:00 ч. на 20 май (неделя) от реновирания централен площад на града. В 9:10 е началото на детския маратон, а от 9:30 на безплатния градски 3-километров крос "Аз мога". Церемония по награждаване ще има от 10 ч. сутринта за децата и "Аз мога", а от 14 ч. и за участниците на дългите дистанции.

Желаещите да станат част от събитието все още могат да се регистрират онлайн на адрес https://plevenmarathon.com/registration/. За 3-километровия крос "Аз мога", за детския маратон, както и за участници над 60 години участието е безплатно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови