Водещи пилоти отпаднаха от рали Дакар 2021 в етап 9

Mini диктува темпото при автомобилите, Honda доминира при мотоциклетите

Христомир Николов 12 януари 2021 в 17:08 2514 0

Деветият етап на рали Дакар 2021 започна с една разочароваща новина за феновете на Себастиан Льоб. Болидът BRX Hunter на деветкратния рали-шампион имаше сериозни технически проблеми във вчерашната 8-а отсечка, а за капак сервизният му камион също аварира. Французинът успя да отстрани повечето повреди, но с напредването на вечерта реши да не рискува и да се прибере в бивака на състезанието, с което стана ясно, че днес няма да стартира и участието му в надпреварата приключва.

Днешният етап, донесе още драми в класа на автомобилите, но не чак толкова сериозни като тази на Льоб. Насър Ал Атия бе големият губещ за деня, след като пасивът му спрямо Стефан Петерханзел в битката за титлата нарасна до почти 18 минути. Това се случи, след като в отсечката пилотът на Toyota два пъти трябваше да сменя спукани гуми, а за сметка на това лидерът на Mini X-Raid необезпокоявано взе етапната победа.

Лош ден имаше и Карлос Сайнц, който финишира деня на едва 11-о място, с 22:30 мин. изоставане от съотборника си в Mini. За щастие, натрупаният аванс от предните дни остави Матадора на третата позиция в генералното класиране, но вече е над час зад Петерханзел и на 44 минути зад Ал Атия. Победителят от миналогодишното рали, обаче, е твърд фаворит за третото място в класа, след като има час и 20 минути преднина спрямо Якуб Пржигонски (Toyota).

Голяма драма имаше и в класа на мотоциклетите, където един от претендентите за победата в рали Дакар 2021 е аут от надпреварата. Става въпрос за пилота на КТМ и двукратен шампион от маратона Тоби Прайс, който катастрофира тежко 155 км след старта и бе откаран в болница с фрактура на лявата ръка.

Допреди катастрофата Прайс водеше в етапа и можеше да детронира Начо Корнейо от лидерската позиция. Също заради катастрофа, от състезанието отпадна и пилотът на Husqvarna Лучано Бенавидес, който допреди инцидента се движеше в топ 10.

На другият полюс бяха нещата за отбора на Honda, който окупира челните три места в края на етапа около Неом. Етапната победа бе за Кевин Бенавидес, който изпревари с малко над минута Рики Брейбек и Начо Корнейо. Коренйо удържа лидерството в генералното класиране, а Бенавидес излезе на второ място след отпадането на Прайс.

Сам Съндърленд запазва третото място във временната подредба, но с 4-ото си време за деня, удвои пасива си спрямо водача до над 14 минути и половина. Между двамата е Бенавидес, с 11:24 мин. изоставане от съотборника си.

Топ 5 в категорията на мотоциклетите допълват другите двама пилота на Honda - Рики Брейбек и Хоан Бареда, съответно със 17:26 и 29 минути пасив на Корнейо. Японската марка има силите да окупира целия подиум на рали Дакар 2021, ако не се случи нещо непредвидено и ако, разбира, се преодолее Сам Съндърленд.

Нищо кой знае колко интересно не се случва при камионите, извън първата етапна победа на Мартин Мацек. Пилотът на Iveco, обаче, е едва 5-и в генералното класиране, на почти два часа след лидера. Камаз продължава със смазващата доминация при тежките машини, като Дмитри Сотников води убедително, с преднина от 45 минути спрямо съотборника си Антон Шибалов. Тройката допълва третият пилот на Камаз - Айрат Мардеев, с час и 13 минути изоставане от Сотников. На 4-о място е Алеш Лопрайс с Tatra, който има 1:30 часа пасив от лидера.

В класа на ATV-четириколките Мануел Анджуар удържа водачеството, въпреки натиска на Александър Жиру. Разликата между аржентинския и френския пилот във временната подредба е 19:28 минути. Челната тройка допълва Джовани Енрико, който днес се поздрави с етапната победа, но чилиецът е с 24 минути изоставане спрямо Анджуар. Следващите в класирането са часове назад след най-бързите пилоти.

В класа на SSV-бъгитата Франциско Лопез взе трета поредна етапна победа, но какво е положението в генералното класиране, ще стане ясно по-късно. Участниците в Dakar Classic, до редакционното приключване на материала, все още не са преодолели днешния етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови