Ваксинационният сертификат е безплатен, ако се вземе от мястото на имунизация

OFFNews 02 април 2021 в 08:58 3022 1

Снимка Архив

Сертификатът за приключила ваксинация срещу COVID-19 е безплатен, ако се взема там, където е направена имунизацията, обясни по bTV председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. 

Той уточни, че това е уредено с подписването на анекс към Националния рамков договор, който ще бъде обнародван в "Държавен вестник" днес.

„Държавата е длъжна да осигури всички мероприятия по ваксинацията на гражданите да са безплатни, защото сме в пандемия. Някои заведения в извънболничната помощ и някои общопрактикуващи лекари не бяха разбрали това и си сложиха цена. При положение, че държавата покрива тези разходи, никой няма право да иска пари. Всичко свързано с имунизацията е безплатно", каза д-р Маджаров.

По повод мерките той коментира, че винаги е по-добре да се вслушваме в това, което казва НОЩ, тъй като експертите в него разполагат с най-точните данни за разпространението на коронавируса. Според него ще е "тотален крах", ако се допусне неспазване на ограниченията.

Д-р Маджаров каза още, че единственият континент, който не се справя с пандемията е европейският. Масово се прилагат мерки, от които няма ефект. Той коментира и строгия локдаун в някои страни:

"Ако една държава има строги мерки, а е в пик, значи никой не ги спазва."

Според него натискът върху лечебните заведения е очакван, тъй като при британския вариант има повече хоспитализирани, но с признаването на антигенните тестове от НЗОК значително ще се облекчи процедурата по прием на болните: "Ако имаш клинична картина на ковид и си с антигенен тест, здравата каса ще плати на болницата. Това трябваше да се случи още декември", посочи шефът на БЛС.

Той направи и прогноза как ще трябва да се борим с пандемията в бъдеще, цитирайки положителния опит на страни като Китай, Сингапур, Нова Зеландия:

"Когато хванат случай, прилагат краткотраен локдаун с масово тестване и ограничават разпространението. Искаме или не искаме това ще трябва да бъде поведението занапред", каза д-р Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!