Световен ден за борба с хепатита - 90% от хората не знаят, че носят вируса

OFFNews 28 юли 2020 в 09:58 1431 0

В България няма регистър на болните от хепатит. Смята се, че са около 80 000 и 90% от тях не знаят, че са носители на вируса. Това каза по БНТ проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести по повод Световния ден за борба със заболяването.

Статистиката показва, че около 15 млн. души в Европа живеят с хроничен хепатит В. По данни на СЗО близо 14 млн. души са заразени с хепатит С. Болестта е първата причина за рак на черния дроб и 7 причина за смърт в световен мащаб. Тези данни обясняват защо хепатитът се определя като "тихата пандемия", коментира проф. Чернев.

Той уточни, че голямата разлика между двете разновидности на заболяването е, че за хепатит В има ваксина, а за хепатит С вече има успешна терапия, която е с 98-99% успеваемост. По думите му това е едно от големите постижения на медицината през последните 3-4 години.

Проф. Чернев съобщи, че досега у нас не е правен масов скрининг за откриване на носителите на вируса. Държавите, в които това се е случило, са Шотландия и Грузия, и области във Франция и Китай. Той уточни, че причините това да не е направено в България са финансови.

Според специалиста средствата, които са необходими за масово изследване, не са повече от тези, които се отделят за COVID-19 в момента. Проф. Чернев потвърди, че национална програма за превенция на хепатита съществува, но върви с много бавни темпове. 

"Имали сме предложения да се включат изследвания в профилактичния пакет, но нещата се броят до стотинка, а в самите профилактични прегледи има недостатъци, тъй като много от хората не се явяват на тях и така не могат да се обхванат пациентите носители на вируса", коментира националният консултант по вътрешни болести.

Кампаниите, които се организират от отделни болници, за безплатно тестване показват, че 1 на 100 тестувани е носител на вируса на хепатит С, каза проф. Чернев и допълни, че лечението осигурява пълно излекуване 2 месеца след началото на терапията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови