Щабът: Вървим нагоре, 48 са новите случаи на COVID-19 (видео)

20 са установените с коронавирус във Филиповци и Факултета, ще бъдат изследвани над 200 души

OFFNews 16 април 2020 в 08:22 9030 6

През вчерашния ден е отбелязан рекорд на новооткритите случаи - 48 души са дали положителна проба. 25 от тях са настанени в болница, общо 783 са потвърдените с коронавирус до момента, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Вървим нагоре, графиката е стръмна, коментира той.

В София новите случаите са 32. Пет души са настанени в Пирогов, четирима са във ВМА, в Александровска болница са двама, в "Св. София" - двама, в Инфекциозна болница - един, 18 са амбулаторни.

В Смолян са седем, в Кюстендил - един, в Кърджали - един, в Бургас, Велико Търново и Добрич - по един.

20 са установените положителни за заразата жители на двата ромски квартала в София - "Филиповци" и "Факултета", съобщи шефът на столичното РЗИ. Там ще бъдат изследвани поне 200 души, които са контактни на няколкото открити болни първоначално. Тези 20 са от 10 битови огнища, поясни д-р Пенчев. В двата квартала е започнало масово изследване с бързи тестове, при положителен резултат се потвърждават с PCR. Контактите от първи ред са значително повече от тези, които бяха официално подадени при проучването на заразените. Това е причината, поради която се наложиха ограничителните мерки. Изследванията продължават, съобщи шефът на столичното РЗИ.

Девет са новите заразени от медицинския персонал - от Пирогов, Центъра за спешна медицинска помощ, лекари от София.

Излекувани са още 17 души, общо до момента изписаните от болница са 122.

6 са децата излекувани до момента, едно дете на 5 години от София е изписано вчера.

37 са починалите, мъж на 70-години от Пирогов, който е бил в тежко състояние е починал вчера.

218 души са в болница, 31 в интензивни отделения.

София е най-сериозното огнище, коментира ген. Мутафчийски.

"Преди седмица улиците бяха пълни с хора, не се спазваха мерките, това е един от резултатите, категорично това има заслуга", допълни той.

Решението за възобновяване на ваксинациите ще се вземе след празниците, след преценка на ситуацията, каза главният държавен, санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Вероятно ще бъдат определени дни от седмицата, в които ще могат да се извършват само имунизации и консултации, за да няма никакъв риск, обясни той.

Отпускането на мерките ще бъде възможно, когато са налице необходимите условия, каза ген. Мутафчийски. Той спомена препоръките на ЕК, според които подобна стъпка е възможна, ако има спад на регистрираните случаи и здравната система е способна да осигури интензивно лечение за всички нуждаещи се. По думите му страните, които са обявили по-либерален режим, са предприели стъпки, които у нас не са ограничавани, какъвто е случаят с Германия и Австрия. "Ние няма какво да наваксваме", уточни той и допълни, че все пак става дума за мерки, които ще влязат в сила от месец май.

Вниманието на специалистите е насочено към състоянието на клетъчния имунитет, каза проф. Мутафчийски. Ние постоянно говорим за антитела, но е твърде вероятно при тази инфекция клетъчният имунитет да е по-важен. В момента има научна работна група у нас, която е съсредоточена с научно проучване по въпроса, допълни той.

Wizz Air ще бъдат уведомени, че няма да могат да осъществяват полетите си от Варна до Лондон, както бяха обявили по-рано, каза в отговор на въпрос ген. Мутафчийски. Причините са съвсем разбираеми, допълни той.

Отново апелираме софиянци да не се готвят да пътуват, защото това ще доведе до масов бум в цялата страна. Това е голямата опасност. Това не е репресия към гражданите, а реално обосновани решения. Затова имаме разговори и с полицията. Вчера само докато обявихме, че органите на реда ще бъдат особено внимателни, цяла София се юрна да се изнася. Това няма да се осъществи, обобщи ген. Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8025

6

Trabajo

16.04 2020 в 17:45

е какъв друг да сложат "начело", ако не убог и нагъл човечец...

77927

4

El Commandante

16.04 2020 в 10:56

@elbarbudo: Напълно подкрепям! Адът ОЧЕВИДНО идва!

СТАВА СТРАШНО!

ВСИЧКИ ШЕ ОМРЕМ!

Карантината трябва да продължи до 2025, тогава ще видим как върви ГРАФИКАТА!!!

8074

3

JustSoYouKnow

16.04 2020 в 10:40

Нали вместо да излезе и да каже, направихме повече тестове в рискова зона, наблюдаваното покачване е нормално в следствие на променената политика на тестване, излиза и БЛБЛАБЛАБЛ катерим се.... Оня ден го бяха дали в прокуратурата, дано хванат та го осъдят.

20699

2

Новак

16.04 2020 в 10:06

Като се увеличи броя на тестваните е нормално да се увеличи и бройката на намерените заразени. Това е задача за 4 клас, но или в Щаба тази математика им убягва или просто си следват линията на пропаганда и агитация. Те това не са го забравили през последните 30 години.

10372

1

elbarbudo

16.04 2020 в 09:01

Адът идва, време да се удължи извънредното положение до нова година!