Проф. Кантарджиев: За 4 дни имаме толкова умрели от COVID-19, колкото за целия октомври 2020 г.

Ако на всеки постъпил в болница със сертификат за ваксинация бъде правен тест за антитела, много бързо ще се установи има ли фалшиви имунизации, посочи микробиологът

OFFNews 15 октомври 2021 в 12:58 8165 13

Снимка Архив/БТА

"За четири дни имаме толкова умрели от коронавирус, колкото за целия октомври миналата година. На първо място сме в Европа по смъртност на 1 млн. души население." Това каза по Нова нюз проф. Тодор Кантарджиев, съветник по въпросите на ваксинацията към Столична община. 

В подкрепа на думите си, той представи данни за смъртността от COVID-19 в ЕС: в Гърция умират средно 21 на 1 млн. души, в Румъния - 53, във Франция, Германия и другите напреднали страни умират 5 души на 1 млн. за седмица, а у нас средната стойност е 83 починали на 1 млн. души население.

Според него идеята, лансирана на последния брифинг на здравното министерство - медицинските съвети на болниците да анализират причините за високата смъртност - е прехвърляне на отговорност, която трябва да носи МЗ. 

"Да кажем чистите цифри - ако септември 2020 г. имахме 200 умрели, септември 2021 г. имаме 1980. Това е 10 пъти повече. През октомври 2020 г. умрелите от коронавирус са 400, което сега постигаме за 4 дни." 

В коя вълна сме - третата или четвъртата?

"Съветниците на министъра, които са по-опитни, знаят, че ако не могат да убедят обществото, трябва да го объркат. Затова обясняваха, че не сме в четвъртата, а в третата вълна. Айде да го уточним! В момента сме в четвъртата вълна. Първата беше много слаба това беше през пролетта на 2020 г., когато бяхме държавата с най-малко случаи на болни. След това вече започнаха противоречивите приказки, хората се разочароваха от мненията на различни лекари, пък и разбрахме, че който казва, че няма коронавирус и че ваксините не работят, го правят министър или най-малко депутат", коментира професорът.

Кой е виновен за провалената имунизационна кампания?

"Провалената имунизационна кампания е пред всички, не може да се хвърля вина върху това какво се е случило преди 6 или 8 месеца. Изтървахме златните месеци на лятото, когато можеше да се направи ясна кампания - да се каже на родителите от малцинствата - да се ваксинират, за да не заразяват децата си; на феновете на футбола - да се ваксинират, за да могат да ходят на мач; на почитателите на театъра и музиката - да се ваксинират, за да могат да ходят на представления и концерти", очерта полезните според него ходове проф. Кантарджиев.

Какви са настроенията сред медицинското съсловие?

По думите на микробиолога медиците нямат доверие в здравните власти и това е резултат от променената методика за бонусите на първа линия. Кантарджиев съобщи, че Националният център по заразни и паразитни болести не получава парите си за работа с коронавирус, въпреки че ежедневно там се изследват проби на заразени. В момента бившите му колеги вземали 1/3 от това, което са вземали преди, посочи той.

"Не може широко пропагандираните ковид зони да не работят; да няма кой да плаща антигенните тестове, с които трябва да изследват пациентите там. Хубаво е, управленските решения да се вземат от хора, които са работили и имат поглед да преценяват", каза Кантарджиев.

Трета доза на "Модерна"

Вчера регулаторният орган на САЩ разреши да се поставя трета доза на "Модерна", в количество 2 пъти по-малко от това при първа и втора игла. Хората, които са ваксинирани с "Модерна", ще имат възможност, след като ЕМА одобри, да си правят трета доза. Това е много важно за тези, които не са изградили имунитет, които са над 65 г. или са прекарали ковид преди 6-8 месеца, особено по-възрастните от тях. Може би до седмица, това ще бъде възможно и у нас, съобщи професорът.

За фалшивите сертификати

Според проф. Кантарджиев здравното министерство не е направило нищо, за да спре порочната практика. По думите му министър Кацаров е трябвало да издаде заповед, с която да изиска на всеки постъпил в болница със сертификат за ваксинация да бъде направен тест за антитела. Така много лесно може да се установи дали наистина е бил имунизиран срещу вируса. Той даде и конкретен пример от практиката си:

"Когато имаше епидемия от морбили, на всяко дете, което по картон беше имунизирано, при влизане в болницата вземахме кръв, за да търсим антитела. Така рязко намалихме фалшивите ваксинации. Преди 40 години за това се ходеше в затвора", посочи професорът и допълни, че е привърженик на сертификатите за работа, но хората е трябвало да бъдат убеждавани и предупреждавани още през лятото.

В тази връзка той сподели, че най-яростните антиваксъри, с които се е срещал са "работещите в чистотата и фирмата за смет": "Накрая вече, когато нямам аргументи, казвам "продължавай така да говориш и ще те направят министър на здравеопазването". Така ги плаша и някои вече се замислят."

Опасно ли е да се прави ваксинация по време на пик на епидемията?

Според Кантарджиев, само човек, който не е запознат, може да твърди това:

"Всеки специалист знае - започне ли епидемия от детски паралич се прави кръгова имунизация – събираш ваксините от цялата страна в окръга, където имаш случаи по време на епидемия. Точно затова се правят и две дози, защото сме в епидемия", обясни той. 

Хубави новини

"В края на тази година очакваме две хапчета, които могат да заместят ваксините едното е на MSD, а другото на Pfizer. И двете са протеазни инхибитори. Казват, че цената им ще бъде към 700 долара, но има ли хапче, което в първите дни на коронавирус да вземеш, ще бъде много голям пробив. Моноклоналните антитела Pfizer и Astra Zeneca пък се прилагат венозно и намаляват възможността на вируса да се размножава в първите дни на заболяването. Подходящи са при тежки случаи и защитават около една година", каза професорът.

Каква е оценката му за служебния министър?

"Начело на министерството сложиха човек, който е от създателите на новата здравна система - с клинични пътеки и търговски дружества. Той встъпи в длъжност с бодряческите си обещания, че ще овладее пандемията и няма да има умрели. Както са казали древните мъдреци "хората обичат най-много тези, които нищо не правят". По тази логика най-обичано трябва да е здравното министерство. Оптимист съм за Европа и САЩ, че следващата година ще са последните им случаи, освен ако не пускат българи да им носят вируса. Иначе оценката ми за министър Кацаров е 3 на релси", обобщи проф. Тодор Кантарджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2010

13

Redline

15.10 2021 в 19:37

Колко ли му плащат, за да стресира народа?!
Съвсем скоро почина майката на приятел от ковид-уж, в най-престижната болница в областен град... влезе на крака, само беше изгубила апетит, обслужваше се сама! След три дни почина. Правилно се поставя въпроса адекватно ли е лечението, което прилагат в болниците?!Случаят така и ще си потъне в небитието... постъпил пациент с ковид... починал и толкоз, а действително, как стоят нещата около лечението му... остават загадка, но едно е ясно,че няма има проблеми по темата и те трябва да излезат час по-скоро наяве. Иначе този тип ще продължава да спекулира и злослови, че видите ли, служебния кабинет не си върши работата, което е асолютно невярно, но за измекярите от Герб - удобно и замитащо следите за несправянето им от началото на пандемията!!!

1331

11

ваксиниран

15.10 2021 в 16:40

Миналия октомври имаше локдаун и не работеха заведенията и училищата. Повече хора носеха маски и имаше поне някакъв контрол за спазване на мерки. В момента на всички им е писнало от мерки.

Вместо да се ваксинират, рискуват живота и здравето си.

14469

10

случайно прочетох

15.10 2021 в 16:36

Миналият октомври беше доста топъл....

1331

9

ваксиниран

15.10 2021 в 16:30

Дъртите и простите се успокояват, че от тях по-добро няма. Ганьо в класически вид - шумен и прост.

1331

6

ваксиниран

15.10 2021 в 15:23

Има причина младите и образовани да бягат в чужбина - не искат да са в общество пълно с илитерати и промити мозъци. Науката работи, а вашите идоли не познават с предсказанията си. "Ще изчезне", "само грипче", "преувеличават". А взимат парички за илачи и интервюта, взимат депутатски заплати.