Quantcast

Последен ден за по-евтино възстановяване на здравните права

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2015 в 11:59 1600 0

23 декември е последният ден, в който прекъснатите здравни права могат да се възстановят срещу месечните вноски за 3 г. назад. От следващия работен ден - 28 декември - това ще става при плащането на вноските за 5 г. (60 месеца), припомниха от Националната агенция за приходите.

Промяната беше направена чрез Закона за здравното осигуряване. Тя беше обнародвана в края на юни и влиза в сила 6 месеца по-късно, от 28 декември.

Например ако човек сам плаща вноските си за здраве и е с прекъснати права, защото не е платил поне 4 вноски, и е пожелал през август 2015 г. да ги възстанови, е трябвало да плати всички вноски за периода от 1 юли 2012 г. до 30 юни 2015 г. Ако пожелае да възстанови правата си през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ).

Ако задължението за плащането на вноските е на работодателя и той не ги е внесъл, служителят не се лишава от осигурителни права, подчертават от НАП.

Преди плащането на дължимите вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали декларация образец 7. Ако имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление, в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите задължения.

Няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. До края на 2015 г. правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на 2016 г. – за период от 60 месеца.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !