Пийте по три кафета на ден - помага, но не и с тортичка, не и ако сте бременна

OFFNews 23 ноември 2017 в 08:58 5275 0

Снимка pixabay.com/marja71

Пиенето на три до четири чаши кафе на ден е свързано с ползи за здравето по отношение на много заболявания. Изводът е на учени, анализирали 218 проучвания за въздействието на кафето. Резултатите от работата на екипа, ръководен от Робин Пул, специалист по обществено здраве в британския Университет в Саутхемптн, бяха публикувани в британското медицинско списание BMJ.

Такава консумация на кафе е свързана с 19% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдово заболяване, 16% - от коронарна болест на сърцето и 30% по-нисък риск от смъртност от инсулт. Установена е връзка между консумацията на кафе и намаляването на риска от диабет тип 2, цироза на черния дроб, деменция и някои видове рак, включително на простатата, на кожата.

Три или четири чаши кафе обаче не са полезни за абсолютно всички. При бременните жени и при тези със значителен риск от фрактури това не е препоръчително.

Пиенето на повече от четири чаши кафе на ден не е свързано със здравословни проблеми, но положителния ефект от кафето намалява.

Всъщност не толкова кафето, колкото захарта крие рискове за здравето. Лошото е, че често то се консумира заедно с продукти, съдържащи рафинирана захар, вредни мазнини, предупреждава проф. Елисео Гулар от Johns Hopkins Bloomberg school of public health, цитиран от Би Би Си.

Намалява ли кафето хроничните заболявания и смъртта? Просто не знаем, отговаря честно той. Трябва ли лекарите да препоръчват пиенето на кафе като превантивна мярка срещу заболявания? Трябва ли хората да започнат да пият кафе по здравословни причини? Отговорът и на двата въпроса е "Не", отговаря той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!