''Никога няма да се възстановя'': Тръгва първото дело за разменените бебета

OFFNews 03 октомври 2023 в 13:01 5377 0

Шейново

Снимка БГНЕС

АГ болница Шейново

"Никога няма да се възстановя от това, което ми се случи. Искам да остана анонимна, достатъчно преживяхме, моля никой да не нарушава личното ми пространство", казва майката на едно от разменените в болница "Шейново" бебета в единственото си интервю по Нова телевизия. Днес е първото заседание на Софийски градски съд по делото на семейството срещу АГ болницата, искът е за обезщетение от 300 000 лв.

В първия си и единствен разказ за случилото се жената споделя, че през септември 2022 г. е постъпила за раждане в лечебното заведение. Лекарите преценили, че трябва да направят секцио. 

Родих със секцио по медицински причини. За секунди на масата ми я показаха. Беше повита и почти нищо не видях. Не се чувствах добре тогава, зърнах я за секунди и нямам спомен как е изглеждала. След това бях в реанимация. Не се чувствах добре. На следващия ден бях вече в стаята си, там вече не е било биологичното ми дете. Доколкото разбрах, смяната е станала в първите часове след раждането. Когато ме изведоха от реанимацията, отидох да взема дъщеря си от неонатологията. Практиката е такава, че на обяд всички бебета се водят на майките от акушерките, но моето го нямаше. Затова отидох и звъннах на вратата. Извадиха едно бебе от стаята и казаха, че е моето, табелката на кошчето отговаряше на моята гривна. Не ми е хрумвало, че това (размяната на бебетата - бел. ред.) може да се случи, имам доверие в лекарите. Не живея във филм, няма основание да си помисля, че някой може да го извърши (умишлено - бел. ред.). Според мен размяната е станала по-скоро случайно, разказва майката на едно от разменените момиченца.

Медицински надзор връчи 6 одита на болница Шейново заради разменените бебета

Тя казва още, че е била изписана последна и че са "набутали" документите в ръцете ѝ. Било напрегнато и когато се прибрали вкъщи, никой не погледнал гривничките. Четири месеца по-късно жената установила, че колкото повече расте бебето, толкова по-малко прилича на по-голямото ѝ дете. В началото по думите ѝ имало прилика. Започнала да преглежда документите от родилния дом и така установила разликата в номерата на гривните. Споделила със съпруга си, който останал в "ступор" и решили да звъннат в болницата. Лекарка, с която разговаряла, я извикала за ДНК тест, втори тест направили заради следствието, което междувременно започнало. Тестовете потвърдили съмненията им.

Да хвърлим нещо на журналистите: защо майката с размененото бебе е пред камерите

Когато съобщили на другата майка за размяната, жената отказала да повярва и мислела, че искат да ѝ вземат бебето. Впоследствие и другото семейство се подложило на ДНК тест. Благодарение на бързата реакция на адвокатите връщането на децата на биологичните им родители станало бързо, тъй като и актовете за раждане били издадени правилно.

Много беше трудно да се разделя с бебето, което отглеждах. Имахме изключителна връзка, понеже я кърмех. Смееше се с глас, усмихваше се, когато ме види. Нямам думи да обясня колко е тежко да се разделиш с едно дете, което си видял от новородено и си го държал в прегръдките си. Аз съм ѝ дала първата милувка, първата целувка, това е жестоко. Рана, която никога няма да заздравее. Опитвам се да гледам в бъдещето и да мисля, че всичко ще бъде наред. Не смея да я видя, гледам само снимки, които си изпращаме. Не искам никой да преживява болката, която съм преживяла, категорична е жената, която дори казва, че има три деца, а не две, защото чувства чуждото като свое.

Тя казва, че дъщеря ѝ се развива чудесно, вече е на една година и прави първите си стъпки, но винаги ще съжалява за пропуснатите месеци.

Една от майките за размяната на бебетата: Усещах само болка

Вече не се чуваме често с другата майка. Беше неизбежно в началото да поддържаме връзка, за да се информираме за хранителните навици, за колики, за поставени ваксини. Нямаше отказ нито от моя, нито от нейна страна. Другата майка се обажда, пишем си, много искам да се срещаме, но не знам дали ако я видя (другото момиченце, бел. ред.) на живо дали няма да се срина отново. Дори искахме да си организираме среща, но не знаем как ще го изтълкуват останалите. Имаше спекулации, че историята е нагласена от майките. Ако може, нека някой друг да изиграе този сценарий вместо мен, казва жената.

Трима от "Шейново" с дисциплинарни наказания заради разменените бебета

По думите на адвоката на семейството Стоян Стойков родителите имат право на обезщетение заради трайните травми, които е нанесла размяната. Искът е за 300 000 лв. Запитан дали все пак са разбрали кой конкретно е направил размяната Стойков заяви, че нямат достъп до информацията от досъдебното производство, но все пак се знае кой е екипът извършил секциото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!